REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Premieră medicală de embolizare a unui anevrism gigant, prin implantarea unui dispozitiv de tip disruptor

Premieră medicală de embolizare a unui anevrism gigant, prin implantarea unui dispozitiv de tip disruptor

A.F. 8 noiembrie 2022 | 00:00 293

O intervenţie în premieră de embolizare a unui anevrism gigant de arteră bazilară, prin implantarea unui dispozitiv de tip disruptor, a fost reuşită de o echipă medicală coordonată de doctorul Lucian Mărginean, şeful Compartimentului Radiologie Intervenţională a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, sub directa supraveghere a doctorului Nader Sourour, de la Groupe Hospitalier Universitaire Pitie Salpatriere (Paris).

Potrivit doctorului Lucian Mărginean, utilizarea dispozitivului de tip disruptor în această intervenţie determină caracterul de unicitate a procedurii, în condiţiile în care altfel este practicată în câteva centre medicale din Românie de circa 10 ani.

"A fost vorba despre un anevrism gigant care practic nu găsea nicio soluţie terapeutică, decât această tehnică de embolizare, o tehnică deosebită şi materiale deosebite. Aici am avut susţinerea spitalului care a investit din bugetul propriu o sumă considerabilă, care a salvat viaţa unui pacient tânăr, de 52 de ani (...) Era vorba de un anevrism gigant într-o zonă inaccesibilă neurochirurgical, deci nu poate fi operată clasic prin tehnici de neurochirurgie. S-a dezvoltat - şi o să folosesc un termen nemedical - o bolfă în capul pacientului, care făcea compresie pe structurile de vecinătate şi care a necesitat implantarea unui dispozitiv (...) Este şi o tehnică specială să ajungem la locul respectiv, undeva în mijlocul creierului, să implantăm acel dispozitiv astfel încât să întrerupem fluxul de sânge în acel anevrism gigant, care practic expune pacientul la un risc major de ruptură şi deces. În acelaşi timp, compresia, care genera probleme neurologice", a declarat dr Lucian Mărginean, într-o conferinţă de presă, scrie Agerpres.
 

Şeful Compartimentului Radiologie Intervenţională a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a precizat că astfel de intervenţii generează costuri mari în privinţa tratamentului, dar "beneficiile şi costurile pe termen lung sunt infinit mai mici".

"Lăsând la o parte factorul emoţional prin faptul că pacientul, prin calitatea vieţii pe care o primeşte, este redat familiei, societăţii şi poate să îşi reia activităţile curente. În lipsa acestei intervenţii putem discuta de o evoluţie care să meargă la deces", a susţinut doctorul.

Dr Lucian Mărginean a mai precizat că la această intervenţie a participat o întreagă echipă de specialişti, fiind transmisă în direct în cadrul primei ediţii a simpozionului de radiologie intervenţională "Transilvania Interventional Course" (TRIC), care a debutat, vineri, la Târgu Mureş.

La conferinţa de presă au mai participat profesor doctor Gheorghe Iana, preşedintele Societăţii de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România (SNRIR), şi Mariana Cernat, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mures.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212