REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Proiect de 8.500.000 de lei la Cernavodă pentru apărarea oraşului de inundaţii

Proiect de 8.500.000 de lei la Cernavodă pentru apărarea oraşului de inundaţii

Replica API 10 ianuarie 2019 | 22:38 262

Anul acesta, primarul oraşului Cernavodă, Liviu Negoiţă, va finaliza o parte, şi cea mai importantă, din proiectul Via Verde. Este vorba de amenajarea primului segement din cele trei existente în cadrul proiectului, care va proteja oraşul de inundaţii. Sectorul a cărui amenajare va fi finalizată anul acesta are o suprafaţă de şapte hectare şi se va întinde până în porţile Centralei Nucleare. Segmentul porneşte de la kilometrul 64.410, de unde începe Canalul Dunăre-Marea Neagră, şi ajunge până la kilometrul 63, care se află pe malul canalului, şi apoi continuă pe o suprafaţă de aproximativ încă un kilometru până pe Dealul Sofia.

“În anul 2019 o să terminăm primul segment din proiectul Via Verde. Întregul proiect se bazează doar pe spaţii verzi, alei, pe tot ce înseamnă recreere şi amenajarea unor spaţii degradate. Şi aleea se face pe o zonă unde apa pătrundea în oraş. Obiectivul nostru este de protejare a oraşului de inundaţii”, a declarat primarul oraşului Cernavodă, Liviu Negoiţă.

Licitaţia a fost câştigată de SC ABC Val SRL

Potrivit edilului, proiectul a fost împărţit pe trei sectoare şi este un proiect care se va desfăşura pe mai mulţi ani. Proiectul Via Verde se realizează cu bani de la bugetul local. Este un proiect mai vechi pentru care s-a încercat atragerea de fonduri europene, dar nu s-a reuşit, şi care este finanţat de autoritatea locală din bugetul local. Pentru că banii provin strict din fondurile unităţii administrativ-teritoriale, proiectul se va întinde pe mai mulţi ani, astfel încât să fie găsită resursa financiară necesară. Valoarea proiectului este de 8.500.000 de lei. De lucrare se ocupă SC ABC Val SRL. “Este un proiect mai vechi, pentru care nu am putut atrage fonduri europene. Cineva de la minister nu a vrut să semneze nişte documente, şi aşa îl facem pe fonduri proprii şi le-am împărţit pe trei segmente ca să ne putem permite să-l facem. Cel mai important este acest segment pe care îl vom finaliza anul acesta ca să putem să protejăm oraşul de inundaţii”, a menţionat edilul.

Cum va arată Via Verde

Primarul Liviu Negoiţă a precizat că anul acesta se va finaliza partea cea mai importantă a unui proiect ce presupune şi amenajarea de piste pentru biciclişti, dar şi a unui sistem de iluminat public modern cu supraveghere. “Cel mai important este acest segment prin care putem să protejăm şi oraşul de inundaţii. Este sectorul care ne permite să facem un fel de dig de protecţie, iar pe zidul acesta de protecţie se face de fapt adevărata Via Verde, o promenadă în care sunt spaţii verzi, alei, foişoare, nişte treceri spectaculoase, nişte podeţe, piste de biciclete. Vor fi plantaţi pomi, iar iluminatul public va fi unul modern cu supraveghere. Este genial şi cred că este şi singurul proiect din ţară”, a menţionat edilul.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272