REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Plecăm la înrolare? Mesaj către virginele filosoafe

Plecăm la înrolare? Mesaj către virginele filosoafe

Replica API 19 februarie 2015 | 22:28 1129

Nu am fost de acord cu Lucian Mândruță în 99% din cazurile și situațiile în care și-a dat cu părerea. Privesc, însă, cu stupefacție cum în aceste zile este pus la zid pentru că și-a permis să critice generația care nu ridică un deget pentru ea.

Tot în această perioadă, concomitent cu măscărirea lui Mândruță, internetul s-a umplut de atitudini, toate inspirate din ideea că „e războiul altora” și trebuie să „refuzăm în bloc înrolarea în armată”, ba chiar suntem „manipulați” fie de ruși, fie de americani, în special de americanii care vor să ne bage „în războiul lor” și că „soluția patriotică” e să stăm acasă, că oricum „n-avem nici o șansă”. Mai exact, recomandarea generală e, în caz de război, să stăm pe Facebook și să se bată alții. Aplauzele și aprobările n-au întârziat să apară.

Să spui o prostie și să fii urmat de alți 1.000 de proști e simplu. Să demontezi prostia, e mai greu. Dar, s-o facem.

În primul rând, geografia nu prea ne ajută. Eu înțeleg pacifismul celor care vor să stea în cafenele și la porno pe internet toată ziua, în timp ce alții se bat. Numai că, nu se poate. Pentru cine are curiozitatea să consulte harta, România se află în farfuria în care se înfig cuțitul și furculița. Cu NATO în stânga și Federația Rusă în dreapta, ca să fii convins că ai vreo șansă cu neutralitatea trebuie să fii cel puțin naiv, ca să nu spun de-a dreptul dobitoc și inegalabil de imbecil. În cazul în care americanii și rușii lasă diplomația de-o parte și se-apucă de război, România va intra într-un astfel de conflict, fie că-i convine sau nu. Pentru simplul fapt că se află în drum.

În al doilea rând, ca să-ți dai seama că ești prost, trebuie să-ți meargă mintea. Și din acest punct de vedere, ideea de stat acasă cade, întrucât România a mai avut două tentative de neutralitate și, ultima dată, în 1940, a pierdut 1/3 din teritoriu pentru că voia să stea în cafenele, în timp ce alții aveau alte planuri.

Ultima dată când am pledat pentru cauza NATO, am fost numit „agentură CIA” și „lighioană”, de cei care au uitat că Transnistria, Moldova, nordul Bucovinei cu 500.000 de români, sunt ținute sub bocanci de ruși, dar rușii nu sunt o problemă, ci americanii, că ne-au ocupat cu corporațiile, de tip Coca-Cola și burgeri de la McDonald`s. În timp ce molfăie în disperare printre gingii cele două produse menționate, militantul antiamerican zice că rușii-s băieți de treabă.

Același îngurgitator de McDonald`s, repet: activist anti-american și filosof de Facebook prin excelență, face un apel la neînrolare în armată, fiind convins că dacă rușii vin cu tancuri și rachete, vor face tot posibilul să își schimbe planurile militare, pentru că îl vor năpădi lacrimile din cauza românului fluturător de steag alb, că el vrea să stea acasă.

În fine, până mi se trezesc compatrioții din starea de flower power, voi răspunde pozitiv la vreun eventual apel, dintr-un singur motiv: ceea ce numesc acum „acasă” sau „țară” vreau să fie aici și la fel și după.

P.S. Ce bărbat ești tu, cel care umpli Facebook cu inimioare și „selfie” pentru „iubi” când, la primul foc, te ascunzi în dulap?

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218