REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.2° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
15.2° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Primele imagini din sala de naşteri, cu femeia care a murit! Cum explică Isis nenorocirea familiei Mocanu

Primele imagini din sala de naşteri, cu femeia care a murit! Cum explică Isis nenorocirea familiei Mocanu

Replica API 26 ianuarie 2018 | 00:00 2186

Sindromul hemoratic acut, survenit pe fondul unei anomalii placentare rare – aceasta ar fi cauza care a dus la moartea tinerei mămici de 35 de ani, Teodora Mocanu, potrivit reprezentanților Spitalului Privat Isis din Constanța. Femeia, originară din Slobozia, a ales să nască la spitalul din Constanța, unde în urmă cu patru ani a mai adus pe lume un copil. Dacă la prima naștere s-a intervenit prin operație de cezariană, de această dată, subliniază și cadrele medicale, nu au fost argumente medicale care să contraindice o naștere naturală, așa numita naștere vaginală, în termeni medicali. Complicațiile, însă, au apărut la puțin timp după ce a născut un bebeluș de 2,6 kilograme, sănătos, aflat în prezent în grija specialiștilor neonatologi de la Isis.

Cazul tinerei mămici care a murit după ce a născut într-un spital privat din municipiul Constanța a stârnit revoltă. De ce a născut natural dacă prima naștere a fost prin cezariană? De ce nu a fost transferată mai devreme la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța, dacă au apărut complicații după naștere? Sunt doar câteva dintre întrebările, normale de altfel, care au apărut după mediatizarea situației.

Reprezentanții Spitalului Privat Isis au prezentat, într-un comunicat, evoluția medicală a tinerei Teodora Mocanu, după ce a adus pe lume un bebeluș de 2,6 kilograme, care a avut APGAR 8-9 la naștere.

„În data de 24 ianuarie 2018, la ora 00:26, a avut loc naşterea pe cale naturală a unui făt viu de sex masculin, cu greutate 2600 gr, Apgar 8-9, cu adaptare neonatală bună. Nou-născutul are stare generală bună şi se află sub supravegherea specialiştilor secţiei de Neonatologie din spitalul nostru.

Referitor la evoluţia travaliului şi a naşterii, acestea au decurs normal, sub atenta monitorizare a parametrilor vitali materni şi fetali de către echipa medicală.

În situaţia dată, vorbim despre un sindrom hemoragic supra-acut post-partum, determinat de o anomalie placentară rară, complicaţie ce nu poate fi decelabilă antepartum, cu prognostic foarte grav. Sindromul hemoragic este principala cauză de mortalitate maternă conform ghidurior clinice de Obstetrică-Ginecologie şi statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Hemoragia post-partum este o complicaţie care poate să apară atât în cazul femeilor care nasc natural, cât şi prin operaţie cezariană.

Urmare a apariţiei acestei complicaţii severe, echipa medicală a efectuat toate manevrele şi procedurile impuse în acest caz şi s-a decis transferarea pacientei la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa din cauza complexităţii şi gravităţii cazului şi nevoii de implicare a unei echipe multidisciplinare”, au precizat reprezentanții unității private.

De ce a fost aleasă o naștere naturală

Potrivit acestora, alegerea unei nașteri pe cale naturală, vaginală, a fost făcută de pacientă. În plus, la momentul respectiv, nu existau, spun medicii de la Isis, contraindicații medicale pentru nașterea vaginală.

„Pe parcursul monitorizărilor prenatale, inclusiv în cadrul episodului de spitalizare actual, au fost discutate cu pacienta modalităţile de naştere, cu prezentarea beneficiilor şi riscurilor aferente fiecăreia, pacienta alegând informat o naştere naturală pe uter cicatricial post-cezariană.

Menţionăm că, din punct de vedere medical, pacienta a îndeplinit condiţiile pentru travaliul de naştere post-cezariană, aşa cum sunt enunţate în literatura de specialitate”, au mai precizat reprezentanții spitalului privat Isis.

După transfer, în zece minute femeia era în sala de operații de la Județean

După apariția complicațiilor, după două stopuri cardio-respiratorii după care pacienta a fost resuscitată, a fost realizat transferul către Spitalul Județean Constanța. De altfel, potrivit dr. Vlad Tica, medic șef al Secției de Obstetrică Ginecologie 1, medicul anestezist de la Spitalul Isis a luat legătura cu medicii de la Județean încă dinainte de transfer, prezentând cazul și detaliile acestuia.

„Transferul s-a realizat conform procedurii de transfer interclinic, s-a luat legătura cu echipa secţiilor ATI şi Obstetrică-Ginecologie ale SCJU Constanţa, fiind comunicate toate informaţiile şi datele relevante pentru caz, în vederea pregătirii intervenţiei chirurgicale de urgenţă.

Echipa Isis Hospital va continua să încurajeze naşterea naturală, considerând că este dreptul oricărei femei să cunoscă şi să decidă informat modalitatea de a naşte.

Suntem alături de familie şi vom oferi întregul nostru sprijin şi suport acesteia”, au mai adăugat reprezentanții Isis.

„Iubirea mea, nu îmi vine să cred că ai ieșit!”

Filmulețul atașat articolului arată că, după naștere, starea mămicii era stabilă, ea luându-și în brațe pruncul. După câteva momente, însă, starea ei s-a deteriorat rapid. „Iubirea mea, nu îmi vine să cred că ai ieșit!”, au fost primele cuvinte pe care tânăra mămică le-a adresat pruncului ei, zâmbitoare și obosită, în timp ce tăticul râdea. Semn că, la acel moment lucrurile nu păreau că vor lua o întorsătură nefericită, cadrele medicale o îndemnau pe mamă să își sărute bebele.

Dr. Vlad Tica: „Nașterea vaginală după cezariană este posibilă, dacă nu există contraindicații medicale”

Medicul șef al Secției de Obstetrică Ginecologie 1 din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța, dr. Vlad Tica, a făcut joi, 25 ianuarie a.c., câteva precizări cu privire la acest caz.

Potrivit medicului, pacienta a fost transferată în stare foarte gravă la Spitalul Județean, iar la aproximativ zece minute după ce a ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe a fost dusă în sala de operație. A urmat o intervenție chirurgicală complexă, efectuată de o echipă multidiscliplinară, în încercarea de salvare a vieții tinerei. Au fost folosite 15 unități de sânge, 9 factori de coagulare, 19 unități de soluție perfuzabilă, 3 unități de trombocite, antibiotice de ultimă generație. Pe masa de operație, tânăra a suferit trei stopuri cardiorespiratorii.

Cât privește cauzele rupturii de uter survenite în timpul nașterii, se pare a apărut pe fondul unei anomalii a placentei, care nu s-a eliminat singură. Specialistul a subliniat că nașterea vaginală după o cezariană este posibilă, dacă nu există contraindicații medicale cunoscute, cu referire la numeroasele semne de întrebare ridicate de modalitatea de naștere aleasă.

Florentina BOZÎNTAN

VIDEO

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce de specialisti si specialiste in gauri...pardon in utere pe-aici! Mai bine era pe mana voastra si n-o costa asa mult! Pt ca sunteti ieftini! Si buni....!
0
0
Draga horia te rog sa faci un control la isis si euromaterne aceste fabrici de copii nu mai trebuie sa faca nasteri ! Multumesc anticipat !
0
1
Oameni buni , nu va obliga nimeni sa mergeti la spitalele private.Se stie de la bun inceput ca in caz de complicatii, ajungi la judetean! in acest caz , va asumati raspunderea pt tot.Spitalele private nu va ascund acest lucru.Nereguli sunt si la stat si la privat.
2
0
De ce nu spun ca anestezista era acasa in momentul nasterii -era garda la domiciliu - si a fost chemata DOAR DUPA ruptura uterului la scoaterea placentei??? De ce nu spun ca anestezista a gasit pacienta in stop, pt ca locuieste la peste 10 km de ISIS si a durat 20-30 min pana sa ajunga???? doar ca se se acopere....
1
1
La spitalul mare nu mai sunt doctori buni
2
2
TOT LA SPITALUL JUDETEAN AJUNGI SI ESTE MAI IEFTIN SI MAI SIGUR , DAR NU ARE CINE SA TE STEARGA LA CURR
2
2
Dezastru la Isis. Am nascut acum trei ani de zile, cea mai oribila experienta. Nu vreau sa mai aud de Isis. NU MAI MERGETI LA ISIS!!!!!!!! I se potriveste numele de Isis ca acolo este exact ca in gruparea terorista
12
3
e posibila si nasterea vaginala dupa cezaraina dar riscul complicatiilor e mult mai mare. O data ce a facut o cezariana trebuia sa faca a doua cezariana. Sarac de ea si saracii copii, 2 copii fara mama e ceva groaznic.
14
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272