REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.9° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
9.9° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Prăpăd din cauza secetei în Dobrogea! "Nu vom avea ce recolta!"

Prăpăd din cauza secetei în Dobrogea! "Nu vom avea ce recolta!"

Replica API 29 aprilie 2020 | 00:00 1990

Seceta se apropie cu pași mari, iar fermierii sunt în pragul disperării și se simt abandonați de autorități, care le-au promis multe și au făcut puține spre deloc. Nici până în prezent, cei care și-au depus rambursarea TVA-ului nu au primit vreun leu, fermierii fiind nevoiți să facă eforturi mari pentru a-și plăti angajații. Asta, în condițiile în care se anunță cea mai slabă recoltă din istorie sau deloc.

Adrian Oroș

Unii fermieri au luat decizia de a iriga cu cisternele câteva hectare, în speranța că vor salva ceva din recolte, măcar pentru nu lăsa animalele să moară de foame. Am stat de vorbă cu un agricultor din județul Constanța pentru a afla ce șanse sunt pentru ca recoltele să fie salvate, măcar parțial.

"Nu am cum să rezist în stilul acesta"

Din păcate, previziunile specialiștilor sunt sumbre, inclusiv în ceea ce privește culturile de porumb și floarea soarelui. Chiar și în aceste condiții, oamenii care lucrează pe câmp nu au fost dați afară și au continuat să-și primească salariile.

"Eu nu am dat niciun om afară și continui să îi plătesc, dar nu am cum să rezist în stilul ăsta. Ușor, ușor, nu mai putem plăti nici angajații. Sunt zeci de mii de lei pe care statul trebuie să ni-i ramburseze, dar nu o face. Suntem oameni corecți, dar nici măcar acum autoritățile nu ne ajută, când avem nevoia cea mai mare. Să vă explic mai bine, acum se pune problema de supraviețuire, să salvăm animalele și pe noi, oamenii, nu de profit.", este de părere Traian Nedelcu, agricultor din comuna Vulturu, județul Constanța.

Autoritățile încă se gândesc la măsurile de despăgubire

Adrian Oroș, ministrul Agriculturii, este conștient de seceta care ne paște și estimează pierderi de 50% la culturile de cereale. Problema pe care fermierii o invocă este că autoritățile din domeniu s-au obișnuit prea mult doar să constate, fără însă a veni și cu soluții concrete de rezolvare a acestei probleme.

"Din păcate, peste consecințele pandemiei se suprapune și o secetă extremă și puternică în Dobrogea și Moldova. Foarte multe dintre culturile însămânțate în toamnă – trei milioane de hectare de grâu, orz, orzoaică, rapiță, sunt compromise în diferite grade. Ne vom gândi la măsurile de despăgubire și de compensare a pierderilor fermierilor. Când vom termina monitorizarea în agricultură, am promis fermierilor că vom despăgubi toate pagubele provocate de secetă", a declarat Adrian Oroș, ministrul Agriculturii.

"Trebuie să plouă 600l/mp, ceea ce este aproape imposibil"

În lipsa unor măsuri concrete pe care Guvernul României întârzie să le ia, fermierii stau pe gânduri când vine vorba de o eventuală întoarcere a culturilor. Asta și pentru că agricultorii care își întorc recoltele fără a anunța autoritățile, riscă să nu mai primească despăgubiri. O altă problemă este ce se va întâmpla toamnă, agricultorii fiind de părere că nici culturile de grâu sau orz nu vor avea sorți de izbândă.

"În caz de secetă, fermierii sunt despăgubiți doar pentru ceea ce ei au însămânțat, însă costurile sunt cu mult mai mari. De asemenea, se presupune că ar trebui să întoarcem culturile. Cine își permite în momentul de față un asemenea risc? Tot sistemul de irigații a fost distrus și ne rugăm în fiecare an să plouă. Pentru a avea o speranță ar trebui să plouă 600l/mp, ceea ce este aproape imposibil. Nu au fost în stare să întocmească niște comisii pentru a face o constatare, măcar să fi salvat o parte dintre animale.", a mai adăugat Traian Nedelcu.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dupa revolutie cine a furat placile de la canalele de irigatii de pe camp ca sa isi faca garduri la curte ? Aceesi taranoi pomanagii care acum stau la mila primarului si care isi merita soarta.Aduceti niste popi sa faca niste incantatii ca in evul mediu ca doar de atat mai sunteti in stare.
1
0
este medic veterinar. Ce sa stie el despre agricultuira? El stie doar sa intepe caini in cur!
1
0
Bravo, corect! Ceausescu ne lasa sa plantam legume printre blocuri, iar acum gradinile din casele batrinesti, de la tara, sunt pirloaga ca nu avem voie sa ajungem la ele.. Daca plantam citeva ceva, ne umplem de coronavirus? Rusine sa va fie!
1
0
nu trebuie sa le dea nimic, sa isi faca irigatii si sa plateasca ei daca au bani de Jeepuri si Mercedesuri si tractoare de miioane ,,John Deer , si Case, ei platesc sezonierii cu 1000 lei daia nu vine nimeni la ei sa munceasca k sunt mari javre mai ales la tulcea ghiftii, sai verifice cum plimbau graul prin port si luau tva de 2 ori..
2
0
au devenit milionari in euro agricultorii astia in baza subventiilor. sa nu mai primeasca nimic ! niste hoti !
6
0
Unde sunt sistemele de irigatii, jegurilor?!
4
0
Tu spui despre programul PSDeului de inbunatatiri funciare dar stii cati bani au cheltuit PSDisti si cu ce rezultate pentru ca pe camp nu se vad mari schimbari?,doar un control ne poate spune cati bani s-au cheltuit si ce s-a realizat.Fermierul parvenit--02.20-- are dreptate doar ca pe langa C.A.P.euri fermieri au mai preluat si I.A.S.euri,ferme de porci, ovine,legumicole etc fara sa investeasca mai nimic in irigatii adunand doar roadele pamantului si acun cand a venit cea mai mare seceta din ultimi 50 de ani cauta un vinovat sau altul fara sa se intrebe daca nu au si ei vina lor macar 1%.
5
1
S-au ridicat restrictiile pentru export cereale.Minunea Orbansasca a tinut 3 zile,asa ca ce vor produce plantele alea di poze,va pleca la plimbare cu vaporul.
3
2
La PNl , minciuna e lege. Pai nu spuneau ei , de la Orban la Catu ca au rambursat TVA de miliarde cu control ulterior. Si acum vedem ca oamenii ,se pland ca nu la ramburseaza TVA.De dat au dat, dar ,la firmele care-i sponsorizeaza, gen Micula cu sute de milioane de euro. Mai spune un ratacit saracutu, ca de ce nu da bani Tutuianu la fermieri. Dar, de ce nu-i dai tu ba, pe baza carui act normativ sa dea bani, ca pe urma sa-i bagati la puscarie. Cum a facut PSD si Daea,asa tb. sa faca si mincinosii latrai.. Sa obtina si astia locuri de 1-2 la grau, porumb, floare-soarelui.
1
4
As dori sa stiu daca a fost un singur an dupa 1989 in care sa nu sa se fi vaietat astia cu agricultura ,complet degeaba. Pai Romania dupa Ceausescu nu a avut stat al romanilor,pentru romani si inca nu are asa ceva decat in scripte. Israelul are tara pe nisip si pietroaie,dar exporta produse Agricole inclusive in Romania. Daca ar fi avut o tara ca Romania,ar fi hranit toata Europa. Noi o tinem langa cu stilul de a fi slugoii oricarui ticalos,la absolut toate nivelurile societatii,negam meritocratia si atunci ,de ce ne plangem? Gasim rapid un nume,dam toata vina pe el, noi suntem sfinti .
5
0
Hotilor, v-a lasat Ceausescu cu Dobrogea irigata in 1989, de ce ati distrus sistemul de irigatii?Patronul de kkr roman vrea toti banii in buzunar si sa investeasca Statul , da ce bah evazionistilor Statul e pusculita voastra? Mai incarcati la misto, adicalea numai in facturi, vapoare cu cereale si dupa cereti restituirea de TVA? Asta-i una din afacerile clasice in portul Constanta, se practica si in Oil Terminal cu benzina si motorina.
10
0
tovarasului ilici iliescu si pesedeului ! In acelasi timp le dam si cacatul la lins !!!
4
1
Ceausescu nu trimitea preotii pe campuri sa se faca slujbe ca doar, doar o pica ceva din cer, Ceausescu a gandit pragmatic, a facut un sistem de irigatii si nu-l interesa ca ploua sau nu polua.Ati avut sistem de irigatii facut de Ceausescu, de ce l-ati distrus? ca acum sa va rugati sa pice un strop din cer?
3
0
Situatia devine grava si poate se vor trezi decidentii atunci cand vor realiza ca banii fizic nu se pot manca. Nu ajuta cu nimic despagubirile... agricultura este un sector viu... nu poate fi oprita pornita dintr un buton dupa placul fiecaruia.
4
1
Bai Tutuiene de ce nu ai alocat bani pentru sistemul de irigatii din judet ?
6
0
Fermierii astia au trait de pe azi pe maine cheltuind ultimul banut pe investitii sau pe vacante in Maldive, masini scumpe, odrasle lenese si vile? Nu s-au gandit ca le trebuie sisteme de irigatii, doar asa, in eventualitatea ca vine un an secetos? Vor totul de la stat si ei sa ramana cu slanina in pod? Cu mentalitate de cocalar parvenit nu se face agricultura adevarata.
8
2
Furat tot animalelor ...irigati cu galeata ..
6
2
culturile si sa ia banii de la asigurator.
6
1
Nu uitati M U I E PSD si Tov Iliescu
7
4
De ce nu zic fermierii aia mari care au preluat fostele CAP uri si fostele ferme cu sute de hectare cu tractoare pe bani de nimic si la fel ca cei care au preluat hoteluri in Mamaia dupa revolutie au tras pe ele si in buzunar si nimic investitii . De ce nu a-ti bagat bani in sisteme irigatii si i -ti bagat la ciorap .De orgoliosi si mandri ce sunteti intre voi nu sunteti in stare sa va asociati si sa vindeti im supermarketuri. Voi va faceti concurenta intre voi care are masina mai smekera . Un fermier spaniol italian viseaza dupa 20 de ani de ferma la masinile voastre , dar aia au asociatii .
23
0
Priviti ce mutra de tamp are acest ministru al agriculturii care nu lasa populatia sa-si cultive micile suprafete de pamant cu cele necesare hranei. Acest ministru nemernic nici nu a specificat in textul ordonantei ca doar persoanele care realizeaza venituri din activitate agricola se pot deplasa catre parcele si au fost amendati miseleste multi romani care au vrut sa ajunga cu declaratie pe proprie raspundere sa-si cultive gradina de la tara pentru consum familial. Un gunoi de ministru ca impiedica romanii sa-si intretina viile de la sat sau sa-si realizeze proprii productii de legume,fructe
14
3
Toti fermieri si-au luat jeepuri de 80 000 de euro copii lor la fel , apartamente prin Mamaia nord . Investitii in ferme si sisteme irgatii mai putin pt ca se bazeaza ca statul le da mereu subventii si despagubiri la calamitati . Uitati va prin curtile la fermierii romani si vedeti cu ce masini umbla si ce masini au membrii famililor lor si mai vb de cerseala la stat . In jud TL deja au Rolls Royce dupa care se plang ca nu au angajati ca nu sta romanu si merge sa culeaga sparanghel , normal ca pleaca cand tu ii zici dintr o masina de 100 000 euro ca nu ai bani . Rusine cersetorilor
26
0
Cand s-au distrus irigatiile din Dobrogea facute de Ceausescu, 400000de ha nimeni nu a spus nimic. Cand urla Dae ministrul PSD al agriculturii ca trebuie da facem o prioritate nationala refacerea sistemului de irigatii lumea il lua la misto si radeau de el pe la televiziuni. Acum o sa culegem ce am semanat dar nu am udat adica mai nimic.
21
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212