REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Problemele cu greutatea cauzate de glanda tiroidă

Problemele cu greutatea cauzate de glanda tiroidă

Replica API 27 aprilie 2021 | 00:00 836

Afecțiunile glandei tiroide au un impact direct asupra greutății. Asta pentru că hormonii tiroidieni au și rolul de a regla metabolismul. Drept urmare, dacă hormonii tiroidieni nu sunt suficienți, adică pacientul suferă de hipotiroidism, acesta este predispus îngrășării. Pe de altă parte, dacă glanda tiroidă produce prea mulți hormoni tiroidieni, adică pacientul suferă de hipertiroidism, e posibil că acesta să slăbească.

Sursă foto: Shutterstock

Tiroida este o glanda în formă de fluture, amplasată în partea din față a gâtului. Principalul rol al ei este acela de a produce hormoni tiroidieni, mai ales T3 și T4, care reglează o serie de mecanisme din organism, printre care și metabolismul. Atunci când apar dezechilibre la nivelul acestei glande, pot apărea fluctuații inexplicabile de greutate, scrie doc.ro.

Multe femei descoperă că suferă de boli ale tiroidei tocmai din cauza problemelor cu greutatea care încep să le dea bătăi de cap. Acestea ajung astfel la medicul endocrinolog, care diagnostichează bolile tiroidei.

Rată metabolică bazală constă în numărul de calorii arse de organism în stare de repaus – în timpul somnului, în timp ce respiră. Pacienții care suferă de boli ale glandei tiroide au o rată metabolică ce nu se încadrează în parametrii normali. De pildă, hipotiroidismul este asociat cu o rată metabolică mai mică decât cea normală, în timp ce hipertiroidismul este asociat cu o rată metabolică mare.

Legătura dintre problemele de greutate și hipotiroidism

Având în vedere că metabolismul pacientului cu hipotiroidism este mai lent, există predispoziția pentru îngrășare. Cu cât nivelul de hormoni tiroidieni este mai mic, cu atât mai mare va fi riscul de acumulare a kilogramelor în plus.

Mai mult decât atât, pacientul cu hipotiroidism reține sare și apă în țesuturi, lucru care contribuie la creșterea în greutate a acestuia.

În orice caz, obezitatea nu poate fi pusă pe seama afecțiunilor glandei tiroide. De regulă, glanda tiroidă hipoactivă poate fi responsabilă pentru cel mult 5 kilograme în plus.

Odată ce boală este diagnosticată și tratată cu terapia de substituție hormonala, tendința de îngrășare dispare. După administrarea hormonilor sintetici în fiecare zi, pacientul poate observă o reducere a masei corporale cu până la 10%. Însă odată cu întreruperea tratamentului, kilogramele în plus revin.

Pe lângă tratamentul cu hormoni tiroidieni sub formă de medicament, pacientul supraponderal care suferă de o boală a tiroidei trebuie să adopte și o dietă sănătoasă și echilibrată, precum și un stil de viață mai activ.

Legătura dintre problemele de greutate și hipertiroidism

Metabolismul pacientului cu o glanda tiroidă hiperactivă este mai alert, ceea ce înseamnă că și arderile acestuia sunt mai rapide – așadar, acesta poate observă o scădere în greutate, în ciuda menținerii aceluiași aport caloric consumat.

Pe de altă parte, uneori hipertiroidismul poate mari și apetitul, iar într-o asemenea situație e posibil că greutatea pacientului să nu se modifice în ciuda arderilor rapide, întrucât aportul caloric va fi mărit.

Odată ce pacientul începe să își trateze hipertiroidismul prin tratament antitiroidian, scăderea în greutate va fi oprită, întrucât metabolismul se va regla.

Ce poți face dacă ai probleme cu greutatea din cauza afecțiunilor glandei tiroide

Dacă suferi de hipotiroidism sau hipertiroidism și ai kilograme în plus sau în minus, în primul rând e important să urmezi tratamentul recomandat de medic. În acest fel, reglezi activitatea glandei tiroide, deci și metabolismul.

Dietă bazată pe fructe, legume, cereale integrale, carne și peste, însă totodată săracă în zaharuri, produse de patiserie și alimente de tip fast-food va fi de ajutor pentru reducerea indicelui de masă corporală, dar și pentru menținerea greutății.

Exercițiile fizice trebuie să facă parte din rutină zilnică a pacientului cu afecțiuni ale glandei tiroide, în primul rând pentru că acestea ard grăsimile și în al doilea rând pentru că accelerează metabolismul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272