REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Primarul din Limanu, trimis în judecată de DNA pentru pista de biciclete făcută ÎN BĂTAIE DE JOC şi cu acte false!

Primarul din Limanu, trimis în judecată de DNA pentru pista de biciclete făcută ÎN BĂTAIE DE JOC şi cu acte false!

Replica API 7 octombrie 2015 | 00:00 1097

Ministerul Dezvoltării s-a constituit parte civilă în procesul penal cu Urdea

Ministerul Dezvoltării s-a constituit parte civilă în procesul penal cu Urdea

Primarul din Limanu, Iustin Urdea, a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie, alături de secretarul comunei, precum şi alte persoane. Motivul: pista de biciclete făcută în bătaie de joc la Vama Veche cu bani de la Uniunea Europeană, precum şi de la bugetul de stat. Pista de biciclete care a intrat în atenţia procurorilor DNA a făcut senzaţie încă din momentul aşa-zisei inaugurări, în sensul că, aşa cum relata „Replica” încă din 2011, are stâlpi „plantaţi” fix în mijlocul traseului!

Însă, nu acest aspect a atras neapărat atenţia procurorilor anticorupţie, ci falsurile care au stat la baza obţinerii fondurilor de la UE, de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice, respectiv de la bugetul local. De precizat că Ministerul Dezvoltării s-a constituit parte civilă în procesul penal cu Urdea.

Conform DNA, în acest dosar au fost trimişi în judecată primarul Iustin Urdea, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie în formă continuată (două acte materiale), folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; Bogdan Voicu, secretar al Primăriei comunei Limanu, la data faptelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie în formă continuată (două acte materiale), complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; Elena Tambozi, reprezentant al unei societăţi comerciale, la data faptelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; Eugen Barbu, diriginte de şantier, la data faptelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie; Vasile Costin, reprezentant al unei societăţi comerciale, la data faptelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada 2008-2009, în contextul unui proiect finanţat din fonduri PHARE, intitulat „Turism Transfrontalier pe bicicletă - pistă comună pentru pietoni şi biciclete pe faleza Mării Negre în zona 2 Mai - Vama Veche - frontieră”, inculpatul Iustin Nicolae Urdea, beneficiind de sprijinul celorlalţi inculpaţi, în exercitarea atribuţiilor de serviciu ce decurgeau din calităţile de primar al comunei Limanu, a atribuit acest contract societăţii comerciale reprezentate de inculpatul Vasile Cotin, fără respectarea prevederilor legale.

În același context, inculpatul Urdea Iustin Nicolae deși cunoștea împrejurarea că o parte a lucrărilor aferente traseului modificat al pistei comune s-a realizat anterior semnării unui act adițional la contractul respectiv de lucrări, a prezentat Autorității de Management documente cu un conținut nereal, care atestau în mod fictiv faptul că lucrările ar fi fost efectuate după intrarea în vigoare a actului respectiv.În baza acestor documente unitatea administrativ – teritorială Limanu a obținut fonduri nerambursabile în cuantum de 413.641,31 lei.

Documentele respective au fost întocmite și semnate de inculpații Tambozi Elena, în calitate de proiectant al lucrărilor respective, Barbu Eugen diriginte de șantier și Cotin Vasile. Faptele descrise mai sus au avut drept consecință aplicarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a unei corecții financiare de 25% din valoarea contractului de lucrări, modificat prin actul adițional (reprezentând 116.258,73 euro și TVA în cuantum de 79.373,46 lei,), ce a determinat stabilirea în sarcina beneficiarului finanțării, respectiv a Consiliului Local al comunei Limanu, a unei creanțe bugetare de 68.427,19 euro, aferente contribuției U.E. la finanțarea proiectului, 92.012,03 lei, aferente contribuției publice naționale de la bugetul de stat, și TVA în sumă de 79.374,78 lei.

De menționat este faptul că atât atribuirea actului adițional aceleiași firme reprezentate de inculpatul Cotin Vasile cât și aplicarea corecției financiare mai sus amintită au avut la bază o notă cu un conținut nereal întocmită de inculpatul Voicu Bogdan.

Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 215.428,10 euro. În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra imobilelor ce aparțin inculpaților, precizează procurorii DNA Constanţa. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218