rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 20 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Spitalul Regional bate pasul pe loc!

Peste 200 de infecţii spitaliceşti la Constanţa, de la începutul anului şi până în prezent

Cristina Schipor

Sistemul sanitar din România, în continuare în colaps! S-a discutat de foarte multe ori, la nivelul județului Constanța, despre necesitatea înființării Spitalului Regional, în contextul în care, mai ales în sezonul estival, cea mai mare unitate spitalicească din județ este arhiplină, atât cu constănțeni, cât și cu pacienți din localitățile limitrofe. Deocamdată, proiectul bate pasul pe loc.

De asemenea, este imperios necesar combaterea infecțiilor spitalicești care, nu de puține ori, au condus la decesul pacienților. Numai de la începutul anului și până în prezent, la Constanța, s-au raportat 209 infecții spitalicești în unitățile sanitare publice și private. Ce măsuri a luat Direcția de Sănătate Publică în acest sens? Răspunsul la această întrebare, dar și la altele, la fel de interesante, îl oferă Cristina Mihaela Schipor, directorul DSP Constanța, în cadrul unui interviu.

Reporter: Sunteti directorul instituției din 2014. De la preluarea mandatului, care sunt realizările sale, dar și ce v-ați propus și nu ați reușit, până în acest moment?

Cristina Schipor: O mare realizare pentru zona de sud - est a țării este construcția în judeţul Constanţa a celui mai mare şi modern heliport din ţară. Terenul necesar construirii Bazei Aeromedicale SMURD a fost pus la dispoziție de DSPJ Constanța este vorba de terenul alocat construcției Spitalului Regional, dar aceasta construcție nu impiedica construcția spitalului regional. Baza a fost finanţată de Fundaţia pentru SMURD.

Investiţia a costat aproape un milion de euro. Am reușit în acest an, cu sprijinul Președintelui Consiliului Judeţean Constanța, să facem trecerea imobilului unde a funcționat centrul pentru îngrijiri paleative aflat în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Sănătății – DSPJ Constanța în domeniul public al județului Constanța, respectiv către Consiliul Județean Constanța, în administrarea SCJU „Sf.Apostol Andrei” Constanta, urmând ca, până la sfârșitul anului, să fie dată în folosință ca secție exterioară de ingrijiri paleative.

Astfel, bolnavii de cancer aflați în boli terminale din judetul Constanta vor putea beneficia de îngrijiri paleative prin serviciile oferite de unitatea sanitară prin personal specializat. Spitalul Regional este un obiectiv încă nerealizat.

Rep.: În trecut, pacienții internați în Spitalul Județean Constanța, și nu numai, veneau de acasă cu medicamentele, cu pansamente, branule etc. Astăzi, cum se mai prezintă situația în unitățile sanitare din județ?

C.S.: La nivelul DSPJ Constanta, de la începutul anului și până în prezent, nu s-au primit sesizări cu privire la achiziționarea de către pacienți a medicamentelor și materialelor sanitare, dar, conform prevederilor legale (Legea 95/2006 Republicata, art.230 pct.e), pacienții au dreptul să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare și investigațiile paraclinice la care ar fi fost îndreptățiți fără contribuție personală în condițiile impuse de contractul-cadru.

În ceea ce priveste derularea programelor naţionale de sănătate, la nivel judeţean nu au fost probleme în asigurarea necesarului de medicamente și materiale sanitare specifice. Județul Constanta are capacitatea să absoarbă toate fondurile alocate, cât și fondurile suplimentate.

Rep.: Au fost controale recente (neanunțate) efectuate la spitalele din județul Constanța? Ce deficiențe s-au găsit?

C.S.: Controalele desfășurate în unitățile sanitare cu paturi din județul Constanța, de la începutul anului 2018 și până în prezent s-au desfășurat astfel: număr controale tematice- 20. În luna martie 2018 au fost controlate 10 unități sanitare cu paturi de stat și s-a aplicat un avertisment; în luna iulie 2018 au fost controlate 10 unități sanitare cu paturi referitor la gestionarea deșeurilor medicale; 16 controale la reclamații în diferite secții din cadrul unitățile sanitare cu paturi și s-au aplicat 6 amenzi contravenționale în valoare de 12.500 lei și un avertisment: 1 sancțiune pentru neasigurarea în cadrul unităților sanitare a serviciilor de supraveghere și control al infecțiilor nosocomiale în conformitate cu reglementările legale în vigoare; 2 sancțiuni pentru nerespectarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului, conform reglementărilor legale în vigoare; 2 sancțiuni pentru necunoașterea și neaplicarea de către personalul auxiliar a tehnicilor și procedurilor de curățenie și dezinfectie; 1 sancțiune pentru neraportarea infecțiilor nosocomiale de către medicii șefi de secție către serviciile de supraveghere și control a infecțiilor asociate actului medical de la nivelul unității sanitare; 1 sancțiune pentru nerespectrea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru.

Rep.: De la începutul anului, câte cazuri de infecții spitalicești au fost anunțate la DSP și cum s-au concretizat acestea?

C.S. De la începutul anului și până în prezent s-au raportat 209 infecții spitalicești în unitățile sanitare publice și private. DSPJ Constanța a efectuat, prin Departamentul de Supraveghere în Sănătate Publică, controale inopinate și au recoltat probe în toate unitățile sanitare publice.

Rep.: Ce noutăți sunt în ceea ce privește înființarea Spitalului Regional ?

C.S.: Spitalul Regional, după cum se știe, se află pe lista celor 8 spitale pe care Ministerul Sănătății le are în obiectiv să le construiască. DSPJ Constanța deține în administrare terenul pentru construcția Spitalului Regional, este vorba de un teren în suprafata de 10,5 ha situat în municipiul Constanța, str. Vârful cu Dor nr.1.

Continuarea demersurilor privind construcția spitalului este o măsură asumată și în Planul de acțiuni pentru realizarea în județ a obiectivelor cuprinse în Programul de Guvernare 2017-2020, iar în prezent, există eforturi susținute, atât din partea autorităților locale, cât și centrale, pentru construcția spitalului regional, fapt confirmat și de către Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, care a afirmat, la vizita efectuată în judetul Constanța, că va susține construcția spitalului la Constanța.

Rep.: Se apropie sezonul rece, iar constănțenii, în special vârstnicii, au dat, deja, fuga la cabinetele medicale pentru vaccinul antigripal. Sunt suficiente vaccinuri?

C.S.: S-au primit 4500 doze de vaccin antigripal, pe care le-am repartizat la personalul din unitățile medicale și de ocrotire. Avem o nouă repartiție de 4400 doze care trebuie să intre în următoarele zile, din care 624 vor fi repartizate pentru personalul medical din alte ministere (MAN, MAI), iar restul le vom repartiza la cronicii și pacientii varstnici institutionalizati, urmând să mai primim în două transe încă 22.000 de doze, care vor fi repartizate pacienților vârstnici și bolnavilor cronici. DSPJ a solicitat Ministerului Sănătății un necesar de 130.000 de doze.

Rep.: Referitor la activitatea de avizare/autorizare sanitară, la nivelul județului Constanța, de la începutul anului și până în prezent, câte unități au fost controlate și dacă au existat cazuri de anulare a autorizației. Dacă da, de ce?

C.S.: De la începutul anului și până în prezent au fost efectuate 38 de controale în domeniul calității apei, 201 controale în domeniul învățământului, 36 de controale în unități sanitare cu paturi, 95 de controale în alte unități sanitare (cabinete medicale, cabinete stomatologice, cabinete de optică medicală etc.), 5 controale în unități de transfuzii sanguine, 3 controale în domeniul transplantului. Pentru neconformarea la normele de igienă și sănătate publică s-a impus retragerea autorizației sanitare de funcționare la o unitate de învațământ pentru nerespectarea cubajului la nivelul claselor prevăzut de normele sanitare în vigoare.

Mirela Sorina PASCAL

vineri, 12 octombrie 20182393
Comentarii

01Contabila(12 oct 23:25)
Ajung cintabilii sa vorbeasca de infectii nosocomiale. Ce bine era cu sistemul centralizat cand spitalele erau subirdinate ministerului sanatatii. De cand cu autonomia au ajuns firectiri toti pulifricii numiti de conj jud si administratia locala
13Kol(12 oct 13:39)
CORUPTIE SI ATAT.
12Zit(12 oct 10:48)
Ce naiba reusiti voi sa faceti?NIMIC.HALAL JUDET!
03Mike(12 oct 07:14)
Daca iti internezi copilul la pediatrie,posibil sa se amelioreze afectiunea pentru care a fost internat,dar se externeaza cu alte cinci afectiuni.Dupa o zi de internare te rogi sa te externeze,plus ca toata sectia este plina de puradei,chivute si manele.Te apuca groaza ,iti blestemi zilele si ramai cu o amintire pe care nu o uiti toata viata.
28DACUL(12 oct 07:10)
Prea putina preocupare din partea organelor de combatere a coruptiei asupra sistemului sanitar : !?
07HIPOCRATE(12 oct 07:03)
Educati personalul ,din spital ,mentalitatea este aceeas ca ,atunci cand erau renumerati prost,,,aceeas obiceiuri,,,
12MODJES LIMBIST PUSCARIAS(12 oct 05:35)
Si LA AMBULANTA BADESCU LAURENTIU UN CRIMINAL A INFECTAT AMBULANTA CU SCHIZOFRENIA LUI. SE LAUDA CA E PSD SI POATE SA FACA ORICE. FIRA TOTI BANI INPREUNA CU RELI MONSTRUL DE LA NAVODARI. DNA SE AUDA. CONTRACTE CU PARANDARAT MASINI REPARATE DOAR PE HIRTIE. SI A OMORIT O FATA DIN NAVODARI DNA BAGATI MONSTRUL LA PUSCARIE.
06Tiberian Cat(11 oct 23:58)
Cele mai multe infectii sunt ascunse temeinic, cele 200 de infectii sunt VARFUL unui iceberc enorm. SCJU Constanta concaie de infectii, colcaie!
mai mult...Replica
20 oct 18:43ReplicaTânăra care a murit într-un GROAZNIC ACCIDENT mergea să-și viziteze părinții

Tânăra din Independența care a murit, sâmbătă dimineață, 20 octombrie a.c., într-un teribil accident care a...6734

20 oct 18:58ReplicaPropunere legislativă pentru ca un ORAȘ din județul Constanța să devină COMUNĂ!4619
20 oct 16:00ReplicaMOARTE TERIBILĂ LA ISTRIA! A fost solicitat elicopterul SMURD3695
20 oct 18:57ReplicaUrmările TRAGEDIEI de la restaurantul Beirut, acoperite cu o PLASĂ!

Clădirea rămasă în paragină a restaurantului Beirut, unde în urmă cu patru ani a avut una dintre cele mai...721

20 oct 12:15ReplicaVIDEO. Ciprian Marica despre viitorul FC FARUL: „Vrem să promovăm în Liga I! Când am preluat echipa, avea datorii”1718
20 oct 12:15ReplicaACCIDENT RUTIER MORTAL, LA CONSTANŢA: O TÂNĂRĂ S-A RĂSTURNAT CU MAŞINA!17253
20 oct 00:00ReplicaIndividul care cerea ŞPĂGI pentru ANL-urile de la Mangalia a mai ‘împuşcat’ o condamnare!

Nicolae Mola a intrat în atenţia oamenilor legii de mai mulți ani, acuzat fiind de înșelăciuni. A fost cercetat...2465

20 oct 00:00ReplicaO firmă din Năvodari se bate pe milionul de euro pentru uniformele şoferilor RATB2855
20 oct 08:20ReplicaCazul femeii mutilate de doi medici constănţeni. Unul dintre ei a scăpat de acuzaţiile de malpraxis3990
20 oct 09:45ReplicaAbsent de luni bune din şcoli. În ce stadiu se află programul ‘Cornul şi Laptele’

Dacă în anii trecuți, elevii din judeţul Constanţa erau obișnuiți să primească cornul și laptele, iată că,...756

20 oct 00:00ReplicaUn tânăr condamnat în mai multe dosare are de primit MII de EURO! Ce a declarat despre ultima sa faptă858
20 oct 00:00ReplicaPrimăriile din judeţul Constanţa au primit bani pentru datorii, infrastructură şi încălzire. Iată lista!1662
Vremea
15°14.7° - 15° sâmbătă, 20 octombrie 2018
cer acoperit de noriUmiditate: 93%
Vânt: 4.21 m/s din NV
Presiune: 1028.29 milibari

Loto
6/49101113273234
5/4061417202331
joker101920384016
Horoscop
mai mult...SPSportRT
20 oct 00:00SportIanis Hagi, primul interviu după superperformanța reușită cu România U21: "Este cel mai frumos moment al carierei"

Ianis Hagi (19 ani) a fost esențial în calificarea României U21 la Campionatul European din 2019. Ajuns înapoi în...271

20 oct 00:00SportSimona Halep, desemnată cea mai bună jucătoare a anului

Simona a primit distincția vineri, într-o ceremonie desfășurată la Singapore. În aceeași gală au fost stabilite...294

20 oct 00:00SportÎncă un gest de mare campion al lui Leo Messi. Argentinianul a făcut fericiți zeci de copii care suferă de cancer

...252

20 oct 00:00SportDorinel Munteanu anunță sancțiuni dure după umilința cu Voluntari, 0-4: "Un căpitan de echipă reacționează altfel. Veți vedea mâine"

Concordia Chiajna a cedat categoric, scor 0-4, contra celor de la FC Voluntari. Dorinel Munteanu le transmite...343

Local
20 oct 01:12LocalBărbat în comă, după ce a căzut într-o fostă staţie de apă!

Pompierii din cadrul ISU Dobrogea sunt în alertă: aceştia au fost solicitaţi să intervină în comuna Castelu, în...607

20 oct 01:21LocalPortul Constanța, 'INVADAT' de chinezării! Polițiștii au declanșat anchetă

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în data de 19.10.2018, în baza analizei de risc, împreună...509

20 oct 01:22LocalA traversat fără să se asigure și a fost lovit de o mașină!

O femeie în vârstă de 29 de ani, la data de 19 octombrie, a condus un autoturism pe strada Mihai Viteazu din...352

20 oct 01:21LocalToamna a scos vânzătorii ambulanţi în stradă! Iată cum i-au surprins poliţiştii locali în pieţele constănţene!

Constănţenii se aprovizionează cu legume pentru perioada iernii! Aşa cum ne-am obişnuit în fiecare an, pieţele...693

20 oct 01:12LocalACCIDENT în zona Palatului Copiilor: COPIL lovit de mașină!

Intervenție de urgență a polițiștilor și a cadrelor medicale de la SMURD în zona Paltului Copiilor, la...2822

20 oct 01:18LocalZiua Porţilor Deschise la Centrul de Scafandri Constanța

Centrul de Scafandri Constanța și-a deschis porțile, joi, 19 octombrie a.c., pentru a fi vizitat de elevii din...409

20 oct 01:17LocalCenaclu literar la Liceul „Nicolae Bălcescu” Medgidia

La Liceul Teoretic ,,Nicolae Bălcescu” din Medgidia are loc, vineri, 19 ocombrie a.c., începând cu ora 11,00, în...278

20 oct 01:16LocalElevii constănţeni, în vizită la Penitenciarul 'Poarta Albă'! Iată ce experienţă au avut!

La sfârșitul săptămânii trecute, elevii Liceului Teoretic „George Călinescu” Constanţa au participat la...951

20 oct 01:15LocalPieton lovit pe trecerea pentru pietoni!

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Constanța, la data de 18 octombrie a.c., în jurul orei 20.30, au fost...355

20 oct 01:15LocalPrins la volanul unui autoturism neînmatriculat, în Ciobanu!

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Hârșova, la data de 18 octombrie a.c., au depistat un tânăr, în...870

Politică
20 oct 20:52PoliticăConsilierii judeţeni au votat tot, inclusiv proiectele lui Palaz, pentru ‘o zonă medicală civilizată’

Consilierii judeţeni constănțeni s-au întrunit în ședință vineri, 19 octombrie, în Sala Remus Opreanu, pentru a...389

20 oct 01:10PoliticăLiberalii fac 'curăţenie'. Calafus nu mai este preşedintele PNL Năvodari

Silviu Calafus, fratele avocatului Sorin Calafus, nu mai este preşedinte al organizaţiei PNL Năvodari. Conducerea...746

20 oct 01:24PoliticăKlaus Iohannis convoacă partidele parlamentare la Cotroceni

Surse politice au declarat că președintele Klaus Iohannis intenționează să convoace, săptămâna viitoare,...295

20 oct 00:00PoliticăContinuă asfaltările pe străzile din oraşul Cernavodă

De de începutul lunii octombrie, până în prezent, în orașul Cernavoda, prin programul ”Lucrări de întreținere...297

20 oct 01:23PoliticăKlaus Iohannis îi cere demisia lui Tudorel Toader

"Președintele României, Klaus Iohannis, consideră că aspectele foarte grave reținute de Comisia de la Veneția cu...415

20 oct 01:23PoliticăTudorel Toader face marele anunţ: când va judeca Comisia de la Veneția OUG pe legile justiției

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că OUG pe legile justiției va fi trimisă Comisiei de la Veneția...339

20 oct 01:20PoliticăTraian Băsescu: „Între 'Ţopul' din Teleorman şi 'Doamna' din Voluntari nu este nici o deosebire”

Traian Băsescu răspunde dur la acuzațiile făcute, joi, 18 octombrie a.c., de primarul Capitalei, Gabriela Firea,...449

20 oct 01:16PoliticăTăriceanu pune piciorul în prag! Mesaj FERM pentru PSD: 'Vom avea proprii candidați'

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că nu a mai discutat în ultima perioadă despre listele comune...409

20 oct 01:16PoliticăServiciul Public de Asistență Socială Constanța începe înscrierile pentru PROGRAMUL „RESPECT”!

Serviciul Public de Asistentă Socială Constanța anunță că începând de luni, 22 octombrie, între orele...405

20 oct 01:25PoliticăSCANDAL în PSD. Contraatac la Firea: Codrin Ştefănescu s-a întâlnit cu oamenii primarului general

Scandalul din PSD dă din nou în clocot, după ce Gabriela Firea nu a reuşit să treacă un proiect important prin...699

Monden
20 oct 00:00MondenCum o răsfață Cornel pe Brigitte Sfăt. Relația lor este din ce în ce mai serioasă

După divorțul de Ilie Năstase. Brigitte își trăiește dinplin viața alături de noul iubit. Cornel îi face toate...211

20 oct 00:00MondenŞtefan Bănică filmează în secret pentru o comedie

Juratul de la „X Factor” a împlinit ieri 51 de ani, deşi ai jura că n-are mai mult de 30 de ani. Ştefan Bănică...133

20 oct 00:00MondenCabron a lansat “Dayamay”, un nou single de pe albumul GEMENI

După ce a lansat single-ul „Strada”, single extras de pe albumul „Gemeni”, Cabron revine cu piesa și clipul...120

20 oct 00:00MondenLili Sandu se mărită! S-a răzgândit în privința căsătoriei, pentru că vrea un copil cu Silviu Tolu

Lili Sandu și Silviu Tolu au ajuns la concluzia că trebuie să-și ducă relația la un alt nivel. După 3 ani de...184

20 oct 00:00MondenValters Fridenbergs, fost concurent Eurovision 2009, a murit la 30 de ani

Valters Fridenbergs a fost unul dintre cei mai apreciați artiști, după apariția lui la Eurovision 2009. Din păcate,...139

20 oct 00:00MondenKim Kardashian a pozat goală. Imaginea care a încins spiritele

Kim Kardashian a stârnit controverse în rândul fanilor ei, după ce a pozat goală pentru a promova o firmă de...209

20 oct 00:00MondenAngelina Jolie, cu sânii la vedere la 5 ani de la dubla mastectomie. Decolteul îndrăzneț i-a jucat feste

La cinci ani după ce a dezvăluit că și-a făcut dublă mastectomie pentru a evita orice risc de a face cancer mamar,...250

20 oct 00:00MondenAu renunţat la protocol: Prinţul Harry şi Meghan Markle, în picioarele goale pe plajă

Prinţul Harry al Marii Britanii şi soţia acestuia, ducesa Meghan de Sussex, aflaţi în vizită oficială în...147

20 oct 00:00MondenFestivalul de film de la Roma, al doilea eveniment cinematografic ca importanţă din Italia, a debutat joi seară

Cate Blanchett, Martin Scorsese, Dakota Johnson, Sigourney Weaver şi Michael Moore se regăsesc pe lista...122

20 oct 00:00Monden„Halloween“ se pregăteşte să sperie concurenţa la box office-ul american

'Halloween', "reînvierea" uneia dintre francizele cele mai de succes ale genului horror, este principala premieră a...125

Mapamond
20 oct 00:00MapamondMii de persoane au adus un ultim omagiu victimelor masacrului de la liceul din Crimeea

La două zile după masacrul care a făcut 20 de morţi într-o liceu din Kerci, în Crimeea, mii de oameni au adus...121

20 oct 00:00MapamondRusia: Şeful Gărzii Naţionale refuză „duelul verbal“ propus de Navalnîi; ar prefera o 'cafteală'

Şeful Gărzii Naţionale a Rusiei, generalul Viktor Zolotov, fosta gardă de corp a preşedintelui Vladimir Putin, care...145

20 oct 00:00MapamondSUA: Casa Albă a contractat un nou avocat principal

Casa Albă a contractat un nou avocat principal pentru preşedintele SUA, Donald Trump, în locul lui Don McGahn, a...118

20 oct 00:00MapamondSummit Erdogan-Putin-Macron-Merkel privind situaţia din Siria, la Istanbul pe 27 octombrie

Un summit axat pe Siria îi va reuni la 27 octombrie pe liderii turc, Recep Tayyip Erdogan, rus, Vladimir Putin,...127

20 oct 00:00MapamondPatriarhul Kirill al Rusiei califică drept „schismatică“ Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, a denunţat vineri Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol,...130

20 oct 00:00MapamondWashingtonul oferă o recompensă pentru prinderea unui lider al grupării Al-Qaida

Washingtonul a oferit joi o recompensă de cinci milioane de dolari pentru prinderea lui Khalid Batarfi, un lider al...132

20 oct 00:00MapamondUn apel al eurodeputaţilor la o anchetă independentă asupra asasinării lui Daphne Galizia, respins de guvernul maltez

Un apel al unui grup de eurodeputaţi, printre care şi Monica Macovei, la efectuarea unei anchete independente asupra...118

20 oct 00:00MapamondGuvernul german a aprobat vânzări de arme de aproape 500 de milioane de dolari către Arabia Saudită în 2018

Guvernul german a aprobat până acum în acest an vânzări de arme în valoare de aproape 500 de milioane de dolari...125

20 oct 17:32MapamondTrump consideră că Jamal Khashoggi este mort, ameninţă cu „grave“ consecinţe

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a admis joi pentru prima dată că jurnalistul saudit dispărut Jamal...156

20 oct 00:00MapamondGrecia: A crescut la 41 numărul persoanelor decedate de virusul West Nile

Numărul persoanelor care au murit după ce au fost infectate cu virusul West Nile a ajuns la 41 în actualul sezon al...121

Sănătate
20 oct 01:18SănătateMurăturile în oțet din comerț pot cauza cancer gastric? Semnal de alarmă tras de Asociația Pro Consumatori

Castraveţi din India, muraţi în România, cu soluţie de dezgheţare a drumurilor şi metabisulfit de potasiu,...446

19 oct 00:35SănătateUn cabinet medical mobil va ajunge în zonele rurale din Constanţa! Iată ce servicii oferă copiilor!

În următoarele 9 luni, „Zana Merciluta”, primul cabinet stomatologic mobil din România, va ajunge la aproape 600...332

16 oct 00:08SănătateSe va extinde clădirea spitalului Municipal Mangalia

Spitalul Municipal Mangalia are o vechime de aproape 60 de ani și se află într-o continuă dezvoltare, iar în...851

4 oct 00:23SănătateŞase decese din cauza virusului West Nile, în ultima săptămână

Nouăsprezece noi cazuri de meningită şi meningo-encefalită cu virus West Nile, transmis prin înţepătura de...681

5 oct 19:09SănătateSecția de terapie intensivă nou-născuți de la Spitalul Judeţean, în proces de renovare şi modernizare!

Proiectul renovării și modernizării Secției de terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Clinic de Urgență...1021

28 sep 23:56SănătatePrimul studiu de amploare pentru personalizarea depistării cancerului mamar va începe pe 1 decembrie

Un studiu de amploare va începe pe 1 decembrie pe un eşantion de 85.000 de femei din Europa şi Israel cu scopul de a...783

26 sep 12:00SănătateBolnavii de cancer nu mai pot face radioterapie GRATUITĂ în Constanţa!

Singurul centru de radioterapie din Constanța unde pot fi tratați bolnavii de cancer din toată Dobrogea nu mai oferă...1438

26 sep 12:05SănătateClinica de Neuropsihiatire de la Palazu va intra în renovare

Imagini dezolante în incinta Clinica de Neuropsihiatrie de la Palazu: saloane în paragină, cu mobilier care are zeci...1063

26 sep 00:36SănătateToți angajații de la Spitalul Județean Constanța vor fi testați, până la sfârșitul anului, pentru hepatită și HIV

La Secţia Pneumologie TBC din Agigea, secţie exterioară a Spitalului Judeţean Constanţa, s-a încheiat activitatea...1205

22 sep 01:02SănătateSemnal de ALARMĂ al medicilor: 'Ucigaşul silenţios' afectează zeci de mii de români

O substanţă din alimentaţie este numit și „ucigașul silențios”, pentru că produce pagube întregului...3628