REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Poliţiştii şi apelurile la 112: „Dacă murim, se întâmplă ca în cazul agenţilor de la Hârşova. Se va zice că eram în timpul liber!”

Poliţiştii şi apelurile la 112: „Dacă murim, se întâmplă ca în cazul agenţilor de la Hârşova. Se va zice că eram în timpul liber!”

Replica API 14 ianuarie 2017 | 23:17 537

Problemele din "bucătăria internă" a Poliției Române nu mai sunt de multă vreme unele tabu. Că nu există personal suficient, condiții sau că oamenii legii nu sunt mereu plătiți pentru orele de lucru suplimentare – toate acestea sunt prezente în peisaj și anul acesta. Însă, ajutorul șefului de Post de la Limanu a decis să adreseze o scrisoare deschisă către Sindicatul Polițiștilor din România "Diamantul", care va ajunge ulterior la MAI și IGPR. Acesta a vorbit despre faptul că există intervale orare care nu sunt acoperite, în sensul că nu există polițiști la Post. Iar dacă sunt apeluri la 112, intervențiile sunt asigurate de către oamenii legii aflați în timpul liber, de aici și întârzierile de care se plâng cetățenii.

"Sunt încadrat, în funcţia de ajutor şef de post, la Postul de Poliţie Limanu, din județul Constanţa. Execut serviciul conform planificărilor lunare, întocmite de către şeful postului sau de către şeful secţiei de poliţie rurale, la care este arondat postul meu de poliţie. Conform planificărilor lunare, prin graficul cu programul de lucru, nu este acoperit întreg intervalul de timp dintr-o zi, existând zilnic intervale orare în care nu este nici un poliţist planificat în serviciu. Întrucât Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă este un sistem funcţional, având caracter permanent, există sesizări prin acest sistem chiar şi în intervalele orare în care nu este nici un poliţist planificat în serviciu, sesizări ce trebuiesc preluate imediat (având caracter de urgenţă) de către o patrulă de poliţie însă, nefiind nici un poliţist aflat în timpul programului de lucru, dispecerii de serviciu, care preiau aceste sesizări, contactează telefonic poliţişti aflaţi în afara orelor de program, comunicându-le că există o sesizare cu caracter de urgenţă şi solicitându-le să se deplaseze la locul indicat pentru a soluţiona problemele sesizate. Se recurge la această modalitate, pe baza unor aşa zise planificări, întocmite de către şefii de posturi sau de către şefii secţiilor de poliţie rurale, prin care li se comunică poliţiştilor că, în anumite intervale orare, din timpul lor liber (deci, în afara programului de lucru deja stabilit), sunt planificaţi la permanență, pentru a interveni la sesizările prin 112, deoarece, aşa cum am menţionat mai sus, în aceste intervale orare nu este nici un poliţist planificat în serviciu", a scris Vlad Silviu în scrisoare.

După ora 16.00 ar trebui pus lacătul pe ușa Poliției! Dar polițiștii aflați în timpul liber sunt puși să intervină

Potrivit acestuia, așa apar deficiențele, în sensul că unii polițiști nu locuiesc în apropiere și nu au cu ce să ajungă repede. "Cum se asigură intervenţia într-un timp util la o sesizare cu caracter de urgenţă, prin 112, de către poliţişti planificaţi în aşa zisa permanentă la domiciliu, care domiciliază în alte localităţi, aflate chiar şi la 20 km distanţă de postul de poliţie la care sunt încadraţi? La aprecierea necesităţii intervenirii într-un timp cât mai scurt posibil la evenimentele semnalate prin 112, am avut în vedere şi preambulul normelor metodologice ale Disp. IGPR 123/2012, emise prin dispoziţia şefului IPJ Constanţa, cu nr. 984/2012, în care se precizează că ,aactuala dispoziţie privind organizarea, funcţionarea şi acţiunea structurilor de ordine publică are că scop, printre altele, şi reducerea timpului de reacţie la evenimentele sesizate prin SNUAU! Precizez că, deoarece numărul poliţiştilor din mediul rural, în majoritatea comunelor din ţară, este insuficient pentru a se putea asigura continuitatea serviciului poliţienesc, apare problema de a nu se putea asigura intervenţia la evenimentele semnalate, ce au caracter de urgenţă (cele sesizate prin 112), cu poliţişti aflaţi în timpul programului de lucru, pregătiţi să intervină oricând şi într-un timp de reacţie eficient", a explicat omul legii. Mai exact, după ora 16.00 ar trebui să se pună lacătul pe ușă. Dar polițștii aflați în timpul liber sunt solicitați să intervină.

"Dacă în timpul ăla e un accident și moare polițistul, se întâmplă ca la Hârșova unde s-a stabilit că erau în timpul liber?"

"Aşadar, aflându-ne în timpul liber, ne trezim că suntem sunaţi de dispecer, iar acesta, fără nici o introducere, ne comunică: ai un apel de 112 în localitatea x, pe strada ..... etc, ca şi cum am fi în maşina de poliţie, echipaţi, gata de plecare la intervenţie! Păi dacă se invocă că putem fi chemaţi la serviciu din timpul liber, asta este procedura!? Astfel se dă o dispoziţie verbală de a fi chemat la serviciu!? Nu există o procedură, să fie consemnată această dispoziţie, chiar dacă momentan este verbală, într-un registru aflat la dispecer!? Dacă se întâmplă un accident rutier pe drumul dintre casă şi serviciu, iar agentul respectiv moare, a fost în timpul serviciului, mai ales că nu este consemnată nicăieri că s-a dat o astfel de dispoziţie!? Va primi familia acestuia vreo compensare, sau se va întâmplă că în cazul agenţilor de la TN Hârşova, care au decedat în drum spre serviciu, iar ancheta a concluzionat că se aflau în timpul liber!? Acest aspect este o neregularitate suplimentară care, chiar dacă s-ar remedia, tot nu s-ar justifică folosirea poliţiştilor aflaţi în timpul liber pentru a se asigura intervenţiile la 112", a mai punctat polițistul. O altă problemă semnalată este legată de cuprinsul ord. 60/2010 (modificat prin ord. 26/2015) prin care este prevăzut că patrula de ordine publică, care intervine la sesizările prin 112, este alcătuită din cel puţin doi poliţişti și e vorba de riscul la care poate fi supus poliţistul în timpul intervenţiei, cu precădere la evenimentele ce privesc fapte săvârşite cu violenţă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asa s-a intamplat si cu Fripis de la pompieri. L-au scos ca nu era accident de munca . Asadar , cine e de vina ? Sistemulbsau cei care sustin sistemul ? Adica noi ! Asadar inca patru ani luati-va muia si duceti-o sanatosi !
0
2
Intr-o tara cu regim mafiot,este firesc ca aceia care trebuie sa protejeze populatia sa fie marginalizati. De asemenea,indulgenta extrema fata de infractorii reali si abuzurile fata de nevinovatii deranjanti petru regimul mafiot aplicata de instante este evidenta. Astea sunt ca scuipatii in ochii politistilor care prind degeaba infractorii. Nesiguranta,bolile,saracia,vor distruge total tara.Politistii strigau jos cu javra ordinara,ei au avut curaj,de aia sunt reprimati de statul pervers mafiot.
1
3
SA MAI IA SI PULA SO DUCA ACASA LA FAMILII ASA CUM ISI FAC SI SERVICIILE LA FEL CA ALA DE A FOST COMANDANT LA HARSOVA IAR ESTE CONDAMNAT LA PUSCARIE CU EL CA PAREA SI A PARTAR D NUL NICU ION
0
5
bai fratilor nu credeti ceea ce vedeti in prezentul articol pentru ca sindicatele din ministerul de interne nu au facut numic niciodata pentru politisti sefii de sindicat si-au vazut de propriile interese cum ar fi vacante pe banii celor care cotizeaza lunar,avansari in grad , in functii si multe altele asa ca nu luati in seama vrajelile lor
6
2
Mai baieti mai catinel cu spiritul de sacrificiu deoarece nu se merita, toata ziulica sunteti barfiti ca aveti salarii grase, pensii nesimtite, cati civili plang dupa voi cand muriti in misiune? Va spun eu doar civilii din familie, asa ca lasati selectia naturala sa-si urmeze cursul firesc!
4
3
care stau zilnic cu orele in carciumi...ptr unul il pot da exemplu,are un volkseagen passat de culoare gri cu nr.inmatriculare CT 60 ADN din Cednavoda...Sunt doar doua carciumi pe care le prefera...La Toc si Orasul vechi.Cand alti colegi ai lui alearga prin oras trimisi in misiune el bea cafele si beri cu o nepasare greu de imaginat.Cum este platit acest agent,nu stiu?...Cine ii asigura spatele in M.A.I ?.Eu scriu ca este momentul sa termjnam cu pilele,cunostinte,nepotisme si relatii...Poate din aceasta cauza cdtul politiei Cernavoda nu ii poate reprosa nimic acestui agent.
5
2
Pt ala cu comentariul "pt militianul de la limanu" ii doresc sa isi vada copii in situatia in care vor apela la politie, iar in Romania posturile de politie vor fi goale pt ca oamenii nu vor mai sta pe salarii de 1250 lei si isi vor risca viata si se vor duce in Italia sa castige un salariu mai bun. De asemenea ii doresc sa vina seara acasa de la vreun prieten si sa ii dea unu o gaura la buzunar. Atunci sa vad cum se mai vaita de politie.
0
3
Mai bulangiule daca tot crezi ca meseria de politist e la indemana oricui, dece nu te ai facut politist sa pleci si tu d acasa de langa famili, la orice ora si sa nu stii daca te intorci acasa, din cauza unor nemernici ca tine. Mergi tu in Italia sa fii sclav sasa cum dai dovada cu vocabularul care il ai.
11
7
bai labagiule iei un sac de bani pentru un semianalfabet cu un liceu si o scoala de doi lei de militie pune mana pe treaba si nu te mai plange daca nu-ti convine dute la patron sau in italia la lopata dar nici de alea nu esti bun la cat de prost esti analfabetule
12
14
Nu avem politisti pt. fiecare betivan din carciuma, pt. fiecare bizon in trafic, pe urma urlati ca suntem multi, ca avem salarii grase, pensii nesimtite!
8
14
Este adevarat aveti o munca prost platita dar si prost facuta sunt o mie si unu de exemple rutierii stau la panda cu radrul dar in trafic vezi numai telefoane la ureche, parcari care incurca circulatia , smecheri de tot felul nesanctionati etc la ordine publica sunteti varza cum apare un bmw , audi, rover sau orice tatuat sunteti mielusei , cand l-am ,,ars'' pe unu care facea pe duru am platit amenda ca asa ati constat dar ala bmw eu dacie asa mucles politai de 2 lei
10
5
bhai este momentul sa nu - analfabet prin nascare- sau handicapat care nu poti fi politist- vai de mortii tai habar nu ai ce inseamna munca de politist, sclav te-a facut mata pe tine cu vre-un negru ca nu o baga nimeni in seama, mai bine taceai, si ramaneai filozof in prostia ta...
7
12
Atitudinea asta te face sa te simti mai barbat? De ce scalvi? In spatele anonimatului te simti mai viteaz, nu-i asa? Sunt absolut convins ca in fata unor infractori periculosi esti unul dintre aceia care intorc saptele si nu sunt capabili sa ia atitudine. Habar nu ai ce presupune munca politistilor. Salariile primite sunt pe deplin meritate si oricum insuficiente sa compenseze sacrificiile cu care sunt obtinute, iar "mocca" e cafeaua cu care te rasplateste nevasta-ta dupa ce vede cat de barbat esti tu facandu-i sclavi pe politisti. Dovededeste-i in alt mod ca esti barbat! - de la un politist
20
4
Este adevarat, asa se petrec lucrurile in mediul rural, in special acolo unde la nivelul unei sectii de politie unde sunt posturi vacante. Evenimentele sunt aceliasi , dar pentru a fi rezolvate politistii existenti trebuie sa le rezolve in cele 24 de ore, de unde rezulta ca un politist de politie rurala va lucra mai mult de 8 ore conform codului muncii, si chiar daca este platit la ore suplimentare exista inconvenientul ca acel om nu mai are o viata personala, inclusiv membri de familie.
12
6
Este realitatea. Bravo lui ca ia atitudine
22
4
mai frecati pixul prin carciumi,cafenele,baruri...luati salarii de mii de lei mocca...la munca sclavii m.a.i !!!.
9
27
Ptr. Tupeul nesimtit de care a dat dovada ajutorul sefului de post din Limanu a fost mutat disciplinar pe o functie similara in alta localitate !
8
13

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614