REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Preoții germani sfidează Vaticanul: Binecuvântează căsătorii între persoane de același sex

Preoții germani sfidează Vaticanul: Binecuvântează căsătorii între persoane de același sex

Replica API 12 mai 2021 | 01:17 952

Preoţi catolici au lansat luni o vastă acţiune, în Germania, prin care binecuvântează căsătorii între cupluri de persoane de acelaşi sex, o uniune faţă de care Vaticanul şi-a reafirmat recent opoziţia strictă, relatează AFP, citat de news.ro și stiripesurse.ro.

Peste 100 de biserici din Germania oficiază căsătorii deschise ”tuturor celor care se iubesc” - homosexuali, lesbiene sau heterosexuali, alăturându-se adtfel iniţiativei ”dragostea câştigă”, lansată de către preoţi, diaconi şi voluntari.

”Ne ridicăm vocea şi spunem: vom continua să-i susţinem pe toţi cei care se angajează într-o viaţă comună şi le vom binecuvânta uniunea”, subliniază organizatorii pe internet.

Campania, criticată de adunarea episcopilor, urmează să continue timp de mai multe zile. Ea vizează, de asemenea, persoanele divorţate, care nu mai pot primi binecuvântarea unui preot a unei noi căsătorii.

Congregaţia Doctrinei Credinţei de la Vatican a publicat, la jumătatea lui martie, o notă în care refirma că ea consideră homosexualitatea drept ”un păcat” şi confirma imposibilitatea primirii de cătrei cuplurile homosexuale a tainei căsătoriei.

Aproximativ 2.600 de preoţi, numeroşi teologi şi laici au semnat, în martie, o petiţie prin care contestă această linie, în timp ce Biserica Catolică lucrează la o reformă, în cadrul unui sinod axat asupra unor teme sensiible precum celibatul, preoţi căsătoriţi şi acordarea unui loc mai important laicilor şi femeilor.

Aceşti preoţi au îndemnat la ”nesupunere” - pe reţele de socilizare - prin hashtagul #Pastoraler Ungehorsam.

Ca o reacţie, numeroase curcubee au apărut pe frontoanele multor biserici în Germania, dar şi în Austria, o ţară tradiţional catolică.

”Trebuie să recunoaştem, în sfârşit, că Biserica face parte din viaţă şi nu doar în cazul unei căsătorii între un bărbat şi o femeie, ci în toate relaţiile bazate pe credinţă, respect şi iubire”, declară unul dintre conducătorii grupului sinodal însăcinat cu probleme de sexualitate, Birgit Mock.

Sinodul din Germania este privit încă de la început cu foarte multă neîncredere de către Vatican şi de către prelaţii mai conservatori, între care şi arhiepiscopul din Koln, Rainer Maria Woelki, care se tem că acesta poate despărţi Biserica din Germania de Biserica Catolică.

Unii consideră însă că o modernizare a Bisericii Catolice este indispensabilă, în contextul care este afectată de o abandonare a credincioşilor, din cauza unor scandaluri de pedofilie şi unei penurii de preoţi noi.

În pofida faptului că este cea mai mare confesiune din ţară, membrii bisericiigermane au scăzut la 22,6 milioane în 2019, cu două milioane mai puţini decât în 2010, anul în care au apărut primele dezvăluiri ale unor scandaluri de abuzuri sexuale asupra unor minori.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sfideaza Vaticanul deoarece ei insusi sunt partari nenoraciti
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102