REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Joi, 16 Ian. 2025
Anul XX Nr. 6976
5.4° Constanța Joi, 16 Ianuarie 2025 Anul XX Nr. 6976
 

Prioritatea lui Alexandru Mezei, directorul ANR, este mărirea salariilor angajaților. Video

Prioritatea lui Alexandru Mezei, directorul ANR, este mărirea salariilor angajaților. Video

Mirela PASCAL, R.D. 11 decembrie 2024 | 00:00 6747

Alexandru Mezei, noul director al Autorității Navale Române, s-a aflat marți, 10 decembrie, în studioul Replica, unde a vorbit despre prioritățile sale la conducerea companiei de stat. Mezei vorbește și despre posibile restructurări ce ar urma să aibă loc de anul viitor, dar și despre problemele cu care se confruntă instituția. De asemenea, noul director a vorbit și despre situația absolvenților de la IFR și despre soluțiile de urgență găsite, astfel încât aceștia să poată să-și ia brevetul.

Prioritatea lui Alexandru Mezei, directorul ANR, este marirea salariilor angajatilor. VideoAlexandru Mezei

Cum a primit Alexandru Mezei propunerea de a prelua conducerea ANR? „Am o oarecare experiență în această instituție. Am fost director al Căpităniei Zonale Constanța timp de 17 ani, vreo doi ani de zile director ANR, lucrez din 1994 în acest sistem. S-a ținut cont de experiența mea și de ceea ce urmează la anul, eventuale restructurări ale instituțiilor publice“, a spus Mezei.

Restructurări? Se vor face restructurări și la ANR? „Nu știu dacă se vor face restructurări prin desființare de posturi. Cert este că dacă suntem puțin atenți la situația economică a țării și având în vedere și declarațiile politicii care se fac în stânga și în dreapta, care se cheamă «Restructurarea cheltuielilor» sau «Reforma sistemului bugetar» și așa mai departe, având în vedere deficitul, se pune și problema reducerii unor posturi private. Vom fi nevoiți să reducem din posturi. Ar trebui făcut un audit făcut pe sursă, să vedem cum stăm cu încărcarea pe fiecare personal, pe fiecare persoană de fapt, să vedem dacă sunt sau nu acoperite“, a adăugat Mezei. „Poate nu ajungem să dăm oameni afară, poate reușim să îi distribuim în sectoare unde nu avem personal. Doamne ferește! Scopul meu nu este de a-i da afară, este de a-l pune în folos la maxim și de a folosi experiența fiecăruia cât mai bine“, a adăugat directorul ANR.

Se caută soluții pentru rezolvarea problemei absolvenților de la IFR

Legat de scandalul absolvenților de la IFR, care nu mai pot susține examenele pentru brevet, noul director spune că se caută soluții. „Universitatea Maritimă a găsit o soluție, încearcă să-i treacă pe cei de la IFR la zi. Am înțeles că ar fi o situație de vreo 30 și ceva de absolvenți. Acuma, eu nu cred că este doar greșeala Autorității Navale Române și vina este cumva împărțită. Și UMC ar fi trebuit să se supună regulilor. Greșeala UMC-ului a fost inclusiv la numărul de ore care trebuiau acoperite pe anumite materii. Acestea nu erau acoperite. Spre exemplu, o materie trebuia studiată undeva la 120 de ore, iar la UMC era studiată în 40 de ore, ceea ce nu e în regulă. Toate astea au fost depistate, dacă exista o ușoară colaborare între UMC și autoritate, eu cred că se puteau găsi soluțiile de pe atunci, astfel încât lucrurile să fie remediate și să nu mai avem probleme. Cred că au fost undeva și niște ambiții ale conducătorilor instituțiilor, nu știu. Undeva, cred că nu funcționează ceva sau nu a funcționat. Între timp, directorul de la universitate s-a schimbat, directorul de la ANR s-a schimbat. Probabil că, în zilele următoare, ne vom întâlni și vom găsi o soluție. Oamenii care au studiat să fie în situația în care au studiat degeaba! Pe viitor va trebui să le spunem celor de la universitate clar care sunt cerințele prevăzute în convenții, să îi verificăm să le respecte“, a completat Mezei.

Prioritatea lui Alexandru Mezei, directorul ANR, este marirea salariilor angajatilor. VideoMirela Pascal,  Alexandru Mezei

Pensia mea de azi este mai mare decât salariul directorului zonal de la Constanța

Care sunt problemele actuale ale ANR și care este viziunea lui Alexandru Mezei! „În primul rând, vorbim despre digitalizarea tuturor activităților care pot fi digitalizate, astfel încât beneficiarii noștri, care sunt în primul rând marinarii, apoi operatorii de nave, proprietarii de nave, să încercăm să le creăm posibilitatea de a reduce timpii de a veni până la instituție, de a îi ține pe la tot felul de cozi și alte asemenea. Alte priorități... am rămas în urmă, foarte mult, cu salariile. Chiar zilele trecute am văzut că au fost niște concursuri de angajare și rămăsesem surprins că la partea de siguranță națională majoritatea persoanelor înscrise erau femei. N-am nimic împotriva femeilor, însă e iarnă, urcă la bordul navei, ia contact cu tot felul de marinari, și am pus și eu întrebări, adică am ajuns în situația asta? Una din explicații a fost salariul. Eu am ieșit la pensie ca director de căpitănie zonală Constanța, în februarie 2023. Pensia mea de azi este mai mare decât salariul directorului zonal de la Constanța. Nu pot să dau cifre, pentru că nu mi se pare corect și nu e normal, dar asta este situația. Încercăm să angajăm oameni cu brevete, oameni pregătiți, comandanți, căpitani, șefi mecanici. Cine îți vine la un salariu de 5.000 de lei net? Atât are un inspector zonal. Ăla e obișnuit cu 10.000 de euro și tu îi dai 1.000? Șoferul are 2.800 de lei salariul. Cu situații din-astea nu ai cum să te confrunți. E ușor să zici în stânga și dreapta că au bani, șpăgi. Nu trăiesc din șpagă. Dacă cineva spune că poți să trăiești din șpagă înseamnă că ești șmecher. Se poate doar dacă este zilnică. Din păcate, astea sunt doar mituri. Realitatea este pe salariu.“

Prioritatea lui Alexandru Mezei, directorul ANR, este marirea salariilor angajatilor. Video

Cheltuielile pot fi reduse, inclusiv în schema de personal

Ce va face pentru a aduce un echilibru la salariile angajaților ANR? „Marea problemă este salarizarea, știu că poimâine va fi o ședință la Intercontinental pe legea salarizării, unde vor participa sindicatele. Eu nu cer niciun ban de la Minister și nu o să cer niciodată, sau de la bugetul central. Tot ce am făcut sunt din surse proprii. Trebuie să reducem cheltuielile personalului, trebuie revizuit și sporul, trebuie revizuite și uniformele. Cheltuielile pot fi reduse, inclusiv în schema de personal. Dacă văd că unii poartă uniformă și alții nu, atunci nu le mai dau uniformă. Nu am făcut niciun fel de evaluare. Voi tăia din posturile vacante, nu vor mai exista posibilități de angajare, ceva va trebui făcut. Va trebui făcut și un audit de resurse umane, să vedem efectiv încărcarea pe oameni.“

Video 1:

Mezei: Nu intenționez să măresc niciun tarif

Cum încheie ANR anul 2024? „ANR există din 2003 și nu am închis niciodată pe minus, fără să fie nevoie să mărim tarifele din 6 în 6 luni. Nu intenționez să măresc niciun tarif. Mărirea de tarif nu e bună, și dacă o faci, o faci pentru navă. Interesul? Trebuie să aduci nave. Interesul tău nu este să gonești navele din port. Îi faci să descarce la Varna și la revedere! Scopul este de a reduce tarifele, dacă se poate.“

Mezei: Nu am ce să-i reproșez lui Dumitrache

Întrebat dacă are să-i reproșeze ceva fostului director Cosmin Dumitrache, Mezei a declarat: „Nu. Și chiar dacă aș avea, i le-am reproșat. Nu pot să vorbesc de rău, pentru că mie personal nu mi-a greșit cu nimic. Noi aveam viziuni diferite. El fiind mai tânăr, probabil vedea totul cu o altă viteză. Nu cred că a fost o luptă de generații în care, vezi Doamne, eu fiind mai în vârstă, ar fi trebuit ca dumnealui să asculte mai mult sau mai puțin. Fiecare are gândirea lui managerială, bună, rea, istoria va dovedi. Eu efectiv nu am ce să îi reproșez.“

Care este relația ANR-ului cu Ministerul Transportului? „Nu știu care a fost, dar va fi una foarte bună. Relația cu Ministerul se construiește. Se clădește indiferent că domnul Grindeanu este ministru sau nu. Eu nu cred că noul ministru care vine are pata pusă pe Autoritatea Navală Română. Eu nu mai am ce să demonstrez. Eu am demonstrat până la vârsta asta“. Întrebat dacă situația politică actuală din România afectează, în vreun fel, activitatea ANR, Mezei a răspuns: „În niciun fel. Gândiți-vă că noi suntem o instituție publică care funcționează pe baze comerciale. Nu fac șuruburi ca să îmi trebuiască fier. Nu fac ceva care nu se găsește pe piață. Deci nu, nu ne afectează cu nimic.“

Video 2:

 

Interviul integral îl puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA


LOTO

6/49
46422752318
5/49
21153463619
joker
41443323172