REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Peste jumătate din agenții comerciali de pe litoral funcționează fără autorizație

Peste jumătate din agenții comerciali de pe litoral funcționează fără autorizație

Andreea POPA 17 februarie 2023 | 00:00 2080

Primăriile de pe litoral au fost păgubite în sezonul estival 2021 cu peste 22 de milioane de lei, în condițiile în care cea mai mare parte din activitatea comercială desfășurată pe teritoriul lor s-a realizat fără autorizații și cu ocuparea abuzivă a spațiilor. Concluzia aparține Curții de Conturi, care a verificat cinci primării din județul Constanța.

Peste jumatate din agentii comerciali de pe litoral functioneaza fara autorizatie

O parte importantă din activitatea comercială desfăşurată în 2021 pe litoralul Mării Negre a fost realizată în afara cadrului legal, cu ocuparea domeniului public în mod abuziv, potrivit unui raport publicat de Curtea de Conturi a României.

Raportul de sinteză se numește ”Auditul eficienței și eficacității activității de acordare a autorizațiilor de funcționare și de utilizare temporară a locurilor publice în scopul desfășurării de activități economice pe litoralul Mării Negre în condițiile unor acte de comerț la standarde ridicate”. Potrivit acestui, Curtea de Conturi a realizat, în perioada 4 aprilie 2022 - 27 mai 2022, şase acţiuni de flash-audit la unităţi administrativ-teritoriale din zona litoralului, respectiv UATM Constanţa, UATM Mangalia, UATO Eforie, UATO Năvodari, UATC Costineşti şi UATC Limanu.

Peste jumatate din agentii comerciali de pe litoral functioneaza fara autorizatie

Prejudicii de peste 22 milioane lei, doar în sezonul estival 2021

Inspectorii Curții de Conturi identificat, de asemenea, neconformităţi în ceea ce priveşte desfăşurarea de activităţi comerciale fără deţinerea de autorizaţii/acorduri emise de autorităţile de reglementare, dar şi legate de modul de efectuare a controalelor pentru reducerea sau eliminarea riscurilor de desfăşurare a activităţilor în afara cadrului legal de către operatorii economici.

O altă constatare a auditorilor publici se referă la diminuarea veniturilor bugetelor locale cu valoarea veniturilor nestabilite (provenite din taxele necolectate de către unităţile administrativ-teritoriale), respectiv cu suma de 13.422.438 lei, estimată la nivelul minim al taxelor de autorizare sau cu suma de 22.760.349 lei, estimată la nivelul mediu al taxelor de autorizare.

"De altfel, având în vedere că acordarea autorizaţiilor de funcţionare sau vizarea acestora în anul 2021 s-a făcut pentru mai puţin de jumătate din totalul celor care ar fi trebuit să solicite autorizarea, respectiv faptul că nu au fost încheiate contracte cu operatorii economici privaţi (spre ex. pentru serviciile de salubrizare), la bugetul local nu s-au încasat venituri substanţiale care ar fi putut ridica potenţialul economic al zonei, în acelaşi timp o parte a cheltuielilor fiind suportată chiar de unităţile administrativ teritoriale", se mai spune în raport.

Peste jumatate din agentii comerciali de pe litoral functioneaza fara autorizatie

Majoritatea comercianților de pe litoral nu au autorizație

Totodată, pentru a răspunde obiectivului general şi obiectivelor specifice ale acţiunilor de flash-audit, echipa de audit a demarat o campanie de conştientizare la nivelul operatorilor economici, prin elaborarea unor chestionare care au avut ca tematică exercitarea activităţilor de comercializare în zone publice pe litoralul românesc în condiţiile autorizării acestora de către unităţile administrativ-teritoriale.

Analiza chestionarelor a scos în evidenţă necesitatea modificării cadrului de reglementare specific, întărirea stării de legalitate în domeniul desfăşurării activităţii de către operatorii economici şi, nu în ultimul rând, necesitatea creşterii rolului pro-activ al personalului unităţii administrativ-teritoriale.

"Auditul a avut drept punct de plecare acţiunea de documentare realizată în anul 2021 asupra legalităţii şi regularităţii desfăşurării activităţilor autorizabile pe litoral, care a scos în evidenţă faptul că, în mare măsură, activităţile comerciale desfăşurate pe raza unităţilor administrativ-teritoriale din zona litoralului sunt efectuate/realizate de către operatori economici/comercianţi neautorizaţi, acest aspect având implicaţii directe în privinţa sănătăţii şi siguranţei consumatorilor, precum şi în privinţa modului de stabilire şi încasare a veniturilor bugetelor locale cuvenite din taxele de autorizare", se mai arată în document.

Obiectivul general al misiunii de audit a vizat identificarea cazurilor de operatori economici care desfăşoară activitate comercială în localităţile riverane litoralului Mării Negre, în afara cadrului legal.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai opc-ul face controale și se lauda in ziare doar la sfârșit de sezon când ăia au buzunarele pline.
1
0
Evaziune la greu este peste tot; toti privatii din toata tara fac evaziune, organele de control stiu asta foarte bine si iau spagi; clasa politica conducatoare la nivel central este principala vinovata ca ii protejeaza pe evazionisti in primul rand prin legilatia p***t facuta; recent ministerul de finante s-a facut ca nu intelege o directiva europeana de combatere tranzitului transfrontalier a banilor din evaziune; ce pretentii sa mai avem la altii ?
0
1
Peste tot se ia șpagă și de aici cei neautorizați funcționează, la Eforie era Marcel șeful puulii locale drept pt care a fost și prins,la Mangalia sunt alții și tot așa ...șpagă sa iasă
4
0
Deci platim degeaba politie locala , OPC , jandarmerie, politie economica e.t.c
3
2
toti sunt imbarligati la bani.Organele sunt cei cate patroneaza Marea Evaziune de pe Litoral vara de vara de 30 de ani. Se fac bani pentru toate nivelele care asigura protectia. Statul Esuat Romania. Organele cu politicienii sunt mana in mana la furat.
6
0
scutitii total de impozite, subventii de la stat, vacante in invatamint cite vor ei- ca o sa-i facem furatori in turism, etc. primim preturi mari, mizerie, evaziune.
7
1
Aici ati descoperit voi marea evaziune fiscala!?Mergeti in portul Constanta s-o gasiti cu adevarat.
14
0
Vai ce sa zic.. acum v ati dat seama? Se intampla asta de ani de zile dar toti isi iau spaga sa inchida ochii . Stancutele cu porumb , gogosi si acadele pe bat sunt de zeci de ani ..
7
0
Hai ca nu e chiar asa,mai documentati-va!!!!
5
5
Aromâni priceputi la toate ....de la branză la gogosi si cartiere rezidentiale.p*****a nație....
15
0
Șefii poliției locale de pe litoral mai sunt încă în funcție ? Dacă DA , avem o mare problemă .... Idem cu Jamdarmerie, poliție economică. O.P.C.
14
0
Sa le trag la m**e la toti primarii Sa vina brailete inapoi
0
7
UATC Limanu apare si ea? UATC Limanu condusa de dl. prim-vicepresedinte PSD Georgescu Gheorghe Daniel, fantastic, de necrezut. El care vrea sa para cel mai pur in ganduri si simtiri? In loc sa colecteze taxele din autorizatiile de functionare mareste impozitele locuitorilor. Hai ca vin ele alegerile si vedem noi cine te mai voteaza locuitorii sau astia care vin sa faca afaceri si pleaca cu punga cu bani
12
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272