REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 9 Mai 2024
Anul XX Nr. 6724
11.4° Constanța Joi, 9 Mai 2024 Anul XX Nr. 6724
 

Primele trupuri neînsufleţite ale vietnamezilor găsiţi morţi într-un camion în Marea Britanie, repatriate în Vietnam

Primele trupuri neînsufleţite ale vietnamezilor găsiţi morţi într-un camion în Marea Britanie, repatriate în Vietnam

Replica API 28 noiembrie 2019 | 00:00 390

Primele trupuri neînsufleţite ale imigranţilor vietnamezi descoperiţi morţi la sfârşitul lui octombrie într-un camion frigorific lângă Londra au fost repatriate miercuri în Vietnam, după săptămâni de aşteptare dureroasă din partea familiilor lor, care vor putea acum organiza funeralii, informează AFP.

Avionul companiei Vietnam Airlines a decolat din Regatul Unit şi a aterizat pe aeroportul din Hanoi dimineaţa devreme, "cu 16 trupuri neînsufleţite la bord", a declarat pentru AFP un agent de securitate al aeroportului.

Acestea au fost rapid duse la bordul mai multor vehicule spre diferite provincii din centrul Vietnamului, de unde proveneau cei decedaţi.

"Aşteptăm acest moment de foarte mult timp. Vom organiza funeralii chiar de la întoarcerea lui", a declarat Vo Van Binh, al cărui fiu, Vo Van Linh, se numără printre victime. "Suntem foarte trişti, însă fericiţi pentru că fiul meu s-a întors în sfârşit acasă", a adăugat tatăl în faţa familiei reunite în aşteptarea sosirii rămăşiţelor pământeşti.

Alte 23 de trupuri neînsufleţite ar urma să fie repatriate în zilele următoare.

Cadavrele a 31 de bărbaţi şi 8 femei, printre care a doi adolescenţi de 15 ani, au fost descoperite la 23 octombrie, înghesuite într-un container frigorific în zona industrială a oraşului Grays, la est de Londra. Containerul provenea din portul belgian Zeebruges.

Această dramă, care a stârnit un val de reacţii la nivel internaţional, a scos la iveală pericolele care îi pândesc pe imigranţii ilegali, în special traficanţii fără scrupule ce profită de vulnerabilitatea lor. Vietnamezii candidaţi la exil ajung adesea să lucreze la ferme de canabis ilegale în Regatul Unit, reduşi la o stare de semisclavie.

Multe dintre victime erau originare din regiunile sărace din centrul Vietnamului, unde oamenii trăiesc din pescuit, agricultură sau industrie, iar familiile fac datorii de mii de dolari pentru a reuşi să trimită un membru al familiei lor în Regatul Unit.

Acum, ele au împrumutat şi pentru funeralii. Două opţiuni le-au fost propuse la dispoziţie de către autorităţi: fie să achite 1.774 de dolari pentru a primi cenuşa pentru incinerare, fie 2.858 de dolari pentru ca trupul să fie repatriat într-un sicriu. În pofida costului suplimentar, majoritatea au optat pentru o înhumare clasică, conform tradiţiei din satele vietnameze.

Unii dintre cei 39 de vietnamezi găsiţi morţi în camionul frigorific sosiseră cu câteva luni bune înainte în Europa şi găsiseră mici job-uri în Franţa, Germania sau România, înainte de a încerca să călătorească spre Marea Britanie. Luni, şoferul camionului frigorific, acuzat de omucideri involuntare, a pledat la Londra vinovat pentru ajutor adus imigraţiei ilegale. Originar din Irlanda de Nord, Maurice Robinson (25 de ani) a pledat de asemenea vinovat pentru că a obţinut profit financiar din această activitate.

În urma acestei tragedii, mai multe persoane au fost arestate în Regatul Unit şi cel puţin zece vietnamezi au fost arestaţi în ţările lor, însă niciunul nu a fost deocamdată inculpat oficial. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212