REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

PROBLEMĂ MAJORĂ la Constanța: Copiii, tot mai obezi?

PROBLEMĂ MAJORĂ la Constanța: Copiii, tot mai obezi?

Replica API 13 februarie 2020 | 00:00 210

Un nou studiu ne informează că 57% din copiii de astăzi vor fi obezi până vor împlini 35 de ani. Cercetările medicale în domeniu au evidențiat că, atunci când un copil este obez de la o vârstă fragedă, sunt șanse covârșitoare să rămână așa și la maturitate.

Obezitatea este o problema reală a țării noastre, nu doar a adulților, dar și a copiilor, pentru care sunt incriminate o multitudine de motive, iar realitatea ne izbeşte la o singură vizită în şcolile constănţene. Pentru multe familii, alegerea hranei se face ținând cont doar de aspectele financiare, principiile nutritive fiind trecute în plan secund sau ignorate cu desăvârşire.

În România, există mitul general răspândit că alimentele sănătoase, în speță legumele și fructele proaspete, sunt mai scumpe și mai greu de procurat decât alimentele de tip junk food. A motiva copiii să facă mișcare, fără să fie constrânși, poate fi dificil, țînând cont de numărul redus de locuri de joacă și de lipsa timpului liber al părinților. Cursurile unui sport de echipă pot depăși uneori bugetul disponibil al familiei sau implică dificultăți din punct de vedere logistic, iar programa școlară alege să îndeplinească cerințele academice ridicate, în detrimentul orelor de educație fizică. Astfel, deși de-a lungul timpului au existat mai multe propuneri legislative care propuneau introducerea unui număr de 3 ore de eduatie fizică săptămânal, acestea au rămas la stadiul de proiect.

Părinții nu conștientizează problema, decât foarte târziu

Chiar și atunci când sunt confruntate cu date concrete, multe familii nu conștientizează gravitatea și implicațiile unei greutăți peste limitele normale, în cazul copiilor, punând problema în seama “grăsimii de bebeluș”, de care copilul va scăpa pe măsură ce va crește. Aceștia nu văd rostul schimbărilor, pe care le consideră dificile și fără temei.

Ce pot face părinții

Pentru a reduce riscul instalării obezității, părinții ar trebui să practice “hrănirea responsabilă” a copiilor și a infanţilor. Părinții ar trebui să își însușească semnalele care avertizează foamea și să-și hrănească copiii doar atunci, și doar cât e nevoie. Mulți copii sunt supraalimentaţi pentru că, de cele mai multe ori, părinții cred că a mânca mai mult este mai bine decât a mânca mai puțîn.

Alegerea alimentelor sănătoase este la fel de importantă, incluzând fructe și legume proaspete, care ar trebui să reprezinte jumătate din hrana zilnică, cereale integrale, proteine, și un consum cât mai redus de alimente procesate sau cu zaharuri adăugate. De asemenea, singurele lichide de care un copil are cu adevărat nevoie sunt apa și laptele neîndulcit.Ar trebui, în aceeași măsură, să se țină cont de mărimea porţiilor specifice copiilor, și nu adulților, și limitarea gustărilor între mese.Un alt factor de care e bine să se țină cont este monitorizarea greutății copilului și calcularea indicelui de masă corporală.

Există și o listă cu lucruri interzise atunci când vine vorba de greutatea copilului.Nu exagerați cu diete restrictive, nespecifice vârstei. Nu va lăsați descurajați de un progres mai lent, și nu expuneti copilul unui val suplimentar de critici sau insulte pe baza greutății. Această practică nu aduce efectele dorite, și va afecta sănătatea psihică a copilului și stima de sine. Practicați moderația, în toate, alături de atenție sporită și grijă constantă pentru sănătatea pe termen lung a celui mic. Vă va mulțumi mai târziu.

Alina MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272