REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.9° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.9° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Prețurile la medicamente au luat-o razna: Mergeți la altă farmacie, dacă nu vă convine!

Prețurile la medicamente au luat-o razna: Mergeți la altă farmacie, dacă nu vă convine!

Cristina BĂRBUCEANU 20 octombrie 2022 | 00:00 2247

În contextul actual, determinat de războiul din vecini, dar și de repercusiunile pandemiei, prețurile au explodat la tot ce e necesar în viața de zi cu zi: energie, gaze, alimente. Desigur, scumpirile din ce în ce mai mari nu au ocolit nici industria farmaceutică, medicamentele scumpindu-se atât de mult, încât oamenii ocolesc anumite mărci. În mod evident, medicamentele din farmaciile municipiului Constanța s-au dublat sau chiar triplat, scorurile diferând chiar și cu 15 lei de la o farmacie la alta. Anumiți farmaciști, deranjați de întrebarea pacientului: „De ce prețurile acestea?”, au trimis pacientul la altă farmacie, unde sunt „prețuri mai mici”.

Scumpiri mari pentru medicamentele necompensate

Scumpirile tot mai mari din ultimele luni nu aveau cum să ocolească nici industria farmaceutică. Farmaciile din Constanța, de asemenea. Fiindcă este și sezonul virozelor, atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor, oamenii se îndreaptă tot mai des către farmacii, pentru că știu ce medicamente trebuie să ia, și nu mai merg la medic pentru rețete compensate.

De altfel, producătorii de medicamente necompensate profită cel mai mult de pe urma acestui lucru. Pentru același produs, prețul este diferit în funcție de farmacie.

Astfel că, pentru un sirop de tuse poate ajunge la 65 de lei la o farmacie, în timp ce la alta, el este cu 10 sau chiar 15 lei mai ieftin. Totodată, pastilele de răceală și gripă pentru adulți, pot ajunge la 48 de lei, iar pentru copii, la 37 de lei. Conștienți de această situație sunt și unii farmaciști, care trimit pacienții la altă farmacie unde acestora din urmă li se pare mai ieftin.

 O femeie din Constanța ne-a declarat faptul că, pentru un sirop Nurofen, pentru copii, înainte plătea în jur de 20 de lei, acum l-a achiziționat cu mult mai mult. ”Știam că s-au scumpit medicamentele, însă nu atât de mult. Am cumpărat Nurofen pentru copii cu 27 de lei, în contextul în care, până acum, îl achiziționam cu 20 de lei”.

Președintele Consiliului Farmaciștilor din Constanța: producătorul poate să pună orice preț

Contactat de reporterii Replica în legătură cu prețurile excesive ale medicamentelor necompensate, Rizea Vasile, președintele Consiliului Farmaciștilor din Constanța, a declarat faptul că, la produsele necompensate, „producătorul poate să pună orice preț. Nu este reglementat de statul român. Producătorul poate să schimbe prețul oricând dorește. (...) Și la fabricarea medicamentelor se folosesc: curentul electric, apa, care s-au scumpit la rândul lor. Unele au voie să se scumpească, iar altele nu au voie?!”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cum se spune , nu am ce face sau n-am ce face? ei stiu destul de bine si merg pe blat!
1
0
Adaosul comercial este si de cateva sute de ori la produse . Adica lacomia farmacistilor este NESIMNTIT de mare . Nu doar in perioada asta unde toata lumea da vina pe rusi si isi permit sa duca lacomia la extrem . Si inainte de razboi preturile erau foarte mari . Eu am cautat doua produse care indiferent in ce farmacie am intrat si am intrebat costau in jurul a 145 de lei . Am mers in farmacia Tei si am dat undeva pe pana in 90 de lei . Sa ma ierte Dumnezeu , foarte mult . Eu lucrez de 30 de ani in comert si daca pun 50 % mi se pare ca am exagerat si nu la produse alimentare sau farmaceutice . Unde sunt vitale . La fel se comportau farmacistele cand le spuneam ca preturile sunt exagerate . Erau chiar obraznice .
10
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272