REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.9° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
17.9° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

PREFECTUL George NICULESCU: Am primit AMENINȚĂRI și MESAJE la adresa mea și a copiilor mei!

PREFECTUL George NICULESCU: Am primit AMENINȚĂRI și MESAJE la adresa mea și a copiilor mei!

Replica API 10 octombrie 2020 | 00:08 6054

La sfârșitul anului trecut, a acceptat cea mai mare provocare din viața lui: aceea de a reprezenta Guvernul la nivelul județului Constanța. Și nu a fost ușor, fiind nevoit să gestioneze situația pandemică, dar și organizarea procesului electoral în contextul actual. Vorbim despre prefectul George Niculescu, un om care s-a aflat, pentru prima dată, în situația de a lucra pentru stat, un fost liberal care și-a lăsat funcția de consilier județean pentru a spune ”DA” noii provocări. Și s-a dovedit a fi o decizie bună, spune George Niculescu. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a acordat un interviu ziarului Replica în cadrul căruia a vorbit, printre altele, despre modul în care a gestionat pandemia de coronavirus, încă de la debutul ei, dar a dezvăluit și ce ne așteaptă de acum încolo. Niculescu a atras atenția că este foarte important să nu ne relaxăm pentru că, este foarte probabil ca, în câteva zile, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență să ia măsuridrastice cu privire la Constanța.

Prefectul George Niculescu a depus jurământul pe 30 decembrie 2019 , iar perioada de acomodare a fost destul de scurtă. Cum a dat piept cu situația pandemică, ce măsuri imediate a luat și cum a gestionat problema, la nivel local, povestește chiar el.

”Am depus jurământul pe 30 decembrie și am intrat direct în problema pandemiei. O pandemie care nu avea cum să ocolească nici România, nici județul Constanța. Cine a ales la început să trateze cu superficialitate această problemă, din punctul meu de vedere, a greșit. Am considerat că trebuie tratată cu toată responsabilitatea și am încercat să ne pregătim cât mai repede posibil. De la sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie am început nenumărate întâlniri cu managerii din sistemul sanitar, să avem timp să ne pregătim pentru ceea ce urma. Pentru că semnalele erau clare că această pandemie nu va ocoli județul Constanța. Am avut primul caz de coronavirus pe 11 martie iar de atunci lucrurile au început să evolueze. Am intrat în stare de urgență timp de două luni, au fost situații atipice. Sunt primul prefect care a trebuie să gestioneze așa ceva”, a declarat prefectul George Niculescu.

Niculescu: Îi felicit pe medici și pe ambulanțieri!

”Am aflat că unii manageri de spitale erau mai bine pregătiți decât ceilalți, am încercat să îi fac pe toți să înțeleagă că fără o pregătire temeinică vom avea cu toții de suferit, că sănătatea și actul medical pe care-l prestează trebuie să fie unul ridicat. Medicii au trecut printr-o perioadă dificilă și nimeni nu cred că era pregătit pentru acest maraton. Îi felicit pe medici, pe ambulanțieri, pe toți cei din sistemul sanitar pentru că, în continuare, fac tot posibilul să-i trateze pe pacienți”, a completat fostul liberal.

Au fost și momente în care pandemia s-a politizat, adversarii politici cerându-i demisia pentru că și-ar fi asumat riscul transformării municipiului într-un focar, odată cu repatrierea românilor în hotelurile de pe litoral. ”Am avut și celebrele avioane cu repatriații. Din păcate, suferința unor români a fost folosită de unii politicieni iresponsabili, în încercarea de a manipula și a câștiga electoral, în vederea alegerilor care urmau să aibă loc. Lucrurile nu au stat așa cum au fost prezentate. Constanța nu a devenit un focar de coronavirus din cauza românilor carantinați în județ. 605 persoane au fost, nu 1500 cum s-a vehiculat. Nu au ieșit din centrele de carantinare, nu a existat contact direct cu populația, erau păzite. Am fost acolo, am verificat măsurile de protecție, nu am stat într-un birou, izolat, citind rapoarte trimise din teren. Mi s-a cerut demisia de către acei politicieni iresponsabili. Demisia, în momentul acela de criză, ar fi fost o fugă de responsabilitate. Mi-am asumat acest mandat cu bune și cu rele, am hotărât să nu fac acest lucru. Dar, ce ar fi rezolvat demisia mea: nu am mai fi avut cazuri de îmbolnăviri în județul Constanța, infectări? Dacă ar fi rezolvat măcar o problemă, mi-aș fi dat-o.”, a dezvăluit reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Mesaje indecente, ameninţări şi presiuni

A primit chiar și amenințări și mesaje obscene la adresa sa și a familiei sale, însă Niculescu nu a dat curs atacurile gestionând această situație la fel de profesional. ”Am primit amenințări, lume care probabil a căzut în plasa acestor manipulări, a hotărât să se exteriorizeze la adresa mea și a familiei mele într-un mod nu tocmai civilizat. Nu pot să reproduc conținutul mesajelor, nu pot să reproduc mesajele primite la adresa mea, a copiilor mei.

Cum s-a încheiat sezonul estival, din punct de vedere pandemic!

În județul Constanța a explodat numărul infectărilor. În Mangalia și Cumpăna a fost depășita rata de incidență de 1,5 la mia de locuitori. Municipiul Constanța se apropie de acest prag, existând riscul să se închidă, și aici, restaurantele și cafenelele.

”Am fost priviți ca un posibil focar, oamenii se așteptau ca rata de infectare și transmisie în Constanța să crească. În perioada sezonului estival am avut rezultate foarte bune în menținerea unui nivel scăzut de infectare. În săptămâna 22-28 iunie am avut 62 cazuri într-o săptămână. Județul Argeș înregistra aproape 90 de cazuri pe zi și nu era județ turistic. În săptămâna 13-19 iulie, în mijlocul sezonului, am avut 82 de cazuri. Județe precum Mehedinți, Caraș aveau numărul acesta de îmbolnăviri pe zi. Iar în săptămâna 10-16 august, de Sânta Maria, am avut 164 de cazuri pe săptămână. Înseamnă două zile în județul Brașov”, a spus Niculescu.

Dar ce ne așteaptă de acum încolo?!

Din păcate, în ultimele săptămâni înregistrăm un număr ridicat de cazuri. În săptămâna 28 septembrie-4 octombrie s-au semnalat 421 infectări. Sunt foarte multe, spune prefectul. ”Înțeleg faptul că oamenii s-au plictisit, înțeleg faptul că oamenii s-au relaxat, că-și doresc să revină la viețile normale, că au obosit, dar nu este momentul să ne relaxăm. ”În momentul de față, la Constanța rata de incidență e ridicată. Nu este decât o chestiune de câteva zile până când CJSU va analiza posibilitatea restricționării activităților de preparare, comercializare a băuturilor alcoolice, a produselor alimentare în spații închise, așa cum sunt ele definite în hotărârea CJSU”, avertizează prefectul.

Multe focare provin din instituțiile publice, agenții economici trag ponoasele

Sectorul HORECA, în sezonul estival, a fost sub lupă și s-a dovedit, în sezon, hotelurile nu au devenit focare de infecție. Agenții economici au înțeles că singura modalitate de a-și continua activitatea este de a respecta regulile și au transformat hotelurile în unități sanitare. Numai că tot ei au de suferit, dacă se depășește rata de 15,5. Aspect cu care nu este de acord Niculescu. ”Personal, consider incorectă măsura restricționării activității pentru agenții economici, atâta timp cât rata de incidență este crescută din cauza infectărilor în instituțiile publice. Focarele care sunt în instituții afectează rata de incidență. Iar când această rată va trece de 1,5, măsurile împotriva cui se îndreaptă? Împotriva agenților economici. Aici, văd puțin incorectă măsura dar, dacă se va impune, o vom lua cu toată fermitatea”, a spus el.

Referitor la paturile din ATI, prefectul ne-a liniștit: din totalul de 31 de paturi, 10 la Spitalul de Boli Infecțioase, 15 la Medgidia, 6 la spitalul de la Mangalia, doar 15 sunt ocupate.

Cum comentează rezultatul alegerilor!

Și, pentru că a fost membru PNL, nu ne-am putut abține și l-am întrebat pe prefect cum comentează rezultatul alegerilor. Niculescu a preferat să rămână echidistant, din poziția de prefect, și nu și-a exprimat poziția cu privire la echipa câștigătoare a alegerilor din 27 septembrie. ”Mi-e greu să fac aprecieri. Am făcut parte din echipa PNL, am fost consilier județean. M-am ferit în această perioadă să fac aprecieri cu privire la preferințele mele politice să nu dau ocazia adversarilor, indiferent de natura lor politică sau administrativă, să spună că prefectul intervine în vreun fel în procesul electoral, altfel decât în a-l pregăti. Am ales să fiu echidistant, pentru că așa mi se pare corect. Din postura de prefect, nu sunt membrul niciunui partid politic. Firesc și corect este să tratez tot spectrul politic cu aceeași corectitudine. Fiecare are afinități, apreciază mai mult sau mai puțin anumite doctrine dar lucrurile acestea le fac personal, pentru mine, și nu le fac public, din postura de prefect”, a dezvăluit fostul consilier județean PNL.

Dă Niculescu Instituția Prefectului pe Parlament?!

”În momentul de față, sunt prefectul județului Constanța, toată atenția mea este îndreptată 100% înspre această poziție. Dacă foștii colegi din PNL îmi vor face, oficial, o propunere în acest sens, o decizie voi lua doar după ce voi sta de vorbă cu familia mea. O astfel de decizie îți marchează viața, îți schimbă cursul vieții. O decizie importantă o iau după ce mă consult cu familia”, a conchis prefectul George Niculescu.

Prefectul George Niculescu a vorbit și despre modul în care s-au organizat alegerile, însă mai multe detalii despre acest subiect, dar și în ce stadiu sunt pregătirile pentru validarea aleșilor locali puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos. Tot în materialul VIDEO puteți urmări și sfaturile lui Niculescu, în calitate de fost consilier județean, pentru ”boboci”.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212