REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Porci din gospodăriile situate ÎN FOCARELE DE PESTĂ PORCINĂ, scoşi la vânzare pe Internet!

Porci din gospodăriile situate ÎN FOCARELE DE PESTĂ PORCINĂ, scoşi la vânzare pe Internet!

Replica API 4 decembrie 2018 | 00:00 403

Oferte de Crăciun, în ciuda restricţiilor!

Oferte de Crăciun, în ciuda restricţiilor!

Mai este foarte puțin până la Crăciun, iar românii se gândesc cu groază ce vor pune pe masa de sărbători, în contextul în care comercializarea porcilor este strict interzisă în anumite zone de risc, din cauza pestei porcine. În județul Constanța, zeci de localități au fost afectate, animalele fiind sacrificate, conform legii. Pentru că în pieţe crescătorii nu mai au voie să iasă pentru a-și vinde marfa, nici în târguri, soluţia „necenzurată” şi la îndemână a devenit.... Internetul!

Site-urile de anunțuri sunt arhipline cu porci care mai de care mai grași și mai făloși. Culmea este că cei mai mulți provin din zonele afectate de peste porcină, precum Agigea, Palazu Mare sau Piatra. „Vând porci rasă de carne cu greutatea între 70 și 250 kg, avem posibilittea să-i tranşăm”, „Porci pentru Crăciun crescuți numai cu cereale”, „Porci de carne crescuți în gospodărie proprie, doar cu cereale și lucernă. Animalele sunt sănătoase, înregistrate. În zonă nu au fost focare de pestă”, sunt doar câteva dintre anunțurile postate pe Internet. Kilogramul de porc în viu costă între 10 lei și 15 lei.

DSVSA: ”Este interzisă achiziționarea porcilor vii din zone cu restricții în care a evoluat Pesta Porcină”

Ce spun reprezentanții Direcții Sanitar Veterinară pentru Siguranța Alimentelor Constanța despre faptul că animalele se vând online și provin chiar dinz onele afectate de pesta porcină? ”Pe raza județului Constanța nu există târguri de animale autorizate sanitar veterinare. Având în vedere situația epidemiologică în care se află România, ca urmare a confirmării focarelor de Pestă Porcină Africană și conform instrucțiunilor tehnice ale ANSVSA, este interzisă comercializarea porcilor vii, a cărnii de porc și a produselor de porc în târguri și aglomerări de animale. Este interzisă achiziționarea porcilor vii din zone cu restricții în care a evoluat Pesta Porcină. Achiziționarea se va realiza doar din surse autorizate, înregistrate sanitar veterinare”, a spus Diana Cristescu, directorul DSVSA Constanța, pentru Replica.

Sfaturi de la DSVSA:

DSVSA Constanţa recomandă populaţiei să achiziţioneze produsele alimentare (implicit carnea de porc şi produsele cu specific tradiţional) numai din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar veterinar. Tot în acest sens, menţionăm că sacrificarea porcilor pentru consum public se realizează numai în abatoare autorizate, unde se realizează obligatoriu şi examenul trichineloscopic, carnea rezultată fiind marcată în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic în aceste cazuri, fiind efectuat în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor, în locaţiile stabilite şi special amenajate de către DSVSA Constanţa. Examenul trichineloscopic este metoda principală de decelare a parazitului Trichinella spp. din carnea de porc, mistreţ, urs, cal, nutrie, parazit care poate provoca afecţiuni ce se pot finaliza chiar cu decesul persoanelor care au consumat carne infestată.

Localizările cele mai frecvente ale larvelor sunt în muşchii de la baza limbii, diafragma şi pilierii diafragmatici, muşchii maseteri, muşchii intercostali, precum şi muşchii profunzi ai cefei, acestea constituind baza anatomică pentru proba recoltată în vederea analizării. Sacrificarea porcilor şi consumarea lor în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii consumatorilor.

Nu trebuie consumată nicio parte anatomică din porcul crescut în gospodăriile particulare, până la efectuarea examenului trichineloscopic şi comunicarea rezultatului. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa asigură examinarea trichineloscopică în punctele special amenajate aflate în sediul D.S.V.S.A. Constanţa, Piaţa Brick, Piaţa Griviţei şi în cadrul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din oraşele Mangalia, Cernavodă, Medgidia şi Năvodari.

De asemenea, examinarea trichineloscopică mai este asigurată în 37 de Circumscripţii de Asistenţă Veterinară diseminate pe teritoriul judeţului, conform tabelului anexat. Programul de funcţionare este în zilele lucrătoare şi zilele de sâmbătă, de la ora 830 la ora 1700, iar în zilele de duminică de la ora 830 la ora 1400. Tariful de examinare pentru porcul domestic este de 10,71 lei, TVA inclus.

Controale efectuate de inspectorii DSVSA

Totodată, în această perioadă, prin echipe special desemnate, DSVSA Constanţa va asigura verificarea condiţiilor sanitar veterinare de producere, prelucrare, depozitare, livrare, transport şi comercializare pe întreg lanţul alimentar în unităţi de vânzare cu amănuntul de tipul carmangerii, măcelării, magazine desfacere carne, hale şi pieţe agroalimentare, magazine alimentare, supermarket, hipermarket, brutării, laboratoare cofetărie – patiserie, unităţi de alimentaţie publică.

În acest sens, acţiunile sanitare veterinare vor avea ca obiectiv următoarele aspecte: respectarea cerinţelor pentru înregistrarea/autorizarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor; respectarea cerinţelor generale de igienă conform prevederilor legale referitoare la construcţie şi dotarea cu facilităţi şi echipamente a unităţilor de vânzare cu amănuntul, a condiţiilor de igienă şi de întreţinere a spaţiilor de prelucrare şi depozitare a alimentelor, a respectării condiţiilor de sănătate şi igienă a personalului care manipulează alimentele, a existenţei sursei de apă potabilă, a facilităţilor pentru spălarea mâinilor personalului şi a ustensilelor de lucru; eligibilitatea materiilor prime privind marca de sănătate şi înscrisurile de pe etichete; trasabilitatea produselor alimentare prin verificarea documentelor de provenienţă a materiilor prime destinate prelucrării şi a intrărilor de produse alimentare destinate comercializării către consumatorul final; verificarea respectării cerinţelor specifice de igienă pentru manipularea, prepararea, depozitarea, expunerea şi servirea alimentelor.

Se asigură serviciul de permanenţă (24/7) în perioada 03.12.2018 – 07.01.2019, iar neconformităţile sau abaterile de la legislaţia sanitară veterinară sesizate pot fi comunicate la numărul de telefon 0786/577.007, precum şi la număr de telefon “Call Center” ANSVSA 0800.826.787.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Aho, aho copii si frati - craciunul pica-ntr-o marti - sa taiem un porcusor - si sa-l gratiem pe Nicusor.
3
1
cu pesta voastra, le luati oamenilor porcii din batatura desi boala nu afecteaza in niciun fel oamenii. Omorati sute de mii de porci degeaba, multi dintre ei nici macar nu sunt contaminati. De ce ? Ca sa vanda aia din carrefour porci din Spania. Aia n-au pesta ? Hai sictir daia. Hai sictir psd !
11
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272