REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Primele familii din blocul mistuit de flăcări s-au întors acasă! Video

Primele familii din blocul mistuit de flăcări s-au întors acasă! Video

Replica API 8 martie 2022 | 15:02 3549

Incendiul puternic la blocul situat pe strada Prelungirea Nicolae Grindeanu, din zona Km 4-5, a lăsat, în prag de sărbători, zeci de familii pe drum. Totul a pornit de o joacă periculoasă a unor minori, unul dintre minori fiind arestat la domiciliu. Locatarii apartamentelor afectate s-au mutat la rude, priteni sau în locațiile puse la dispoziție de Primăria Constanța sau de dezvoltatorii imobiliari, acolo unde și-au petrecut și sărbătorile de iarnă. Luni, la mai puțin de 3 luni distanță de la izbucnirea incendiului, iată că primele familii au început să revină acasă.

Destinul a zeci de familii a fost zdruncinat puternic în cursul serii de miercuri spre joi, 15 spre 16 decembrie 2021, în jurul orei 1.00, atunci când munca de o viața a omenilor a fost mistuită de flăcări. Nimic nu avea să prevestească ce urma să se întâmple. Focul a pornit din parcarea subterană, de la vehicule, ulterior extinzându-se spre apartamente. Panica s-a instalat imediat, oamenii au ieșit desculți în stradă, disperați și speriați, în timp focul devenea tot mai amenințător și pompierii se luptau pentru stingerea flăcărilor. A fost activat Planul Roșu, în jurul orei 02.00. În urma incendiului, 8 persoane - adulți și copii - au fost transportate la spital, intoxicate cu fum sau cu arsuri.

La mai puțin de 3 luni de la izbucnirea puternicului incendiu, primele familii s-au reîntors acasă. Conform administratorului imobilului, un număr de aproximativ 10 familii au reușit să revină, lucrările fiind în toi. Pentru 2 din cele 3 scări afectate s-a reușit reabilitarea instalațiilor electrice și cele de gaze, urmând ca și pentru cea de-a treia să fie efectuate zilele viitoare.

,,Cred că sunt sub 10 familii care au reșit să revină în propriile case. Am reușit să aducem curentul în 2 din cele 3 scări afectate grav, de asemenea, a venit și gazul. Zilele ce urmează rezolvăm curentul și în tronsonul cel mai afectat și cred că pe măsură ce dăm drumu și la gaze o să înceapă vecinii să se mute. Eu estimam că până de Paște să ne mutăm cu toții, dar am fost cam optimist, sunt unele apartamente încă grav afectate.”, a spus Daniel Calangiu.

Structura de rezistență a blocului a fost afectată superficial

Un alt punct incert este legat de structura de rezistență a imobilului. Admnistratorul blocului spune că structura ar fi afectată superficial, urmând ca zilele ce urmează să primească un răspuns cu exactitate, dar și o soluție pentru consolidarea imobilului în caz de nevoie. ,,Pentru apartamenele cel mai grav afectate, de la parter și etajul 1, avem nevoie de ok-ul de la experți. Laboratorul de încercări ne spune că structura a fost afectată doar superficial. Urmează să aflăm zilele viitoare și soluția dacă blocul mai poate fi locuit sau nu, iar în cazul în care este locuibil ne vor oferi și soluțiile pentru consolidare ce trebuie urmate.”, a declarat, pentru Replica de Constanța, Daniel Calangiu, administratorul blocului mistuit de flăcări de pe Prelungirea Nicolae Grindeanu.

Imobilul nu îndeplineşte cerinţele specifice securităţii la incendiu

În anul 2015, premergător obţinerii autorizaţiei de construire (la faza de proiect), a fost emis aviz de securitate la incendiu pentru parcajul amenajat la subsol. După recepţie şi punerea în exploatare, societatea dezvoltatoare nu a solicitat autorizaţia de securitate la incendiu, care certifică practic faptul că imobilul îndeplineşte cerinţele specifice securităţii la incendiu”, au transmis reprezentanții ISU Dobrogea.

Dezvoltatorul nu avea autorizație la incendiu

În anul 2015, premergător obținerii autorizației de construire (la faza de proiect) a fost emis aviz de securitate la incendiu pentru parcajul amenajat la subsol. După recepție și punerea în exploatare, societatea dezvoltatoare nu a solicitat autorizația de securitate la incendiu, care certifică practic faptul că imobilul îndeplinește cerințele specifice securității la incendiu.

Flăcările au mistuit peste 30 de autoturisme și 35 de apartamente

Vă reamintim că un incendiu puternic a izbucnit în noaptea de miercuri spre joi, 15 spre 16 decembrie, în jurul orei 1.00. Este vorba despre un bloc situat pe strada Prelungirea Nicolae Grindeanu din zona Km 4- 5. Focul a pornit din parcarea subterană, ulterior extinzându-se spre apartamente. Panica s-a instalat imediat, oamenii au ieșit desculți în stradă, disperați și speriați, în timp focul devenea tot mai amenințător. Pompierii s-au luptat ore în șir cu flăcările. A fost activat Planul Roșu, în jurul orei 02.00. În urma incendiului, 8 persoane - adulți și copii - au fost transportate la spital, intoxicate cu fum sau cu arsuri. Clădirea a fost afectată în întregime. 37 de mașini și 35 de apartamente au ajuns de nerecunoscut.

Video:

Citește și: INCENDIU DEVASTATOR în CONSTANȚA! Un BLOC a luat FOC, oamenii au ieșit DESCULȚI în STRADĂ! VIDEO

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De unde sa mai ia "puturosii" bani pentru reparatii? Te-ai gandit ca multi dintre proprietari, sunt proprietari doar in acte? Si ca au de platit in banca pentru 30 de ani? Nesimtitule!
0
0
sa vanda apartamente fara aprobare de la pompieri ?
1
1
treceti puturosilor si reparati.va cotetzul.nu cu scirtiietoare
1
0
Dar despre adevaratul vinovat de ce nu zice politia nimic.?
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367