REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Pesta porcină la Constanţa: decizii importante ale unor fermieri, în timp ce marile magazine au scos la ofertă carne de import!

Pesta porcină la Constanţa: decizii importante ale unor fermieri, în timp ce marile magazine au scos la ofertă carne de import!

Replica API 20 august 2018 | 13:52 368

Autorităţile române au început să gestioneze ferm şi transparent problema pestei porcine africane prea târziu. Aşa se face că opiniile sunt împărţite! Sunt români care nici nu cred că există problema virusului şi pun totul pe seama unei „conspiraţii”. Oamenii de afaceri români încearcă, în acest context, să rămână cu capul pe umeri – spre exemplu, se redeschide ferma de la Tulcea, acolo unde mii de porci au fost ucişi. Tot cu gândul la viitor pornesc şi cei care au depus, în ultimele două săptămâni, două solicitări la Agenţia de Mediu Constanţa pentru deschiderea unor ferme de suine, respectiv abatoare.

Între timp, au fost sacrificaţi zeci de mii de porci din gospodării, iar între timp au fost confirmate noi focare de pestă în judeţul Constanţa. Aşadar, uciderea porcilor va continua, sub supravegherea autorităţilor. Pe de altă parte, la Agenția pentru Protecția Mediului au fost depuse două solicitări cu privire la înființarea a două ferme de porci, una la Mihail Kogălniceanu, memoriu prezentat de către firma Kasim Suin SRL, iar cealaltă la Mangalia. Aici, firma SC Venus Piglets SRL intenționează să înființeze o fermă de reproducere suine și creștere tineret.

La polul opus, sunt marile lanțuri de magazine, care se tem ca nu cumva pesta să ajungă în ograda lor, pentru ca, mai apoi, pe masa consumatorilor, așa că preferă să aducă marfă de import. Hypermarketul METRO Cash & Carry Romania, de exemplu, a ținut să-și anunțe clienții, prin spoturi publicitare, că produsele lor din carne de porc au fost exportate din Spania. Magazinul Kaufland stă și el departe de carnea românească, și o aduce din Italia ori din Ungaria, rasa Mangalița. La magazinul Cora încă se găsește în frigidefere carne „producţie România”.

Pesta Porcina Africana (PPA) este "cea mai periculoasă boală a porcilor". Această boală nu are vaccin pentru animale, fără tratament și este extrem de agresivă. Nu afectează sănătatea omului. Toate măsurile care se impun, spun autoritățile, fie că sunt măsuri de a ucide porcii domestici dintr-o zonă afectată, fie alte măsuri - de dezinfecţie, de prevenire - sunt extrem de importante pentru ca această boală să nu se răspândească. La nivelul județului Constanța, se aplică toate măsurile stabilite prin Planurile de măsuri aprobate in CLCB și sunt menținute șapte filtre de control și dezinfecție, în șase localități (Saraiu- un filtru, Tichilești – două filtre, Seimeni- un filtru, Mihai Viteazu – un filtru, Hârșova – un filtru, Dulcești- un filtru).

Filtrele sunt alcătuite din polițiști, jandarmi, polițiști locali, împreună cu angajați ai Direcției Sanitar Veterinare Constanța, pentru controlul tuturor mijloacelor de transport ce tranzitează zona de protecție și zona de supraveghere. S-au instalat dezinfectoare rutiere la limita dintre zona de protecție și zona de supraveghere.Măsurile stabilite se vor menține până la eradicarea focarelor, au transmis reprezentanții Instituției Prefectului Constanța.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce pesta porcina mai,asta e o facature expre pt a facilita vanzarile marilor supermarketuri.E o facatura cu pesta porcina
2
0
Nu va e mah rusine sa faceti publicitate supermarketelor straine si sa tratati cu atata satisfactie ca zootehnia romaneasca se duce de rapa. RUSINE!!
1
0
muiepesede,in loc sastrangeti porcii bolnavi voi omorati pe cei sanatosi
2
1
E cea mai falsa,ipocrita si falsa inventie. Ce pesta porcina fratilor? In loc sa dezvoltam economic acestei tari noi o distrugem. Acest virus nu a existat si nici nu va exista vreodata. Era singurul motiv de a important ordinara carne din import.Sa mancam otrava altora . Rusine sa va fie voi guvernanrilor.
6
1
Si in Tuzla e un focar. Cum vor verifica toate masinile care circula prin Tuzla in august? Dar pe cei care ies de la Lidl in august? Sunt sigur ca nu vor bloca litoralul, deci e gogorita. Pierdem razboiul economic din zi in zi, dar aia rezista in diaspora. PNL a avut aviara, PSD are ppa. Fiecare distruge cate ceva.
6
0
Clar, toata lumea trebuie sa cumpere carne din import! Pesta porcina, gripa aviara, etc. Urmeaza mana graului si porumbului! Din pacate Romania este pentru UE doar o vaca de muls!
14
0
seara personalul de la filtre controleaza, ziua in intervalul 10-16 sta la cort
6
1
Cine plmea va dat comanda sa iesiti in strada dejectie umana?. Comenzile sunt ferme de la U.E importati carne din stocurile armatelor cu vechime de 50 de ani.Ce nu pricepeti ca altfel jupanul wermorel nu mai pupa inca 5 ani mandat de frecat pula in vacante exotice si naveta saptamanala...Presedinte navetist a ti vrut ...il aveti.
18
6
si in Romania din pacate exista dobitoci suficienti,escrocii prospera.cat de idiot sa fii sa nu te preocupe industria si agricultura tarii tale?Sau daca nu esti dobitoc te banuiesc de tradarea poporului care''te-a votat''.Puneti mana pe rangi,dragi romani,ca altfel ajungem ca in morometii.
15
5
oricine is poate da seama ca pesta asta porcina este la comanda, adica se se vanda marfa lor iar cea romaneasca sa dispara, la fel s-a intamplat si cu cea aviara
25
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212