REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.1° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
14.1° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Ponta: Cred că e bine să se dea ordinul de izolare cât mai repede; trebuie precedat de măsuri de protecţie şi sprijin

Ponta: Cred că e bine să se dea ordinul de izolare cât mai repede; trebuie precedat de măsuri de protecţie şi sprijin

Replica API 21 martie 2020 | 00:00 1187

Victor Ponta

Liderul Pro România, Victor Ponta, consideră că ordinul de izolare a populaţiei la domiciliu trebuie să fie dat cât mai rapid, precizând, însă, că acesta trebuie precedat de mai multe măsuri de protecţie a celor care stau în case, dar şi de sprijin fiscal pentru cei care lucrează în anumite sectoare.

"Eu sunt de acord şi sprijin şi cred că e bine să se dea acel ordin cât mai repede. Cred că este bine şi este normal să stăm acasă în această perioadă, dar, oricum suntem stresaţi, speriaţi (...) trebuie să ştiu că, prin lege, prin ordonanţă de urgenţă, nu-mi taie nimeni lumina şi gazele, nu-mi ia nimeni casa şi maşina - banca, nu trebuie să plătesc penalităţi la ANAF pentru taxe. Aceste lucruri trebuie făcute înainte de a se da decizia de izolare, pentru că altfel fugim din casă să plătim ratele, facturile, taxele şi impozitele", a afirmat Ponta într-un mesaj video postat pe Facebook.

El a spus că Guvernul trebuie să stabilească clar perioada pentru care va fi dat ordinul de izolare.

"Trebuie să discutăm despre când se va da pentru că se va da. Este un ordin identic cu ceea ce se aplică în Italia de câteva săptămâni şi în Franţa de o săptămână. Eu cred că trebuie să ajungem acolo. Trebuie să-i ajutăm pe aceşti oameni extraordinari care muncesc în spitale şi încearcă să oprească epidemia. (...) Nu putem să-i ajutăm decât aplicând acele reguli draconice. (...) Nu-mi place bâlbâiala asta. Trebuie să fim anunţaţi cât mai repede când începe această perioadă, pentru că va începe, ca să-i ajutăm pe medici, pe asistente. (...) Nimeni nu ştie cum evoluează epidemia, dar trebuie să le dai oamenilor un termen", a precizat Victor Ponta.

Acesta a menţionat că Guvernul trebuie să dea ordonanţă de urgenţă pentru a decide că atât timp cât populaţia va fi izolată nu vor fi tăiate utilităţile pentru neplată, nu vor fi executări ale ANAF pentru datoriile la stat, iar băncile nu vor lua casele, maşinile pentru neplata ratelor.

"Dacă stăm toţi acasă, prin ordonanţă de urgenţă, Guvernul trebuie să anunţe că cei care produc alimente, energie, internet, personalul medical sunt sprijiniţi şi ajutaţi fiscal. Nu suntem în perioadă normală, suntem în perioadă de criză. (...) Trebuie să ne gândim la cei care trebuie să iasă din casă: personalul medical, poliţişti, pompieri, transportatori, cei care ne vând alimentele. Avem pentru toţi aceştia echipament de protecţie, soluţii dezinfectante?", a adăugat Ponta, potrivit Agerpres.

În opinia acestuia, este necesară şi stabilirea unei proceduri clare şi dure.

"Mai e un lucru (...): Cum facem când ieşim din casă? Am auzit că trebuie să printăm o declaraţie şi nu toată lumea din ţară are acasă un copiator sau un aparat de printat. O scriem de mână? Cui o arătăm? Poliţistului, jandarmului? Trebuie făcută o procedură clară şi dură. (...) Vedem oameni inconştienţi care îşi văd de viaţa lor ca şi când totul ar fi normal şi trebuie sancţionaţi. Nu trebuie dosare penale - acum poliţiştii trebuie să aibă grijă de noi, nu să facă dosare penale - trebuie amenzi mari", a menţionat Victor Ponta.

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a informat, vineri, că Grupul de suport tehnico-ştiinţific analizează diferite propuneri pe baza scenariilor referitoare la evoluţia răspândirii noului coronavirus, ţinând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeaşi problematică, iar documentul apărut public care conţine înăspriri ale condiţiilor privind deplasarea persoanelor în afara domiciliului este unul "de lucru", care nu a fost înaintat spre aprobare Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), organism abilitat să ia decizii în astfel de situaţii.

Scenariul analizat de Grupul de suport tehnico - ştiinţific, care funcţionează ca organism de suport tehnic al Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, are în vedere măsuri de interzicerea deplasărilor persoanelor în afara domiciliului/reşedinţei, cu excepţii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu ca ii este usor, ii este Foarte usor, ca are oameni de la servicii care ii platesc facturile si altele
0
1
baiat destept...
3
0
Fiecare vorbeste de pe scaunul pe care sta.Probabil ca are oameni de serviciu care ii platesc facturile si-i fac cumparaturile.Asa ca.....
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272