REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Procentul românilor care au încredere în independenţa justiţiei a scăzut în ultimul an

Procentul românilor care au încredere în independenţa justiţiei a scăzut în ultimul an

Replica API 29 aprilie 2019 | 01:22 382

Doar 40% dintre români au o percepţie bună şi destul de bună privind independenţa tribunalelor şi a judecătorilor, în scădere faţă de 2018, proporţia fiind mult mică decât media la nivelul UE 28 (56%), relevă un sondaj Eurobarometru dat publicităţii vineri de Comisia Europeană, cu prilejul publicării Tabloului de bord 2019 privind justiţia în UE.

40% dintre români au o percepţie bună (4%) şi destul de bună (36%) privind independenţa tribunalelor şi a judecătorilor, în scădere faţă de 2018 cu un punct procentual şi respectiv şase puncte procentuale, potrivit sondajului Eurobarometru dat publicităţii vineri.

Pe de altă parte, proporţia celor cu o percepţie destul de proastă (27%) şi foarte proastă (17%) a crescut cu 3 şi respectiv 2 puncte procentuale faţă de anul trecut, în timp ce 16% dintre români au răspuns că nu ştiu (+2).

La nivelul UE 28, proporţia celor cu o percepţie bună (12%) şi destul de bună (44%) este de 56%, fiind în creştere în primul caz (+1) şi în scădere în al doilea (-1). În acelaşi timp, la nivelul UE 28 proporţia celor cu o părere destul de proastă (22%) şi foarte proastă (11%) este de doar 33%, faţă de 44% în România.

Cel mai semnificativ segment de vârstă în care românii spun că au o percepţie bună şi destul de bună despre independenţa justiţiei este de cel de 15-24 de ani, urmat de 40-54 de ani. La polul opus se află românii din segmentul de vârstă de peste 55 de ani, din care 31% au afirmat că au o astfel de percepţie.

Cauza: Amestecurile şi presiunile din partea guvernului şi a politicienilor

Întrebaţi cum îşi explică ratingul acordat independenţei justiţiei, românii care au percepţie bună şi destul de bună asupra acestui aspect au apreciat în proporţie de 69% că statutul judecătorilor le garantează independenţa "foarte mult" (21%) sau "oarecum" (48%). De asemenea, 60% dintre sunt de acord "foarte mult" (22%) sau "oarecum" (38%) că nu există amestecuri sau presiuni din partea guvernului sau a politicienilor.

Cei care percep independenţa justiţiei drept destul de proastă sau foarte proastă (44% în total, în România) văd în amestecurile şi presiunile din partea guvernului şi a politicienilor principala cauză pentru această situaţie.

Nu mai puţin de 48% dintre ei afirmă că existenţa acestor amestecuri şi presiuni contează "foarte mult" în percepţia lor asupra justiţiei, în timp ce 23% susţin că este "oarecum" importantă.

De asemenea, afirmaţia că statutul şi poziţia judecătorilor nu le garantează acestora independenţa justifică "foarte mult" percepţia lor negativă asupra justiţiei în cazul a 18% dintre respondenţi, în timp ce 37% spun că o justifică "oarecum".

Sondajul a fost efectuat în România în perioada 9-11 ianuarie, pe un eşantion de 1.005 persoane, prin interviuri telefonice.

digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
@ 10:28, asta muie pesede ,suferi de tulburare obsesiv-compulsiva adica ai obsesia de a manca cacat toata ziua ,cum te-au scapat astia de la Spitalul de psihiatrie Palazu Mare ? Ai evadat din fosa septica ? Nino ,nino alearga salvarile prin oras sa te gaseasca . Sigur nu te-ai ascuns la statia de epurare ca acolo gasesti cacat cu vagonul, ai ce manca Ti-ai invitat si prietenii din opozitie la festin?Pofta mare !
2
1
sa vezi cum mi-a ciocnit nevasta-ta ouale , cu limba aceea abraziva , un meniu deosebit . Ai pupat-o ? nu fii suparat la banii care i-a primit meritai si tu o spaga , usr-ist jegos si libidinos . Iesi cu nevasta-ta in parc , de mana , sa vezi cu cati isi face semne !
2
1
unule, sa-mi iei hastagul in gura si cacatul moale ! Da sa-l lingi usor sa nu-l deranjezi pre tare !!! Mai stau multi la coada !!! Muie dragnea infractorul, muie pesede !!!
1
3
@18:18 daca sunt muist ma bucur, bine ca nu sunt ca tine ,MUIT ! .Azi ti-ai luat pastilele? Sper ca nu le iei cu alcool si dupa cum se vede ,nu mai au nici efect la tine ,deci mai schimba doctorul, sper sa iti faca si niste perfuzii cu cacat sa-ti mai scoata din obsesii:Dragnea, PSD ,Muie ,Cacat poate iti mai revii mai latrina tefelista infectata cu hastag!
7
3
manipulatorule muist bolsevic !!! Ia niste cacat in gura si taci !!! Eu il vreau pe hotul dragnea la parnaie impreuna cu toti hotii si toti procurorii si judecatorii spagagii. Tie, muie cu cacat !!! Muie dragnea infractorul, muie pesede !!!
3
8
o mizerie de sondaj ,adica romanii nu sunt deranjati de protocoalele secrete din justitie, de protestele magistratilor care toata ziua nu le convin cate ceva ,de abuzurile flagrante ale procurorilor ,de plicurile galbene date judecatorilor in timpul proceselor ,de hotararile judecatoresti de ale caror continut se stia dinainainte de pronuntare sau care lasa mari semne de intrebare ,de afirmatii ca justitia este un lux-Pruna sau de ce am aderat la CEDO -Tarcea !? Doar guvernul si politicienii sunt de vina Dragnia ciuma rosie Dragnea ia sa ceri 10 ani sa-ti dea sa multumesti pe unii poate asa..
10
2
Haznalele PSD refuleaza si aici?!
3
12
Borfasului international Augustin Mustul Lazar protejat de javra Klaus fascisstul
11
7
La cazuri banale dau in general solutii bune, pornind chiar de la cazuri la care miza e cat de cat nu cine stie ce, pana la cele cu miza mare, e la astea nu am incredere.
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272