REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Profesorii din România tratați ca niște cerșetori

Profesorii din România tratați ca niște cerșetori

Victor ROTARU 30 decembrie 2022 | 09:45 816

Bugetul educației în anul 2023 va fi de doar 2,1% din PIB, cel mai mic din ultimii ani, iar experții din sistem atrag atenția că va exista o criză profundă de resursă umană.

Senatorul USR Ștefan Pălărie, membru în Comisia pentru educație susține că în următorii zece ani unu din doi învățători va ieși la pensie, în timp ce mai puțin de 10% dintre cadrele didactice au vârstă de până în 30 de ani. Acesta subliniază că sistemul se îndreaptă spre o adevărată criză de personal în condițiile în care, din cauza salariilor mici, tinerii nu mai sunt atrași de această profesie.

„Cifrele din sistem sunt absolut terifiante și mă refer aici la vârsta celui mai în vârstă profesor din România. Știți că, la plata cu ora, se poate rămâne în continuare în sistemul de învățământ, colaborator în funcție de numărul de ore livrate. Avem în sistemul românesc un profesor de 81 de ani și, potrivit cifrelor, în următorii zece ani, unu din doi învățători va ieși la pensie.

Apoi, mai puțin de 10% din corpul profesoral al României are vârstă de până în 30 de ani. Tinerii nu mai sunt aici. Și ar trebui să ai tinerețe, robustețe, pasiune și energie.

Legat de salarizarea profesorilor, am întrebat-o pe doamna ministru (Ligia Deca – ministrul Educației – n.r.) dacă știe în valoare absolută cu cât va crește salariul unui profesor debutant, pe baza măririlor pe care dumneaei le-a prognozat. Nu mi-a răspuns, dar i-am explicat eu că este vorba despre o mărire salarială de 165 de lei. De la 2.173, încă 165 de lei. Valoarea celui mai mic salariu, profesor debutant, studii de scurtă durată. Profesorii sunt plătiți ca niște cerșetori în momentul de față și mulți mi-au spus că așa se și simt”, a spus senatorul Ștefan Pălărie, într-un interviu pentru Gândul.

Subfinanțarea educației, cauza problemelor

Senatorul USR este de părere că una din cauza problemelor din sistem este subfinanțarea educației, bugetul de 2,1% din PIB fiind cel mai mic din ultimii ani și departe de media europeană de 4,3- 4,6 procente.

„Că se numește fondul clasei, că se numește fondul școlii, că se numește donație voluntară. Legală, ilegală, imorală, ea se întâmplă în momentul de față, este o cofinanțare continuă de către părinți a învățământului care ar trebui să fie gratuit. Nu se poate să spui că 2,1% este suficient, atunci când media europeană este undeva la 4,3-4,6%.

Fără o modificare radicală, drastică, de genul celei care s-a întâmplat în sistemul sanitar în anul 2017, fără să aduci toate salariile la nivel de normalitate și apoi să continui să investești inteligent în formarea continuă, în programe de școlarizare avansată – dar prima etapă obligatorie este să ajustezi nivelul salarial al profesorilor -, nu putem să ne așteptăm la rezultate diferite față de ce avem acum”, a mai precizat senatorul USR, potrivit fanatik.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Aia care au terminat la spiru haharet la distanta si care iau note de 2 si 3 la titularizare? Profesori adevarati au fost, nu mai sunt !
1
0
putorile de profesori sunt tratati ca niste imparati, au trei luni concediu pe an, salarii mari, multe sporuri ca nu fac nimic, la ore nu-si dau interesul, vor doar meditatii.
1
2
traiasca iohanis si bugetul de la armata-ca sa aiba generalii cu ce sa-si intretina burta! de ce ii pensionam la 49 de ani? armata trebuie sa fie si aratoasa, oameni in putere! dar aia cu burta, ce facem cu ei!?
3
3
Cand militianu este platit mai bine ca invatatorul sa va luati adio de la civilizatie !
5
3

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102