REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Primar din judeţul Constanţa: ‘Mă aştept ca părinţii să refuze să-i mai trimită pe cei mici la şcoală, încă din prima zi!’

Primar din judeţul Constanţa: ‘Mă aştept ca părinţii să refuze să-i mai trimită pe cei mici la şcoală, încă din prima zi!’

Replica API 7 septembrie 2018 | 00:00 485

Mai sunt câteva zile până la deschiderea noului an școlar, 2018-2019, dar pentru copiii din trei sate din județul Constanța, care aparțin administrativ de comuna Lipnița, nu vine cu vești bune. Copiii, inclusiv cei de grădiniță sau din clasele primare, vor trebui să facă naveta, zi de zi, pe o distanță de 12 kilometri, până la școala din Lipnița, după ce pe unitățile de învățământ din Carvăn și Cuigiuc s-a pus lacătul, iar cea din Canlia și-a restrâns activitatea. „Mă aștept ca din prima zi de școală, să ne confruntăm cu refuzul părinților de a-i mai trimite pe copii la școală”, spune cu mâhnire primarul Florin Crăciun.

Cotidianul „Replica de Constanța” semnala, la începutul lunii iunie a.c., o situație îngrijorătoare în satele Carvăn, Cuigiuc și Canlia, unde școlile erau în pericol să fie închise – în primele două localități – sau activitatea restrânsă, prin desființarea claselor de cicliu gimnazial, în satul Canlia. Vacanța de vară nu a fost un sfetnic bun, căci nu au fost găsite soluții de salvare, drept pentru care Consiliul de Administrație a Școlii „Ioan Atanasiu” Lipnița a luat decizia restrângerii activității. În consecință, pe 10 septembrie a.c., la deschiderea noului an școlar, 2018 – 2019, copiii de cicliu gimnazial de la Carvăn și de la Canlia, dar și cei de grădiniță și ciclu primar de la Cuiugiuc vor trebui să intre pe poarta sediului școlii din Lipnița.

S-a ajuns în această situație întrucât școala nu are fonduri suficiente pentru a acoperi salariile cadrelor didactice de la toate structurile pe care le avea, în satele menționate. Deși primarul Florin Crăciun s-a oferit să contribuie, în continuare cu suport financiar, de la bugetul local, pentru a menține școlile deschise – așa cum se întâmpla și până anul acesta – nu s-a putut. „Legea nu mai permite”, ne-au precizat reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Constanța.

În aceste condiții, primarul Florin Crăciun atrage atenția că există riscul creșterii abandonului școlar în zonă. Mai ales că este vorba despre o zonă săracă, a cărei locuitori au posibilități financiare reduse. Și mai ales că este vorba despre a impune părinților să-și trimită copiii, inclusiv de grădiniță sau clasele primare, la școală la o distanță de peste 12 kilometri.

„Având în vedere situația financiară, numărul redus de cursanți și legea privind finanțarea salariilor cadrelor didactice, Consiliului de Administrație al școlii a luat decizia de a restrânge activitatea. Deocamdată vom asigura transportul copiilor cu microbuzele pe care le avem în dotare (n.r. microbuze depășite moral și fizic, după cum preciza primarul încă din primăvară!). Am solicitat, încă din primăvară, să ni se repartizeze încă un microbuz, cel puțin, dar până acum nu am primit niciun răspuns, nici măcar o promisiune. Eu le-am spus celor din Consiliului de Administrație că este răspunderea lor, a celor care au luat această decizie. Eu nu îmi permit să stresez copiii, inclusiv pe cei din Cuiugiuc, preșcolari, pe care trebuie să-i aducem la școală pe o distanță de 12 kilometri, neînsoțiți de cadre didactice, doar de șofer. Dar șoferul nu poate să fie atent și la traseu, și la copii.

Va surveni abandonul școlar. Am anticipat această situație și am comunicat-o și celor de la ISJ, dar mi s-a răspuns că este decizia Consiliului de Administrație al școlii, aceștia gestionând singuri resursele financiare pe care le au. Mă aștept ca din prima zi, de când se deschide anul școlar, să ne confruntăm cu refuzul părinților de a mai trimite copiii la școală”, ne-a declarat primarul Lipniței, Florin Crăciun.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și: EDUCAȚIA, ÎN COLAPS! Se pune lacătul pe trei școli din județul Constanța! Nu mai sunt bani de salarii!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cred ca societatea trebuie sa faca mai mult pentru barbati: scutire de munca si salariu de 2000 euro pe luna, musai o gaina fripta pe zi, minimum 1 litru vin sange de taur si liber la femei. Situatia se poate schimba in bine in numai 9 luni...Ha, ha, ha!, cum zicea invizibulul...
1
0
Nu este adevarat. SINGURA cauza este ,,numarul mic de copii. In viitor se vor inchide mult mai multe scoli. Natalitatea scade in mod alarmant dar nu vede nimeni
2
0
Macar micutii vor avea acces la un invatamant de calitate,cu invatatori si profesori adevarati!
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102