Pilat e „bine-mersi pe post“, după ce Justiția i-a anulat carnetul de marinar falsificat!
Pilat e „bine-mersi pe post“, după ce Justiția i-a anulat carnetul de marinar falsificat!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestAlexandru Pilat, șef în ANR, a ajuns în atenția procurorilor după ce a fost „turnat“ că a obținut funcția prin documente false. Judecării au dispus, pe 13 februarie a.c., desființarea documentelor în baza cărora a promovat concursul - mai exact, carnetul de marinar cu privire la mențiunile nereale referitoare la îmbarcarea sa pe două nave în perioada 06.11.2006 – 17.11.2008 și 28.11.2008 – 07.03.2009, brevetul pentru funcţia de ofiţer mecanic II – funcţie managerială, decizia din martie 2014 a directorului A.N.R. prin care acesta a fost numit în funcția de șef Birou Inspecții Terminale și Gas Free, dar și actul adițional prin care a fost majorat nivelul de salarizare. Deși a trecut aproape un an de la decizia instanței, și două luni de când ea a devenit definitivă, Pilat continuă să stea pe funcție, „bine-mersi“. Acesta a rupt tăcerea și a vorbit, pentru Replica, despre falsul din documentele sale, despre care spune că nu el le-a falsificat, iar ANR, în momentul în care a dat concursul, ar fi trebuit să constate acest lucru. Rămâne întrebarea: cine a falsificat documentele și de ce?
Pilat: nu am atins acele documente! Mi-au fost eliberate de către ANR
Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, în perioada 2006 – 2009, pe Carnetul de Marinar al lui Alexandru Pilat figurau îmbarcări fictive, pe două nave diferite, în etapele 6 noiembrie 2006 – 17 noiembrie 2008 și 28 noiembrie 2008 – 7 martie 2009. Și fișa matricolă cu ambarcări ar fi fost falsifică, aspect constatat de judecători, fișă matricolă în baza căreia, în noiembrie 2009, a obținut Brevetul pentru funcția de Ofițer Mecanic II, grad de nivel managerial. Patru ani mai târziu, mai exact în martie 2014, în baza acestor documente, prin decizia Directorului General al ANR de la acea vreme, Pilat a fost avansat Șef al Biroului „Inspecții Terminale și Gas Free.” În septembrie a.c., judecătorii s-au pronunțat definitiv și au dispus desființarea actelor falsificate în baza cărora Pilat a obținut funcția de conducere. Cu toate acestea, Pilat încă este pe funcție.
„Despre mine, să știți că sunt bine-mersi pe post! Nu mi s-a întâmplat nimic! Documente acelea au fost emise de ANR, fiind pe deplin răspunzătoare de veridicitatea lor!”, a declarat, pentru Replica, Alexandru Pilat. Acesta susține că nu el a falsificat documentele, nici măcar nu s-a atins de ele, i-au fost eliberate de ANR. „Eu nu am atins acele documente! Mi-au fost eliberate de către ANR. Actele mele sunt emise de Autoritatea Năvală Română. Ele conțin ștampila și semnătura ANR. Și sunt eliberate de acolo! Înseamnă că ANR-ul le-a falsificat, nu? Cum le-a falsificat pe toate acelea care le posedă cei care lucrează acolo de 15-25 de ani și au stagiu satisfăcut în timpul în care sunt angajați? Vi-i pot arată cu degetul, dacă vreți!”, a precizat Pilat, șef în ANR.
M-au înscris la examen pentru care am plătit o taxă destul de mare!
Acesta a precizat că a fost înscris la examen, în 2009, pe vremea când activa în instituție, și nu a fost luat „de pe stradă“. Mai mult, spune că toată povestea a fost înscenată de cineva din ANR. „Autoritatea Năvală Română nu putea spune că am venit «de pe stradă» să dau examenul pentru brevet, de vreme ce eu eram angajatul lor! Este absurd! Ei m-au înscris la examen pentru care am plătit o taxă destul de mare! Vorbim de anul 2009. ANR trebuia să zică, domnule, dumneata nu îndeplinești condițiile pentru a te înscrie la examen! Au încasat taxa de participare, m-au declarat admis, mi-au dat brevetul, apoi au zis că nu mai sunt bune actele! S-au bucurat la acea taxă, apoi au venit cu minciuna asta! Actele au fost ok, însă după atâta timp nu s-au mai găsit evidențe și dovezi (registre de bord, arhive etc) și în lipsa acestora, parchetul a cerut desființarea lor! De asemenea, când instanța a cerut ANR-ului actele doveditoare efectuării stagiilor înscrise în foaia matricolă, aceasta a motivat că le-a expirat termenul de păstrare în arhivă prevăzut de nomenclatorul arhivistic! Deci recunoaște că au existat, însă nu le mai au! Există declarație la dosar în acest sens. Totul a fost o înscenare a conducerii de atunci împotriva mea!”
Sunt în ANR persoane pe funcții de conducere care nu posedă deloc brevet sau au brevete operaționale?
Alexandru Pilat mai spune că sunt persoane în ANR pe funcții de șefi servicii și directori care nu posedă deloc brevet sau au brevete operaționale! „Deci au funcții mari, iar lui Pilat, vezi Doamne, îi trebuia brevet managerial pentru funcția de șef de birou! Apoi vin cei nou angajați pe funcții maxime, fără vechime, șefi numiți din personal de execuție fără experiență managerială și așa mai departe!”
„Nu am fost inculpat, suspect, nu am avut decât calitatea de martor în dosar! Nu mi s-a interzis nici un drept, nimic! Nu am luat amendă penală sau condamnare! Absolut nimic! Să răspundă cine a făcut asta. Am o mare popularitate printre colegii mei! Majoritatea îmi admiră curajul de a îmi cere drepturile și de a semnala neregulile și abuzurile. Multora însă le este frică să facă asta și sunt șantajați de către cei care i-au adus în sistem și de către șefi! Cum îți ceri drepturile sau reclami abuzuri și neconformități, abateri de la proceduri și lucruri forțate, cum ești cercetat disciplinar și ți se pun etichete! Unii dintre colegi au un așa înalt grad de obediență față de șefi încât se prefac că nu mă cunosc!”, a mai declarat Alexandru Pilat.
Raportul criminalistic zice că scrisul olograf din carnetul de marinar nu a fost executat de Pilat
De specificat faptul că în raportul criminalistic al IPJ este specificat faptul că scrisul olograf din carnetul de marinar nu a fost executat de Alexandru Pilat.
Cine conducea ANR când Pilat a fost numit șef, în baza documentelor desființate de judecători
Precizăm că, la momentul în care Pilat a susținut concursul, în 2009, la conducerea ANR se afla Paul Brânză. Brânză a ocupat funcția 14.01.2009 și a reușit să ocupe fotoliul până pe 31.05.2012 atunci când Matei Constantin a devenit director.
Paul Brânză, fost șef ANR (în 2009)
Iar în martie 2014, atunci când Pilat a fost numit șef în ANR, pe fotoliul de director general al ANR se afla Mihai Andrei, același care a semnat decizia de numire pe funcția de conducere.
Mihai Andrei, fost director ANR, (în 2014)
De altfel, pe rolul Tribunalul au fost înregistrate două dosare, pe 14 noiembrie, unde ANR are calitatea de reclamant. Aceasta a chemat la bară șefi și foști șefi ai instituției, printre care Paul Brânză și Mihai Andrei, speța având obiectul „acțiune în răspundere patrimonială“! Dosarele au legătură cu subiectul Pilat și decizia din 2014 de numire a acestuia pe funcția de conducere. Cum Pilat nu răspunde penal pentru documentele constate de judecători ca fiind falsificate, pentru că nu a avut niciodată calitatea de suspect sau inculpat, ci doar martor, după cum însuși Pilat ne-a declarat, atunci toți cei care s-au perindat, din 2009 până în prezent la conducerea instituției, sunt trași la răspundere, pe civil. Sunt trași la răspundere inclusiv șefa Biroului Juridic din cadrul ANR și șeful Serviciului Resurse Umane-Salarizare.
Cum și când se va încheia această poveste și cine va plăti rămâne de văzut!
CITEȘTE ȘI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News