REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.9° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13.9° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Pfizer va dezvolta până la finalul anului un tratament oral adresat COVID-19

Pfizer va dezvolta până la finalul anului un tratament oral adresat COVID-19

Replica API 10 iunie 2021 | 00:00 409

Un medicamentul dezvoltat de compania Pfizer pentru a trata boala COVID-19 urmează să intre în studii clinice în a doua jumătate a acestui an. Pastila nu va înlocui vaccinul, însă ar putea trata mai ușor persoanele care se infectează cu noul coronavirus.

Sursă foto: Shutterstock

În afară de vaccinul anti-COVID-19 realizat de Pfizer (alături de BioNTech), compania lucrează și la dezvoltarea unui medicament care să trateze bolnavii infectați cu noul coronavirus, scrie doc.ro.

Un potențial medicament pentru tratarea COVID-19 de la primele simptome

În luna martie 2021, reprezentanții Pfizer au anunțat că fac progrese în ceea ce privește viitorul medicament anti-COVID-19. Aceștia au analizat pastila într-un studiu de fază 1, desfășurat în SUA, pe adulți sănătoși, pentru a evalua siguranța și tolerabilitatea acestui nou antiviral terapeutic investigativ pentru SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19. Studiul de fază 1 este randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, cu doză unică și cu creștere spre doză multiplă.

Candidatul clinic antiviral oral PF-07321332, un inhibitor al proteazei SARS-CoV-2-3CL, a demonstrat o activitate antivirală in vitro puternică împotriva noului coronavirus precum și activitate împotriva altor coronavirusuri, sugerând potențialul de utilizare în tratamentul COVID-19, precum și utilizarea potențială pentru a aborda amenințările viitoare ale coronavirusurilor.

Potrivit ofițerului științific șef al departamentului de cercetare și dezvoltare a medicamentelor din cadrul companiei Pfizer, prof. dr. Mikael Dolsten, abordarea pandemiei de COVID-19 necesită atât prevenirea bolii prin vaccin, cât și tratament specific pentru cei care contractează virusul. Având în vedere apariția de tulpini noi ale SARS-CoV-2 și impactul global continuu al bolii COVID-19, este important să existe opțiuni terapeutice atât în perioada pandemiei, cât și în viitor. Pe lângă medicamentul oral, se lucrează și la un altul, intravenos.

„Am conceput PF-07321332 ca o terapie orală potențială care ar putea fi prescrisă la primul semn de infecție, fără a fi nevoie ca pacienții să fie spitalizați sau aflați în stare critică. În același timp, candidatul antiviral intravenos al lui Pfizer este o opțiune potențială de tratament nou pentru pacienții spitalizați”, mai spune prof. dr. Dolsten. Împreună, cele două au potențialul de a crea o paradigmă de tratament complementară vaccinării în cazurile în care o persoană vaccinată se îmbolnăvește, totuși, de COVID-19.

Inhibitorii de protează se leagă de o enzimă virală, numită protează, împiedicând virusul să se replice în celulă. Acești inhibitori au fost eficienți în tratarea altor agenți patogeni virali, cum ar fi HIV și virusul hepatitei C, atât singuri, cât și în combinație cu alte antivirale. Medicația care vizează în prezent proteazele virale nu este în general asociată cu toxicitatea și, ca atare, această clasă de molecule poate oferi tratamente bine tolerate împotriva bolii COVID-19.

Inițierea acestui studiu este susținută de studii preclinice care au demonstrat activitatea antivirală a acestui potențial agent terapeutic anti-SARS-CoV-2 de primă clasă, conceput special pentru a inhiba replicarea noului coronavirus. Pfizer investighează, de asemenea, un inhibitor al proteazei administrat intravenos, PF-07304814, care se află în prezent într-un studiu multi-doză de fază 1b la participanții în alte studii clinice spitalizați cu COVID-19.

Spre finalul lunii aprilie 2021, Albert Bourla, CEO Pfizer, a declarat pentru CNBC că medicamentul experimental oral pentru tratarea COVID-19 la primul semn de boală ar putea fi disponibil până la sfârșitul anului, dacă studiile merg bine și pastila este aprobată de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Avantajul acestui medicament ar fi că persoanele bolnave de COVID-19 nu ar mai trebui să meargă la spital pentru a primi tratamentul, așa cum se întâmplă în prezent cu tratamentele disponibile. De asemenea, medicamentul ar putea fi eficient și împotriva variantelor emergente de SARS-CoV-2.

Ce medicamente sunt administrate în prezent persoanelor spitalizate cu COVID-19?

Pentru tratamentul pacienților spitalizați cu COVID-19, medicii din SUA utilizează următoarele:

Dexametazonă

Mulți medici tratează pacienți cu COVID-19 în formă gravă cu corticosteroizi chiar de la începutul pandemiei. Aceștia sunt utili pentru acei pacienți care au dezvoltat un răspuns hiperimun (o furtună de citokine) la infecția virală. În aceste cazuri, reacția exagerată a sistemului imunitar dăunează plămânilor și altor organe și duce adesea la deces.

Ghidurile de tratament NIH recomandă utilizarea dexametazonei la anumite persoane spitalizate cu COVID-19 în formă gravă. Recomandarea s-a bazat pe rezultatele studiului RECOVERY. În studiu, mai mult de 6.000 de pacienți spitalizați cu COVID-19 au primit aleatoriu fie dexametazonă, fie tratament standard. Pacienții care au necesitat oxigen suplimentar sau ventilatoare și care au primit dexametazonă au avut un risc scăzut de deces în decurs de 28 de zile față de cei care au primit îngrijiri standard.

Remdesivir

În octombrie 2020, FDA a aprobat medicamentul antiviral remdesivir pentru a trata COVID-19. Medicamentul poate fi utilizat pentru a trata adulți și copii cu vârsta de 12 ani și peste și cu o greutate de cel puțin 40 kg, care au fost spitalizați pentru COVID-19. Studiile clinice sugerează că la acești pacienți, remdesivirul poate accelera modest timpul de recuperare. Cercetările au arătat că remdesivirul are efecte benefice nu doar asupra pacienților cu forme severe de COVID-19, ci și asupra celor cu forme moderate, după 5 zile de tratament.

Baricitinib în combinație cu remdesivir

În noiembrie 2020, Food and Drug Administration (FDA) a emis o autorizație de utilizare de urgență (EUA) pentru utilizarea baricitinibului în combinație cu remdesivirul la adulți spitalizați și copii cu vârsta de 2 ani și peste care necesită sprijin respirator. Cu toate acestea, nu există încă suficiente dovezi care să susțină utilizarea acestei terapii în locul dexametazonei cu sau fără remdesivir.

Medicamente anticoagulante

Aproape toate persoanele internate în spital cu COVID primesc medicamente pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge. De obicei, medicii prescriu heparină sau enoxaparină cu doze mici. Cu toate acestea, unii pacienți necesită doze complete de anticoagulante dacă au deja dezvoltat cheaguri de sânge sau prezintă un risc ridicat de cheaguri.

Ce medicamente sunt autorizate în Uniunea Europeană pentru tratamentul COVID-19?

În Uniunea Europeană, tratamentul autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru COVID-19 este remdesivirul. EMA are în curs de evaluare, de asemenea, alte potențiale tratamente - bamlanivimab și etesevimab, regdanvimab, REGN-COV2 (casirivimab / imdevimab) și sotrovimab - și analizează cererea de autorizare pentru introducere pe piață a baricitinibului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272