REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Primarii se roagă la Dumnezeu să-i scape de secetă!

Primarii se roagă la Dumnezeu să-i scape de secetă!

Replica API 2 iunie 2022 | 00:00 2255

Seceta face ravagii printre zecile de mii de hectare de la nivelul localităților din județul Constanța. Ne la început de vară, iiar fermierii și primarii sunt foarte îngrijorați pentru recoltă, și astfel, cer Direcției Agricole să declare unele zone ca fiind calaminate. Rugăciunile pentru ploaie sunt de asemenea, soluțiile unor primari.

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

Vara nici nu a început ”să-și facă de cap” și sunt deja semnalate probleme la nivelul agriculturii. Căldura își spune cuvântul, lipsa ploilor simțindu-se în mai multe localități din județul Constanța. Aceste probleme ridică semnale de alarmă la nivelul autorităților locale din cauza afectării masive a recoltelor. Zeci de mii de hectare sunt afectate de secetă, pornindu-se astfel demersurile spre Direcția Agricolă în sensul declarării zonelor ”lovite” ca fiind calaminate.

Mai multe localități din județul Constanța se află în aceeași situație, iar pentru unii, rezolvarea o reprezintă Dumnezeu. Ploile ar putea salva recoltele de toamnă, dar și de primăvară. Culturile fermierilor se usucă, fermierii nu pot fi despăgubiți de către primării și astfel se trimit cereri la Consiliul Județean Constanța și la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură din Constanța.

Avem nevoie de ploaie...

Replica a reușit să ia legătura cu primarii a 5 comune din județul Constanța, iar în urma discuției, se poate observa foarte ușor faptul că problema secetei este generală. ”Avem nevoie de ploaie ca de aer, avem secetă într-o parte de sat, se usucă culturile fermierilor. 14 litri am avut ploaie pe sat, în rest la margine, nu. E secetă, au venit fermierii să depună cerere pentru calamitate. Trimitem și noi mai departe la Constanța… primăria nu poate să-i despăgubească. Ei fac cerere la primărie și trimitem și noi mai departe la Consiliul Județean, la APIA. Sunt fermieri mari afectați… și 100 de hectare” , a declarat pentru Replica Constanța, Ionuț Șerbu, primarul comunei Ciocârlia.

Ionuț Șerbu, primarul comunei Ciocârlia și Nicoleta Vrabie, primarul comunei Peștera

De altfel, nici comuna Peștera nu a fost lipsită de secetă, însă, cultura de toamnă pare să fi fost salvată de ultimele precipitații. Totuși, nu este suficient pentru cultura de primăvară. Astfel că, nevoia de ploaie este tot mai mare pentru salvarea culturilor. ”Au fost ploi ușoare, chiar insuficiente pentru necesarul de umiditate de acum. Fermierii nu s-au plâns, micuța ploaie de ultima oară a fost benefică grâului. Cultura de toamnă este protejată acum, dar cea de primăvară are nevoie de ploaie. Probabil când vor ajunge plantele spre jumătatea maturității, vor avea 100% nevoie de ploaie” , a declarat pentru Replica, Nicoleta Vrabie, primarul comunei Peștera.

Comuna Bărăganu, care se bucură de 10-12 ferme și de un număr total de 4000 de hectare, trece prin aceleași îngrijorări și situații. ”Fermierii se plâng de secetă. Deocamdată așteptăm, dacă va trebui… vom face procesele verbale de calamitate cu înștiințări la Direcția Agricolă. Sunt suprafețe mari afectate, 10-12 ferme care au și 300, 400 de hectare. Pe raza comunei, avem 4000 de hectare. Suntem îngrijorați pentru că scade producția, nu ca în 2020, dar scade” , a declarat pentru ziarul Replica, Magdalena Neague, primarul comunei Bărăganu.

Magdalena Neague, primarul comunei Bărăganu și Eugen-Marius Berbec, primarul comunei Vulturu

Iată că în comuna Vulturu, seceta se simte din luna martie, iar fermierii și autoritățile se roagă la Dumnezeu să aibă loc precipitații, astfel încât să fie salvate culturile. ”Perioada martie-prezent s-a simțit seceta la nivelul culturii. Lipsa precipitațiilor sub normalitate, reprezintă principala problemă. Ca și soluție, ne rugăm la Dumnezeu pentru ploaie… 7327 de hectare avem, cam tot este acoperit de secetă” , a declarat Eugen-Marius Berbec, primarul comunei Vulturu, pentru Replica Constanța.

La Ostrov, este totuși o situație favorabilă, după ce au beneficiat de o cantitate mare de precipitații care a asigurat culturile de toamna și primăvară. ”Din fericire, e o situație relativ bună… în sensul că nu am avut evenimente neplăcute, am beneficiat de o cantitate de precipitații satisfăcătoare care să asigure culturile de toamnă și de primăvară, și așteptăm în două saptămâni să intrăm la recoltatul orzului” , a declarat Niculae Dragomir, primarul comunei Ostrov pentru ziarul Replica.

Niculae Dragomir, primarul comunei Ostrov

Amintim că, în trecut, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, îndemna preoții, în special pe cei din mediul rural, să meargă pe câmp, de Izvorul Tămăduirii, pentru a oficia slujbe speciale pentru chemarea ploii. Citește și: ÎPS Teodosie îndeamnă preoții să facă slujbe pe câmp pentru chemarea ploii.

Andrada SCRIPCARU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
DA DA DA SI EU MA ROG ASA SA I MI CREASCA DOI DINTI MARI IN .UR SA IL APUC ZDRAVAN DE NAS PE VERGIL CHITAC.
1
0
Pai a**a a mai ramas. Am ajuns fix ca in evul mediu. Hai in plm sa nu ne mai spalam vaccinam si sa mancam netratat termic ca sa ajungem ca in comina primitiva. Si gata! Nu ne mai chinuim cu agricultura
0
0
ceausescu nici in 100ani nu o sa mai faceti
0
0
Nu stii pe ce lume traiesti. Oricati bani ar avea primariile, ele nu pot despagubi fermierii, ar fi o ilegalitate mai mare decat prostia t***. Faci umbra pamantului degeaba...
0
0
si noi asteptam de la Dzeu s**i opreasca din furat pe primari si poate,sa le dea putina minte.sau mai bine,sa.i ia drequl!
0
0
sistemele de irigatii le-ati distrus sau furat acum va rugati la personaje imaginare din povestile evreiesti sa va ude gradinile .
1
0
ce zici tu, andrada? tot analfabeta, t***? haha
0
0
Pochii a**c ploaia ? Asteptati. Ati furat tot din sistemele de irigatii facute de analfabetul Ceausescu. Vinovati sunt taranii si unii smecheri de la oras.
0
0
Primariile si fermierii nu au vrut sa planteze perdele forestiere pe camp si in jurul localitatilor, iar acum, se vede rezultatul mai clar, din an, in an !
0
0
exista sisteme irigatii,pompe,eoliene ptr energie electrica,dar costa bani.Cind spargi banii primariei pe zilele satului,onorarii de 40000 euro pe ora date la boscheti,artificiinormal ca nu mai ai bani.La fel cind vinzi cerealele pe nimic.asa ca cersesti!
0
0
Da da, Andrada, asa sunt, exact calaminate!! hahaha
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272