REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Peste 200 de infecţii spitaliceşti la Constanţa, de la începutul anului şi până în prezent

Peste 200 de infecţii spitaliceşti la Constanţa, de la începutul anului şi până în prezent

Replica API 12 octombrie 2018 | 00:00 530

Spitalul Regional bate pasul pe loc!

Spitalul Regional bate pasul pe loc!

Cristina Schipor

Sistemul sanitar din România, în continuare în colaps! S-a discutat de foarte multe ori, la nivelul județului Constanța, despre necesitatea înființării Spitalului Regional, în contextul în care, mai ales în sezonul estival, cea mai mare unitate spitalicească din județ este arhiplină, atât cu constănțeni, cât și cu pacienți din localitățile limitrofe. Deocamdată, proiectul bate pasul pe loc.

De asemenea, este imperios necesar combaterea infecțiilor spitalicești care, nu de puține ori, au condus la decesul pacienților. Numai de la începutul anului și până în prezent, la Constanța, s-au raportat 209 infecții spitalicești în unitățile sanitare publice și private. Ce măsuri a luat Direcția de Sănătate Publică în acest sens? Răspunsul la această întrebare, dar și la altele, la fel de interesante, îl oferă Cristina Mihaela Schipor, directorul DSP Constanța, în cadrul unui interviu.

Reporter: Sunteti directorul instituției din 2014. De la preluarea mandatului, care sunt realizările sale, dar și ce v-ați propus și nu ați reușit, până în acest moment?

Cristina Schipor: O mare realizare pentru zona de sud - est a țării este construcția în judeţul Constanţa a celui mai mare şi modern heliport din ţară. Terenul necesar construirii Bazei Aeromedicale SMURD a fost pus la dispoziție de DSPJ Constanța este vorba de terenul alocat construcției Spitalului Regional, dar aceasta construcție nu impiedica construcția spitalului regional. Baza a fost finanţată de Fundaţia pentru SMURD.

Investiţia a costat aproape un milion de euro. Am reușit în acest an, cu sprijinul Președintelui Consiliului Judeţean Constanța, să facem trecerea imobilului unde a funcționat centrul pentru îngrijiri paleative aflat în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Sănătății – DSPJ Constanța în domeniul public al județului Constanța, respectiv către Consiliul Județean Constanța, în administrarea SCJU „Sf.Apostol Andrei” Constanta, urmând ca, până la sfârșitul anului, să fie dată în folosință ca secție exterioară de ingrijiri paleative.

Astfel, bolnavii de cancer aflați în boli terminale din judetul Constanta vor putea beneficia de îngrijiri paleative prin serviciile oferite de unitatea sanitară prin personal specializat. Spitalul Regional este un obiectiv încă nerealizat.

Rep.: În trecut, pacienții internați în Spitalul Județean Constanța, și nu numai, veneau de acasă cu medicamentele, cu pansamente, branule etc. Astăzi, cum se mai prezintă situația în unitățile sanitare din județ?

C.S.: La nivelul DSPJ Constanta, de la începutul anului și până în prezent, nu s-au primit sesizări cu privire la achiziționarea de către pacienți a medicamentelor și materialelor sanitare, dar, conform prevederilor legale (Legea 95/2006 Republicata, art.230 pct.e), pacienții au dreptul să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare și investigațiile paraclinice la care ar fi fost îndreptățiți fără contribuție personală în condițiile impuse de contractul-cadru.

În ceea ce priveste derularea programelor naţionale de sănătate, la nivel judeţean nu au fost probleme în asigurarea necesarului de medicamente și materiale sanitare specifice. Județul Constanta are capacitatea să absoarbă toate fondurile alocate, cât și fondurile suplimentate.

Rep.: Au fost controale recente (neanunțate) efectuate la spitalele din județul Constanța? Ce deficiențe s-au găsit?

C.S.: Controalele desfășurate în unitățile sanitare cu paturi din județul Constanța, de la începutul anului 2018 și până în prezent s-au desfășurat astfel: număr controale tematice- 20. În luna martie 2018 au fost controlate 10 unități sanitare cu paturi de stat și s-a aplicat un avertisment; în luna iulie 2018 au fost controlate 10 unități sanitare cu paturi referitor la gestionarea deșeurilor medicale; 16 controale la reclamații în diferite secții din cadrul unitățile sanitare cu paturi și s-au aplicat 6 amenzi contravenționale în valoare de 12.500 lei și un avertisment: 1 sancțiune pentru neasigurarea în cadrul unităților sanitare a serviciilor de supraveghere și control al infecțiilor nosocomiale în conformitate cu reglementările legale în vigoare; 2 sancțiuni pentru nerespectarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului, conform reglementărilor legale în vigoare; 2 sancțiuni pentru necunoașterea și neaplicarea de către personalul auxiliar a tehnicilor și procedurilor de curățenie și dezinfectie; 1 sancțiune pentru neraportarea infecțiilor nosocomiale de către medicii șefi de secție către serviciile de supraveghere și control a infecțiilor asociate actului medical de la nivelul unității sanitare; 1 sancțiune pentru nerespectrea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru.

Rep.: De la începutul anului, câte cazuri de infecții spitalicești au fost anunțate la DSP și cum s-au concretizat acestea?

C.S. De la începutul anului și până în prezent s-au raportat 209 infecții spitalicești în unitățile sanitare publice și private. DSPJ Constanța a efectuat, prin Departamentul de Supraveghere în Sănătate Publică, controale inopinate și au recoltat probe în toate unitățile sanitare publice.

Rep.: Ce noutăți sunt în ceea ce privește înființarea Spitalului Regional ?

C.S.: Spitalul Regional, după cum se știe, se află pe lista celor 8 spitale pe care Ministerul Sănătății le are în obiectiv să le construiască. DSPJ Constanța deține în administrare terenul pentru construcția Spitalului Regional, este vorba de un teren în suprafata de 10,5 ha situat în municipiul Constanța, str. Vârful cu Dor nr.1.

Continuarea demersurilor privind construcția spitalului este o măsură asumată și în Planul de acțiuni pentru realizarea în județ a obiectivelor cuprinse în Programul de Guvernare 2017-2020, iar în prezent, există eforturi susținute, atât din partea autorităților locale, cât și centrale, pentru construcția spitalului regional, fapt confirmat și de către Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, care a afirmat, la vizita efectuată în judetul Constanța, că va susține construcția spitalului la Constanța.

Rep.: Se apropie sezonul rece, iar constănțenii, în special vârstnicii, au dat, deja, fuga la cabinetele medicale pentru vaccinul antigripal. Sunt suficiente vaccinuri?

C.S.: S-au primit 4500 doze de vaccin antigripal, pe care le-am repartizat la personalul din unitățile medicale și de ocrotire. Avem o nouă repartiție de 4400 doze care trebuie să intre în următoarele zile, din care 624 vor fi repartizate pentru personalul medical din alte ministere (MAN, MAI), iar restul le vom repartiza la cronicii și pacientii varstnici institutionalizati, urmând să mai primim în două transe încă 22.000 de doze, care vor fi repartizate pacienților vârstnici și bolnavilor cronici. DSPJ a solicitat Ministerului Sănătății un necesar de 130.000 de doze.

Rep.: Referitor la activitatea de avizare/autorizare sanitară, la nivelul județului Constanța, de la începutul anului și până în prezent, câte unități au fost controlate și dacă au existat cazuri de anulare a autorizației. Dacă da, de ce?

C.S.: De la începutul anului și până în prezent au fost efectuate 38 de controale în domeniul calității apei, 201 controale în domeniul învățământului, 36 de controale în unități sanitare cu paturi, 95 de controale în alte unități sanitare (cabinete medicale, cabinete stomatologice, cabinete de optică medicală etc.), 5 controale în unități de transfuzii sanguine, 3 controale în domeniul transplantului. Pentru neconformarea la normele de igienă și sănătate publică s-a impus retragerea autorizației sanitare de funcționare la o unitate de învațământ pentru nerespectarea cubajului la nivelul claselor prevăzut de normele sanitare în vigoare.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mincinoasa
0
0
Ajung cintabilii sa vorbeasca de infectii nosocomiale. Ce bine era cu sistemul centralizat cand spitalele erau subirdinate ministerului sanatatii. De cand cu autonomia au ajuns firectiri toti pulifricii numiti de conj jud si administratia locala
2
0
CORUPTIE SI ATAT.
4
1
Ce naiba reusiti voi sa faceti?NIMIC.HALAL JUDET!
3
1
Daca iti internezi copilul la pediatrie,posibil sa se amelioreze afectiunea pentru care a fost internat,dar se externeaza cu alte cinci afectiuni.Dupa o zi de internare te rogi sa te externeze,plus ca toata sectia este plina de puradei,chivute si manele.Te apuca groaza ,iti blestemi zilele si ramai cu o amintire pe care nu o uiti toata viata.
3
0
Prea putina preocupare din partea organelor de combatere a coruptiei asupra sistemului sanitar : !?
8
2
Educati personalul ,din spital ,mentalitatea este aceeas ca ,atunci cand erau renumerati prost,,,aceeas obiceiuri,,,
7
0
Cele mai multe infectii sunt ascunse temeinic, cele 200 de infectii sunt VARFUL unui iceberc enorm. SCJU Constanta concaie de infectii, colcaie!
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218