REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Primăria şi Tabăra Năvodari se judecă pentru recuperarea banilor alocaţi pe cazarea şi masa unor copii DEFAVORIZAȚI

Primăria şi Tabăra Năvodari se judecă pentru recuperarea banilor alocaţi pe cazarea şi masa unor copii DEFAVORIZAȚI

Replica API 9 mai 2018 | 00:00 657

La presiunea Curţii de Conturi,

La presiunea Curţii de Conturi,

O situaţie puţin ciudată întâlnim în localitatea Năvodari, acolo unde primăria se judecaă chiar cu firma la care este acţionară, respectiv SC Tabăra Năvodari SA, iar situaţia este şi mai complicată, dat fiind că ambele au început să aibă tot mai multe litigii dezbătute în instanţă. Recent, un nou proces dintre cele două părţi „face senzaţie”, doar că povestea din spatele procesului este alta.

Dar să o luăm cu începutul. După cum precizam şi în urmă cu câteva zile, în 2011, Consiliul Local Năvodari a hotărât, prin hotărâre de consiliu, înfiinţarea SC Tabăra Năvodari SA, care a trecut în patrimoniul privat al primăriei şi la care administraţia locală este acţionar cu 40% din acţiuni, asta în urma unor hotărâri judecătoreşti. Mai exact, 40 la sută din tabără a intrat în proprietatea firmei deţinută de Primăria Năvodari. Problemele aveau să înceapă ceva mai târziu.

2000 de copii au văzut pentru prima dată marea; Curtea de Conturi a zis: „Neinteresant”

Pe rolul Curţii de Apel Constanţa s-a aflat, luni, 7 mai, dosarul cu numărul 2166/118/2017*, în care oraşul Năvodari, prin primar, a reclamat pe SC Tabăra Năvodari SA (firmă la care primăria este acţionară), fiind vorba despre o acţiune în anulare, în faza de apel, în care Primăria Năvodari apare în calitate de apelant-reclamant. Apelul a fost formulat împotriva deciziei Tribunalului, din data de 17 octombrie 2017, când instanţa de fond a respins cererile formulate de primăria Năvodari – reclamanta.

În speţă, este vorba despre o decizie a Curţii de Conturi care a sancţionat, într-un fel, administraţia publică locală din Năvodari, pentru o acţiune de binefacere din 2014. Mai exact, în urmă cu 4 ani, consilierii locali au votat în unanimitate proiectul de lege 112 din 29.05.2014, care prevedea ca Primăria Năvodari să suporte cheltuieli de cazare şi masă pentru 2000 de copii aduşi la mare de prin zone sărace ale ţării, din Valea Jiului, copii proveniţi din familii defavorizate dar care aveau rezultate bune la învăţătură.

Proiectul a trecut, copiii au ajuns la mare, cei mai mulţi văzuseră atunci pentru prima dată cum arată marea, iar primăria a alocat 1.068.000 lei, în baza unui protocol semnat de cele două părţi. Numai că, un an mai târziu, cu ocazia verificării situaţiei financiare şi a exerciţiului financiar pentru anul 2014, Curtea de Conturi a decis că alocarea sumei de bani din bugetul primăriei nu a întrunit toate condiţiile legale, iar pentru acest motiv, primaria a trebuit să dea în judecată societatea la care era acţionară, să anuleze protocolul semnat şi să recupereze suma de bani. Pe data de 17 octombrie 2017, instanţa de fond a respins acţiunea Primăriei Năvodari, care a atacat cu apel sentinţa civilă. Mai departe, dosarul a ajuns la Curtea de Apel unde, luni, 7 mai, instanţa a decis suspendarea judecăţii, din cauza lipsei părţilor.

Două cazuri asemănătoare

Nu este pentru prima dată când o instituţie publică, în speţa de faţă Primăria Năvodari, îşi anulează în instanţă propriile decizii.Acest caz se aseamănă izbitor de mult cu cel în care o balerină elevă a Colegiului de Artă Regina Maria – Constanţa a primit finanţare de la Consiliul Judeţean pentru a participa la un concurs internaţional din Statele Unite, de unde a venit câştigătoare, aducând Constanţei şi României, în general, Locul I la un concurs de balet.

După cum precizam în alte materiale pe această temă, concursul a fost în 2012, iar câţiva nai mai târziu, tot în urma presiunii Curţii de Conturi, CJC şi-a atacat în instanţă propria hotărâre solicitând, totodată, recuperarea banilor oferiţi ca sprijin micuţei balerine. Diferenţa între cele două cazuri constă în faptul că, de această dată, cei 2000 de copii au rămas măcar cu acea experienţă.

Litigii şi împărţeli

După cum precizam anterior, primăria şi Tabăra Năvodari SA par a avea multe de împărţit. De exemplu, în urmă cu câteva luni, SC Tabăra Năvodari SA a solicitat primăriei eliberarea unor autorizaţii pentru demolarea mai multor construcţii. Primarul Florin Chelaru a refuzat, atunci, să elibereze documentelor solicitate, dat fiind că existau nişte litigii între Tabăra Năvodari SA şi Sind România SRL, firma moştenitoare a confederaţiilor sindicale care au înfiinţat tabăra în perioada comunismului.

Văzând că primarul refuză să elibereze autorizaţia, reprezentanţii societăţii au solicitat daune de câte 1000 de lei pentru fiecare zi de întârziere a documentului. Urmare a acestui fapt, cei de la Primăria Năvodari au intentat un alt proces pentru retragerea din acţionariatul societăţii. Adică să-şi retragă cele 40 la sută din acţiuni, constând în suma de bani în cuantum de 1.000.000 de lei şi toate clădirile. Numai că, între timp, un alt litigiu era în curs de soluţionare şi împiedica Primăria să-şi retragă acţiunile.

Este vorba despre procesul dintre SC Tabăra Năvodari SA şi Sind România SRL, care şi-a revendicat în instanţă un teren de 581.373 metri pătraţi, pe care se află clădirile cu care Primăria Năvodari s-a înscris în acţionariatul firmei cu care se judecă. Vineri, 4 mai, instanţa de fond a dat câştig de cauză SC Sind România SRL, atribuindu-i terenul şi clădirile respective.

Altfel spus, primăria Năvodari ar fi vrut să iasă din acţionariatul SC Tabăra Năvodari şi să-şi retragă clădirile, dar cum ar putea face asta în condiţiile în care nu era clar cui aparţin acele imobile? Judecătoria Constanţa a elucidat, pe fondul cauzei, cine este adevăratul propretar, dând câştig de cauză firmei Sind România. Situaţia urmează a fi clarificată în apel.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Chelaru un mare hot sageata ui e Damian ....de fapt tot ce face Damian in spatele lui e Chelaru
1
0
Ciocul mic ,voi faceti-va treaba de votanti.
1
1
Astea sunt ingineriile fostului primar, javra de Matei.A distrus Ecoterm si tabara ca sa faca doua societati ale primariei de unde sa-si traga banii.
0
3
aveti grija ce mancati in tabara , de la cantinele de acolo ca o puneti de o diarie imediat , la spital ajungeti
4
0
Acesti CONSILIERI LOCALI ne cred prosti pe noi locuitorii din Navodari ! Cum e rost de vreo ciolaneala imobiliara ... hop , apare si litigiul ! Si iar vor aparea zeci de blocuri inghesuite precum noul ghetou dintre Promenada si Camping Ena unde construiesc alde Airinei si alti samsari si acoliti de ai lor . In 2 ani , in ritmul acesta , oaza de verdeata care era Tabara , va ajunge o amintire ! Pacat !
4
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218