REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 30 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6684
10.4° Constanța Sâmbătă, 30 Martie 2024 Anul XX Nr. 6684
 

Poliţistul şantajat de cămătarii din Piaţa Chiliei, ameninţat cu sabia şi butelia

Poliţistul şantajat de cămătarii din Piaţa Chiliei, ameninţat cu sabia şi butelia

Replica API 11 iulie 2011 | 00:00 413

De unde a pornit scandalul: creditul la BCR

De unde a pornit scandalul: creditul la BCR

Strategiile prin care cei 18 cămătari din Piaţa Chiliei, trimişi în judecată recent, încercau să-şi recupereze sumele de bani împrumutate, erau variate, însă unele dintre ele erau chiar diabolice. Pentru a-şi recupera datoriile de la fostul poliţist Ion Şerban, unul dintre ei, Samet Tair, a recurs la tot felul de metode, chiar s-a legat cu lanţul, cu 2 lacăte, de gardul lui Şerban, în semn de protest, asta după ce l-a ameninţat că îi aruncă clădirea în aer. Procurorii spun că, în primăvara lui 2009, însoţit de alţi trei participanţi, Tair s-a dus la sediul firmei fostului poliţist, având în mână o sabie, s-a instalat în biroul lui Şerban, spunându-i nepotului lui Şerban, aflat în sediul societăţii, că nu pleacă până ce nu primeşte o sumă de bani.

În urma ameninţărilor cu sabia, Şerban i-a remis suma de 5.000 lei. După o perioadă de timp, acelaşi Samet Tair s-a deplasat, din nou, la sediul firmei lui Şerban, a scos din portbagajul autoturismului o butelie de aragaz şi a introdus-o în sediul societăţii, unde a deschis robinetul şi a permis evacuarea gazului, totodată ameninţând că o va aprinde cu o brichetă şi că va arunca în aer imobilul dacă nu primeşte o sumă de bani de la datornic. În situaţia creată, aceasta din urmă i-a dat o sumă de bani cuprinsă între 1000-1500 lei. Pe 28 iunie anul trecut, Tair l-a sunat din nou, cerându-i bani. Ion Şerban i-a spus că e la medic, din cauza unei probleme de sănătate şi că nu are bani, motiv pentru care cămătarul a devenit foarte nervos, începând seria de ameninţări. "De dimineaţă stau la poarta ta, mă... Uite, îţi arăt eu mă! Eu dacă nu te bag în spital, să vezi tu, mă. De dimineaţa până seara o să stau lângă tine. Eu stau după mata până îmi dai banii! Gata, vreau toţi banii! Banii mei, mă! Noi nu ţi-am dat cu 30 pe săptămână, eu ţi-am dat pe lună. Te omor! Bag şi cuţitu'-n tine! Te sechestrez. Îţi dau una în bot, e banii mei. Mor cu tine de gât. Spânzură-te, mă, dacă nu te spânzur eu. Eu nu sparg geamuri, sparg picioare", spunea Tair la telefon, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, Teodor Niţă. Pe data de 30 iunie 2010, Tair s-a deplasat la domiciliul lui Ion Şerban, din Agigea, însoţit de concubina sa şi de alte două persoane, unde s-a legat de gardul curţii cu un lanţ încuiat cu două lacăte, expunând o pancartă pe care era înscris mesajul "grev...ion serba". Întrebat de poliţişti care este motivul prezenţei sale în locul şi în postura respectivă, cămătarul le-a comunicat că, în urmă cu 2 ani, l-a împrumutat pe Şerban cu suma de 50.000 de euro, bani proveniţi dintr-un credit bancar contractat în nume personal, pentru care a garantat cu propria-i locuinţă, iar la momentul respectiv partea vătămată refuza să plătească ratele aferente creditului, după cum ar fi fost înţelegerea iniţială.

Mamă de cămătar, cercetată penal pentru înşelăciune

Audiat de procurori, Samet Tair a declarat că mama sa, Melia Tair, a făcut un credit la BCR, în 2008, de 50.000 euro, din care l-au împrumutat pe Ion Şerban. Procurorii au făcut săpături, constatând că femeia nu a muncit niciodată, neputând obţine un credit, decât ilegal. "Întrucât din relaţiile furnizate de ITM Constanţa prin adresa nr. 8.917 din 15.11.2010 a rezultat că numita Tair Melia nu figurează în evidenţele acestei instituţii cu contract individual de muncă la nici un angajator, în perioada 2006 - 2010, existând indicii de comitere a infracţiunilor de înşelăciune în dauna BCR, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, urmează a se dispune disjungerea cauzei faţă de persoana mai sus - menţionată pentru a se efectua cercetări sub aspectul comiterii acestor infracţiuni, precum şi cu privire la celelalte înscrisuri identificate la domiciliul inculpatului pentru verificarea condiţiilor în care au fost contractate creditele", se arată în rechizitoriu.

Vom reveni.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367