REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Profesorii din şcoli şi licee sunt ÎNGROZIŢI! Nu sunt de acord să fie funcţionari publici

Profesorii din şcoli şi licee sunt ÎNGROZIŢI! Nu sunt de acord să fie funcţionari publici

Replica API 6 mai 2017 | 08:20 401

Nemulțumirea mai multor profesori din școlile și liceele constănțene sunt exprimate în zadar de faptul că ei au fost încadrați ca funcționari publici. Practic, cei care practicau meseria corect se simt lezați de acest statut, care îi împiedică să își desfășoare activitățile de zi cu zi fără să le fie teamă de libertatea și locul de muncă pe care le au. Chiar dacă legea s-a dorit pentru a-i proteja pe cei mai mulți dintre ei, acest lucru nu pare să se întâmple, din perspectiva dascălilor.

Mai mulți profesori se plâng că încercările sindicatelor care au luptat pentru ca această modificare să nu aibă loc, dar încercările acestora au fost în zadar. Astfel, profesorii care predau în școlile de stat sunt considerați funcționari publici. Prin urmare, dacă iau mită, aceștia pot fi cercetați penal și pot primi pedeapsa cu închisoarea. Așa a stabilit, prin intermediul Deciziei nr. 8/2017, Completul ICCJ pentru pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Documentul a apărut astăzi în Monitorul Oficial, astfel că deja produce efecte la nivel național.

"Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel București, Secția I Penală, în dosarul prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept: «daca în sensul legii penale, profesorul din învățământul preuniversitar de stat este funcționar public în accepțiunea art. 175 alin. 1 lit. b teza a II- a din Codul penal sau în accepțiunea art. 175 alin. 2 din Codul penal». Stabilește ca profesorul din învățământul preuniversitar de stat are calitatea de funcționar public în accepțiunea dispozițiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II- a din Codul penal. Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedura penală", se arată în decizia judecatorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție a României.

„Își bat joc de noi! Nu putem să mai facem nimic de frică să nu ajungem la închisoare. Nu putem să mai mișcăm că acum suntem funcționari publici. Mai ales că acum nu mai putem să avem firmă, că ar fi abuz în serviciu dacă suntem funcționari publici, nu? Ce e asta? Bătaie de joc! După ce că sunt salariile care sunt, nici meditații nu mai putem face că na... cum să încasăm bani dacă suntem funcționari publici. Și nu suntem singuri. Sindicatele au încercat să facă ceva, dar nu au reușit, iar treaba asta nu a fost în atenția presei din țară. De ce? Pentru că toți au pus accentul pe ultraj sau pe bătaie. Tot atunci s-au făcut aceste modificări”, a precizat un profesor din Constanța.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
care-I faza? Ne deranjeaza incadrarea juridica? Nu mai merge treaba? Este o functie de interes public. Daca doriti privat exista scoli private, nu va oblige nimeni sa ramaneti in sistem.
4
0
Sa se termine odata cu mentalitatea cadouri de 8 martie...daca nu dai copilul la pregatire nu il trec...daca nu imi luati masina de spalat nu luati examenul..daca nu da bani la fondul clasei este marginalizat copilul..!!! Gata cu prostiile astea!
5
0
De ce sa fiti nemultumiti? Faceti meditatiile corect platind impozit pe profit si cumparati-va singure parfumurile, posetele etc Nu exista profesor de lb romana, matematica si limbi straine sa nu mediteze Nu mai vorbim si de cei care pregatesc pentru facultate Urmariti valul de elevi care intra intr-un bloc si va dati seamna ca acolo locuieste un profesor care face meditatii V-au marit salariile, incercati sa fiti corecti! Doar un profesor slab pregatit nu are elevi la meditat
9
1
Faceti legal ore si fiti corecti! De ce sa va fie frica daca nu incalcati legea?
6
2
la cunostintele ce le detin au frica sa nu ajunga sa fie folosite si la alte servicii, macar de-ar fi pe competentele lor .......
0
3
este adevarat un functionar public trebuie sa serveasca publicul,eu ca si parinte de elev,ma duc la profesoara si-i cer servicii,cum ar fi sa-mi spele picioarele,asa ca la Isus,oare face treaba asta,absolut profesorul nu este public
1
2
sa inchida scolile ,,,es prea multi prosti.
4
1
Le a mai taiat Curtea fondul clasei de la parinti
2
3
Daca aduci o loaza cretina la scoala, facuta in palma si directcaruncata, de unde dracu' raportat la materialul clientului, vrei rezultat, e o obligatie de diligenta ca la avocati. In rest, copilul dupa chipul parintelui betiv, curvar si idiot.
6
3
D.nu avocat Gheorghe,nu primaria angajeaza profesorii,ci sunt platiti de la bugetul tarii.Si medicii sunt functionari publici si nu le da primaria vreun ban,nici nu consulta la ghiseu.Nu mai bagatelizati astfel de lucruri grave.Asa cum putem reclama pt mita la procurori un medic,asa e logic sa putem reclama pt mita si un avocat care ne poate face sa pierdem pamanturi,case,bunuri din cauza lor.De ce se iau banii inainte de avocati?Doar prostituatele iau banii inainte.De ce contractele sunt facute astfel incat avocatul sa nu dea banii inapoi dk clientul nu-l mai vrea? Ei fac ce vor?
14
1
Care e problema? Domnii profesori isi pot da demisiile si sa-si caute de lucru in alte locuri. E nevoie de oameni cu carte in strainatate. Dupa doi -trei ani de acomodare acolo,pot fi profesori chiar in tarile in care emigreaza,tinand cont de faptul ca aproape un sfert din populatia Romaniei este deja peste granite si sigur va ramane acolo.Aici nu e nevoie de profesori decat formal,stiindu-se ca scara de valori este la noi inversa si se avanseaza nu pe competente, ci asa cum se vede.
8
5
O caut pe Gabi B sai fac doi copii.
0
1
da, si vor fi angajati toti profesorii de primarie, iar in loc de catedre vor preda de la ghiseu
2
7
Functionari publici trebuiesc declarati prin lege si notarii si avocatii.Acestia iau bani si de la client si spaga si mai mare de la partea adversa.Apoi fac jocul partii adverse.Procurorii nu au cum sa intervina pt ca nu sunt functionari publici,si ne rad in nas. Sunt stat in stat.Nu pot fi acuzati. Doar reclamati la Camera Notarilor si la Barou.Si nu le pasa.Nici nu va inchipuiti cate persoane au patit asa ceva.Pacat ca presa nu vorbeste despre asta si se ascunde aceasta problema f grava. Sa pierzi procese pt ca avocatul ia mita de la adversar nu e deloc normal.Inregistrati-va avocatii ca sa
18
2
Si cum se justifica acum ca profesorii se duc la banchetele organizate in diverse locatii , pentru care parintii copiilor le-au achitat meniul? Cum se cheama : foloase necuvenite, mita?!Sau ce se mananca si se ca..,nu se pune?
9
5
Aha, ca daca nu o duci pe aia mica la meditatii ... la scoala nu ii invata nimica, decat cu cei care au fost la meditatii ...
17
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614