REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Prevenirea INFECȚIILOR NOSOCOMIALE: AMENDĂ pentru Spitalul Județean Constanța, AVERTISMENT pentru Euromaterna și Isis

Prevenirea INFECȚIILOR NOSOCOMIALE: AMENDĂ pentru Spitalul Județean Constanța, AVERTISMENT pentru Euromaterna și Isis

Replica API 30 mai 2019 | 00:38 425

Un amplu control a fost desfășurat de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Constanța în clinicile de obstetrică ginecologie și în secțiile de neonatologie din județul Constanța, atât în cele de stat, cât și în cele private, cu privire la condițiile igienico-sanitare. Păstrarea curățeniei este o condiție esențială pentru prevenirea infecțiilor intraspitalicești. În urma verificărilor, Spitalul Județean Constanța și Spitalul Municipal Mangalia au fost amendate, Spitalul Cernavodă a primit avertisment. Neconformități au fost descoperite și în spitalele private, Euromaterna și Isis, fiind date avertismente.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța au realizat, în prima jumătate a anului în curs un amplu control în clinicile de obstetrică ginecologie și secțiile de neonatologie din șapte unități spitalicești din județul Constanța, de stat și private. Controlul s-a desfășurat în interval de o lună, mai precis în perioada 14 ianuarie – 15 februarie a.c., și a vizat modul în care sunt respectate condițiile igienico-sanitare: dacă se face curățenie, cât de temeinic, cât de adecvate sunt produsele folosite, dacă personalul este instruit corespunzător.

Rezultatul controlului a fost prezentat în cadrul Colegiului Prefectural care s-a desfășurat, miercuri, 29 mai a.c..

„Controlul a fost efectuat de echipe mixte formate din inspectori sanitari din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică Constanța și personal specializat din cadrul Compartimentului de Epidemiologie și Boli Transmisibile”, a precizat Cristina Schipor, director DSP Constanța.

Cât privește neconformitățile descoperite și măsurile luate, reprezentanții DSP Constanța au precizat, lista este considerabilă!

Astfel, la Spitalul Județean Constanța s-a descoperit nerespectarea procedurilor specificie activității de curățenie și dezinfecție, motiv pentru care a fost aplicată o sancțiune în valoare de 5000 de lei. „Totodată, în perioada 19 – 23 martie a.c., cu ocazia controlului încrucișat dispus prin adresa MS 327/12.03.2019 au fost verificate și secțiile Obstetrică Ginecologie I și II, blocul operator Obstetrică Ginecologie, Neonatologie și nu s-au constatat neconformități semnificative. Ca urmare a lucrărilor de reabilitare a secției Obstetrică Ginecologie I, activitatea secțiilor Obstetrică Ginecologie I și Obstetrică Ginecologie II se desfășoară în aceleași spații: etajul VII – lehuze, etajul IX – gravide și ginecologie. Din acest motiv, salonul stabilit pentru cazuri septice ginecologice este cel cu numărul 9309, iar la etajul 7, în cazul apariției unui caz septic, se folosește una dintre cele 6 rezerve cu un pat și grup sanitar propriu”, au transmis reprezentanții DSP Constanța.

Amendă de 5000 de lei a primit și Spitalul Municipal Mangalia. Aici au fost constatate următoarele: neasigurarea unui produs dezinfectant de nivel înalt, neafișarea procedurilor și protocoalelor de lucru, în spațiile în care se efectuează manoperele, neinstruirea personalului responsabil cu operațiunile de sterilizare/deznfecție, neîntocmirea protocoalelor de dezinfecție pentru echipamentele medicale validate, neîntocmirea hărții cu zonele de risc epidemiologic crescut.

Probleme au fost depistate și la Spitalul Orășenesc Cernavodă, unde a fost dat avertisment: spațiile utilizate pentru depozitarea materialelor de întreținere a curățeniei, lenjeriei murdare, respectiv materialele sanitare erau organizate necorespunzător; nu era întocmite procedurile privind intervenția în cazul apariției unui episod de infecții nosocomiale, de identificare și raportare a cazurilor de infecții nosocomizle digestive. O altă neconformitate este faptul că nu este întocmit și implementat protocolul privind diagnosticul infecțiilor nosocomiale.

La Spitalul Orășenesc Hârșova au fost date termene de remediere imediată a deficiențelor, pentru neasigurarea unui spațiu pentru igienizarea și decontaminare materialelor și ustensilelor folosite la operațiunea de curățenie, iar personalul cu atribuții de efectuare a operațiunilor de curățenie și dezinfecție nu a făcut dovada certificatului de instruire profesională privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Specialiștii DSP Constanța au verificat și Euromaterna și unitatea privată cu paturi Isis Medical Center. La Euromaterna, personalul cu atribuții de îngrijire a bolnavilor și de efectuare a operațiunilor de curățenie și dezinfecție nu au făcut dovada certificatului de instruire profesională, privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă, motiv pentru care s-a aplicat sancțiune contravențională, respectiv avertisment și termen imediat pentru remedierea deficienței. De asemenea, la data respectivă, cele 30 de infirmiere au fost înscrise în aceeași zi în vederea efectuării cursului. De asemenea, au fost verificate substanțele dezinfectante utilizate, concentrațiile și modul de utilizare. „La controlul efectuat s-au recoltat și probe pentru examenul microbiologic, rezultatele de laborator fiind microbiologic, rezultatele de laborator fiind conforme”, au transmis reprezentanții DSP Constanța.

Avertisment a primit și Isis Medical Center, pentru neconformități la depozitarea materialelor utilizate la efectuarea curățeniei și monitorizarea parțială a temperaturii în spațiul de depozitare temporară a deșeurilor medicale. Și în cazul acestei unități, la controlul efectuat s-au recoltat și probe pentru examenul microbiologic, rezultatele de laborator fiine conforme.

Un alt aspect precizat în cadrul ședinței de Colegiul Prefectural a fost faptul că în anul 2018 au fost declarate 22 de cazuri de infecții asociate actului medical, în secțiile de obstetrică ginecologie și nou-născuți, din care 12 la Secția de Obstetrică Ginecologie a Spitalului Județean Constanța, 9 la Secția Neonatologie a aceluiași spital și un caz la Spitalul Municipal Medgidia, Secția Obstetrică Ginecologie.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Astea de stat sunt absolut infecte si putina igiena care se face se face cu apa de la robinet dar Isis a luat avertisment pentru ca nu tineau Pronto unde trebuie ? Deci au dezinfectant eficient, nu au stafilococi - un mare avantaj fata de spitalele de stat - dar au gasit astia un Pronto tinut pe dos si au simtit nevoia sa dea avertisment ? Perfectionisti dom-le
0
1
Spitalele constantene sunt departe de a oferi o siguranta medicala pacientilor fie ei copii sau persoane adulte !
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272