REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copiilor. De ce ne ISTERIZĂM pentru câteva sute de bogătaşi?!

Plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copiilor. De ce ne ISTERIZĂM pentru câteva sute de bogătaşi?!

Replica API 10 mai 2017 | 00:38 442

Plafonarea indemnizației pentru creșterea copiilor propusă de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a stârnit mai multe controverse în rândul populației. Lumea este dezamăgită de inițiativa ministrului, acuzând faptul că nu este corect să existe o plafonare. Și totuși, propunerea Olguței Vasilescu face referire la indemnizațiile care depășesc sume exagerate. Mai precis, aceasta dorește plafonarea sumelor de peste 8.000 de lei. Câți români primesc indemnizații de peste 8.000 de lei? 0.01%, aproximativ 3.000 de persoane.

Indemnizațiile pentru mame au ajuns să aprindă pe toată lumea după anunțul făcut de Lia Olguța Vasilescu privind plafonarea acestora. Ea a comparat ce sume primesc mamele din UE și la ce sume se ajunge în România, unde anumite persoane primesc mii de euro pentru creșterea unui copil. Ea sugerează reintroducerea unui plafon, pentru ca să nu mai existe situații în care oamenii să primească 35.000 de euro într-un an pentru un copil.

Ea a precizat că beneficiari de indemnizații sunt: până la 1.233 lei 108.438 de beneficiari, între 1.234 – 3.400 lei sunt 39.700, între 3.400 – 5.000 lei sunt 5.478, între 5.000 – 10.000 sunt 3.504, iar peste 10.000 sunt 623. Ministrul a sugerat ca plafonarea să fie la 8.000 de lei. În momentul de face, indemnizația este calculată la 85% din salariul primit pe ultimele 12 luni ale părintelui.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în martie 2016, în calitate de for decizional, legea prin care indemnizaţia de creştere a copilului a fost stabilită la 85% din veniturile părintelui şi se acordă pentru o perioadă de doi ani, fără niciun plafon. Până atunci, plafonul maxim era de 3.400 de lei. Legea a intrat în vigoare la 1 iulie 2016.

Totuși, cârcotași există. Chiar dacă plafonarea ar fi la o sumă consistentă, unde nu ar fi afectați 99% din populația României, oamenii au început să tragă concluzii pripite. Inexistența unei plafonări a dus la sume cheltuite de către Statul Român de zeci de mii de euro, ceea ce înseamnă că suma totală care a fost plătită pe anul dinainte ca plafonarea să dispară, s-a risipit în primele 3 luni după ce a fost scoasă. Existența unei plafonări ar elimina existența sumelor absurde și imense pe care care familiile le plătesc.

Cea mai mare indemnizaţie era plătită către un avocat din Bucureşti, aproape 160 de mii de lei pe lună. A doua cea mai mare sumă e primită de o mamă din Constanţa, 141 de mii de lei pe lună. Pe locul trei este o indemnizaţie de 94 de mii de lei, urmată de cea a unui director general din Constanţa cu aproape 90 de mii de lei, iar pe locul cinci, o mamă de profesie executor judecătoresc primeşte aproape 61 de mii de lei pe lună.

Reacțiile oamenilor au fost incredibile. Dacă unele persoane văd ca pe o afacere să faci un copil, alte persoane consideră că nu este necesară această plafonare pentru că „ele muncesc”. „Păi cei bogați, care sunt patroni, trec ce salariu vor ei după ce stabilesc să aibă un copil pentru a putea să aibă o indemnizație bună. Este o strategie pe care o fac. Creșterea copilului devine, deci, o afacere”, a spus o femeie din Constanța. O altă consideră că nu este corect. „Probabil sunt nebuni. Dacă eu am avut un an productiv și merit câteva zeci de mii de lei pe lună, eu nu plătesc taxe? Să mi-i acorde!”, spunea o femeie pe unul din grupurile de mămici de pe o rețea de socializare.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu ma intereseaza cat impozit au platit ,,proastele'' ptr ca au fost la munca.Ce productivitate aduce unei firme o angajata care sta acasa sa-si creasca copilul?Tocmai daca au castigat bine au posibilitati peste medie dar tot ptr cresterea unui copil vor sta acasa deci,nu vor avea productivitate la serviciu.Cine vrea mai mult peste indemnizatia fixata prin lege sa dea fuguta la serviciu,sa munceasca ptr banii multi pe care considera ca-i merita.Oricum e mai importanta functia decat copilul in cazul multora dintre astea care tipa ptr banii de indemnizatie.Ori acasa cu copilul,ori la munca.
1
1
Auzi , Dar cand proastele muncesc ani de zile 14 ore pe zi, castinga peste 8000 lei si platesc la stat cam tot atat, suficient sa Intretina 4 bugetari pe luna din taxele la stat sunt bune? Cu ce suferi tu, care esti incompetent si nu Poti mai mult? Daca bogatasele Asa cum le numeste o vita proasta, pleaca din tara, cine iti mai plateste tie, frustratule, salariul?
0
2
Ce prost esti nelu ca nu vezi minciunile ordinare care se fac cu indemnizatiile astea enorme.Macar nu merge economia ca sa vina o bor...gravida sa ne minta de marea ei productivitate in munca taman in ultimul an,adica cel care conteaza la calcul.Hai ca pute a intelegere cu angajatorul pe care angajata ,,productiva'' il cunoaste mai mult decat trebuie.indemnizatia trebuie sa fie ptr cresterea copilului ,ba nelule prrrost,si nu pentru confortul si bunastarea mamei care poata sa aiba ce salariu oricat de mare inainte sau dupa nastere.valoarea indemnizatiei trb stabilita de stat.Vrea mai mult,la
7
2
dragul meu asta de mai jos ,cred ca nu ai citi toate comentariile ,primul jigneste o femeie si ii face copilu "boriciune" doar pt ca femeia aceea si-a platit taxele si acum are dreptul conform legii la indemnizatie .si te mai miri de unde atita ura in societatea romaneasca ,uite de aici de la faptul ca unii care vad ca le trece vremea considera ca ei sunt viitorul tarii si voteaza inca cu comunistii
7
6
Eu nu mi-am inchipuit vreodata ca un tanar poate sa jigneasca pe toti oamenii in varsta,Presupun ca ai fost creat intr-o eprubeta, nu ai fost nascut de o femeie care ar putea fi pensionara.Oare de ubde atata ura in societatea romaneasca...?
1
7
ce ofticati sunt bosorogii pesedisti .ba inbuibatilor daca femeia si-a platit taxele de ce sa nu beneficieze de bani? din ce a platit ea vi se paltesc si voua pensiile jegurilor care sunteti ,comunisti imputiti.de pemsiile parlamentarilor de ce nu va luati ca si aia sug din taxele romanilor? v-a spalat antena 3 si ultimul neuron rahatilor comunisti care sunteti va ofticati ca nu mai e ca pe vremea voastra de glorie imputitilor mergeti la moscova sa va dea putin o tura cu ruginaturile alea cu care defileaza .s-au platit taxe pe banii aia sa li se dea indemnizatiile .ajunge cu pomenile sociale i
12
7
Cine plm are salariu de 100.000 de euro pe luna? Isi umfla singuri salariile in ultimele luni de sarcina. Ce fraieri sunteti
15
6
adica cum bogatasi? ne intorcem in anii 50 ? la colectivizare? oamenii aia au cotizat si si-au platit taxele si din banii aia sunt platite asistente sociale pt lenesi .la asta nu va ginditi?
9
9
DACA AI PLATIT impozit la salariu de 100.000 euro ATUNCI MERITI INDEMNIZATIE PROPORTIONALA
9
9
masura asta trebuia luata mai demult ,nu sa le dai indemnizatiile astea nesimtite tot la astia imbuibatii iar cei saraci sufera oricum.Eu zic ca 8000 de lei este oricum o suma exagerata si asa cum a fost inainte era de ajuns adica 3000 lei.Asa ca Olguta mai gandestete eu zic ca este prea mult ce oferi tu;nu uita majoritatea romanilor nu trec de 2000 de lei pe luna.Asa ca lucreaza pentru mase nu pentru cativa parveniti care nu se mai satura...
14
7
Se pare ca Olguta are dreptate cu plafonarea.Si,culmea ,este femeie care poata sa stea doi ani de zile in concediu de maternitate doi ani cu o indemnizatie frumusica.Si,daca sotul ei are salariu mai mare poate el sa optina concediu de paternitate o indemnizatie pe masura.Si,daca in ultimile luni ,,graviduta negociaza''salariul si patronul aproba un salariu mai mare?Se zice ca toti oamenii se nasc egali si trebuie sa le dai aceasi sansa cel putin la primii pasi in viata.
11
9
foarte bine sa plafoneze,,,
14
7
In curand se va trece la vanatoarea de chiaburi si de acolo pana la deportarile in Baragan,mai este doar un pas!De pensiile speciale,nu spune nimeni nimic?
14
8
Ba da ce productiva a fost iepuroaica mamaica de pe fsbk,si cum s-a tavalit ea in ultimul an fix ca sa produca o indemnizatie de cacat pentru o boraciune tot la fel.
7
11

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218