REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
11° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Procurorii îl vor CONDAMNAT pe Ion Sponoche, managerul Spitalului Cernavodă

Procurorii îl vor CONDAMNAT pe Ion Sponoche, managerul Spitalului Cernavodă

Replica API 3 iunie 2019 | 09:04 574

Prima instanţă l-a achitat pentru că... n-ar fi probe!

Prima instanţă l-a achitat pentru că... n-ar fi probe!

Procurorii îl vor după gratii pe Ion Sponoche, managerul Spitalului Orăşenesc Cernavodă, trimis în judecată pentru abuz în serviciu de procurorii Judecătoriei Medgidia în 2015. Acesta a fost acuzat că ar fi ajutat o firmă să obțină în mod fraudulos lucrarea de renovare a unei secții interne din clădirea Spitalului Orășenesc Cernavodă. După ce Judecătoria Medgidia l-a achitat, în aprilie a.c., din lipsă de probe, procurorii Judecătoriei Medgidia au formulat recurs, la Curtea de Apel Constanţa, pe 31 mai a.c.

În dosar, a fost cercetat şi Ioan Cosiță, reprezentantul firmei în cauză, şi el achitat pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu. A primit doar pedeapsa amenzii penale în cuantum de 4.000 lei, reprezentând un numar de 200 zile-amenda înmultit cu suma de 20 lei corespunzatoare unei zile amendă.

Reamintim că la data de 23 decembrie 2014, Poliția orașului Cernavodă s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că societatea SC CSN SRL a obținut în mod fraudulos lucrarea de renovare a unei secții interne din clădirea spitalului. Ion Marius Sponoche a fost acuzat că şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiunile de serviciu ce decurgeau din funcţia de manager interimar al Spitalului orăşenesc Cernavodă. Astfel, în contextul intenţiei Spitalului Orăşenesc Cernavodă de a contracta serviciul de „Renovare a Secţiei Interne a Spitalului orăşenesc Cernavodă”, prin achiziţie directă, procurorii susțin că Sponoche, pe parcursul derulării procedurii achiziţiei directe, ar fi pus la dispoziţia inculpatului Ion Cosiţă, administrator în fapt al SC CSN SRL, contraoferta (devizul provizoriu) SC UPC SRL în valoare de 38.340.42 lei, document ce nu era destinat publicităţii, pentru ca SC Cerna Steel Nav SRL să poată oferi, pe baza aceloraşi materiale devizate de SC Utilităţi Publice Cernavodă, un preţ mai mic, ceea ce s-a şi întâmplat. Cosiţă are trei fete, una dintre ele angajate în spital. Ulterior, mai exact la data de 3 iunie 2015, un medic specialist obstetrică ginecologie în cadrul spitalului a formulat plângere penală împotriva lui Ion Sponoche, prin care a reclamat faptul că la data de 4 mai 2015 a formulat cerere de concediu de odihnă, alături de soțul ei, de asemenea medic în cadrul unităţii spitaliceşti, însă managerul i-a respins abuziv cererea, în timp ce soțului i-a aprobat-o. Prin ordonanța din 26 august 2015, Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia a dispus reunirea cauzelor, dosarul ajungând în instanță pe 28.08.2015.

Motivarea instanţei

Referitor la lucrarea în cauză, Ion Sponoche a spus că nu ştia că adminsitratorul Cosiţă are 3 fete și că una dintre ele lucrează la spital. Întrebat de magistraţi dacă i-a pus la dispoziție acestuia devizul (oferta) de prețuri celeilalte societăţi, pentru ca pe baza materialelor și prețurilor devizate de aceasta, firma lui să ofere un preț mai mic, astfel încât să câștige licitația, Sponoche a spus că nue ste adevărat.

Instanţa i-a achitat, în aprilie 2019, pe cei doi. „Pentru a se putea dispune condamnarea este necesar ca probatoriile administrate în tot cursul procesului penal să confirme dincolo de orice îndoială rezonabilă, că fapta există, constituie infracțiune și a fost comisă de acesta cu vinovăția cerută de lege”, se arată în motivarea instanţei. „Instanța reține că probatoriile administrate în cauză, confirmă nevinovăția inculpaților. Or, în condițiile în care, probele administrate pe parcursul procesului penal, nu confirmă mai presus de orice îndoială rezonabilă că faptele amintite mai sus au fost comise de inculpați, nu se poate dispune condamnarea lor”, a mai motivat instanţa decizia. Rămâne de văzut ce va decide instanţa de recurs!

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Lefter,Piron Madalin Bebity,Gazanu,Iarmutac,Damian,none, pe noi cand ne arestati facem traffic de personae adica ne ducem nevestele si dupa dam cu zaru cine pica pica credem cu tarie ca noi am avea mai mult success daca ne-am prostitua cu slobozu suntem pregatiti de mici initiate hai curaj POLITIA ROMANA veniti de la Bucuresti vrem o vacanta macar vara asta
3
0
Procurorii judecatoriei....pai de cand judecatoria are procurori si de cand judecatoria face recurs sau apel la o sentinta proprie? Sunteti prosti tare
4
0
sa sugi o acadea,cu capsuni,,,sau cu ce aroma vrei tu,,,
2
2
... instanta de recurs nu va decide nimic pentru ca recursul nu mai exista de vreo 5 ani. Ramane de vazut...filozia dreptului
1
0
pe mine pe iarmutac Lefter Damian None gazanu pruia
4
4
nu diana nu l am chemat ca i mort, si nici pe tine ca esti o coarda ca si sefu tu
11
7
de la primarie este intresata daca cocostarcul de Silvia care se da mare secretara l-a invitat la nunta ei de sambata si pe fostul ei mos , Iulian Buiculescu , de 75 de ani care i-a fost sot care a facut un an sub pamant!
14
6
La puscarie
7
2
a 2 a ibstanta chiar daca nare probe are dreptate ! si voteaza invers
5
1
Radulescu si Baietu Daniel cand se duc la puscarie?
21
3
Bravo asa PNL
7
6
Asa a fost maritat si adus in constanta Acum alungat inapoi de unde a venit...
6
3
de procurori in puscarii ?.Doar pe proxenetii din Cernavoda nu ii vor ptr ca lunar aceste zdrente sunt cotizate cu mii de euro...Cand se va stinge acvariul de sute de proxeneti atunci ii voi cred ca sunt cinstiti .
22
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108