REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Proiect! Românii NU mai au voie să se certe cu poliţiştii în stradă!

Proiect! Românii NU mai au voie să se certe cu poliţiştii în stradă!

Replica API 4 mai 2020 | 00:00 6936

În contextul declanșării pandemiei de coronavirus, amenzile date de oamenii legii în România s-au înmulțit simțitor. Din această cauză, și conflictele între cetățeni și cei care pun în aplicare amenzile prevăzute în ordonanțele militare au fost foarte multe, unele degenerând în adevărate scandaluri de stradă.

Un grup de parlamentari a avut o inițiativă legislativă prin care prezumția de legalitate urmează a fi introdusă în Statutul polițistului, prevedere care garantează din start că ofițerul acționează în interesul legii și este fidel normelor în vigoare. Noua măsură stabilește astfel că românii opriți sau controlați inopinat de Poliție nu se vor mai putea certa cu angajații MAI.

Românii nu vor putea să se mai certe la fața locului cu polițiștii

Prezumția de legalitate înseamnă că în momentul întâlnirii cu un polițist, jandarm sau alt cadru autorizat pentru păstrarea ordinii și liniștii publice nu vor mai putea exista contestări verbale, transmisiuni live pe rețelele de socializare, negocieri și alte discuții din partea celor care fac obiectul chestionării de către reprezentanții autorităților. Se presupune automat că angajații MAI acționează în spiritul legii, nu își depăsesc atributiile și nici nu fac abuz de putere. Practic, odată ce acest proiect devine lege, românii nu vor putea să se mai certe la fața locului cu polițiștii. Eventualele nedreptăti vor trebui dovedite în instanță sau prin anchete interne ale instituțiilor de forță.

Nivelul autorității polițistilor în spațiul public este în scădere

Inițiatorii proiectului de lege au avut în vedere la elaborarea actului faptul că nivelul autorității polițistilor în spațiul public este în scădere și au subliniat faptul că respectul și încrederea arătate de cetățeni sunt în continuare pe o pantă descendentă.

Este o măsură necesară în aceste vremuri

”Acest proiect de lege, dacă va trece de Senat, este necesar în aceste vremuri când vedem toți că s-au înmulțiț conflictele între polițiști și cetățeni. Din punct de vedere juridic, este o măsură corectă însă există deja ultrajul care pedepsește aceste manifestări să le zicem neortodoxe. Dar poate că așa oamenii legii or să se simtă mai în siguranță în momentul în care vor aplica amenzi pentru nerespectarea legii”, a declarat pentru ziarul Replica, un reprezentant al unui cabinet de avocatură.

Iniţiatorii proiectului sunt patru parlamentari PSD, printre care și Florin Iordache și Paul Stănescu.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu va impacientati. Proiectul de lege se refer la "politisti". Pe strazile Romaniei nu avem asa ceva, ci in proportie de 99% "militieni" si "tablagii" care, impreuna cu "justitia" , protejeaza interesele interlopilor. Mi se pare normal sa se nu vrea sa mai fie filmati atunci cand fac abuzuri si iau spagi pe care le impart cu ceilalti militieni level mai mare, si cu instantele care lasa criminalii de tara sa scape basma curata. Unde e dreptatea contribuabilului? De-asta ni s-au jertfit parintii si fratii in '89? Gunoaielor!!!
0
0
vreau o tara ca afara,rezistentilor!!!
1
0
mvaaai !... NU MAI E VOIE ?!? ce ma fack io atuncisa ? :p :D
1
0
Cea mai mare porcarie.nu ai voie sa filmezi dar pulitistii au voie sa te opreasca inopinat si sa te legitimeze .Abuz in forma continuata .tot ce fac ei .
0
5
Pentru linistea tuturor, va dam ...ue tuturor !
4
2
Nenorocitii astia ne lasa tot mai putine optiuni pentru a nu ai putea schimba pe ei care sunt cei mai mari infractori cand vom fi cu spatele la perete vom riposta si o sa fie sange mult,foarte mult asa nu mai merge .
0
3
MOARTE TIGANILOR! MOARTE UNGURILOR!
5
2
Vrem legile din SUA.
9
1
Sub scutul uniformei politistii,magistratii,mana-n mana cu interlopii sunt cei mai mari infractori.Unii chiar pedofili,proxeneti cu saloane de masaj erotic pe numele rudelor,altii cer 1mil.euro pentru NUP la dosare...
6
2
ALTA MIZERIE MARCA PSD! Citez: Initiatorii proiectului sunt patru parlamentari PSD, printre care si Florin Iordache si Paul Stanescu.
11
2
asta inseamna ca inainte aveam voie sa ne certam si ca de acum incolo nu mai avem voie.
9
0
dar muie avem voie sa le dam hingherilor .
8
3
Aceeasi indivizi penali care proun legi si masuri care le convin lor ...n-au nici o legatura cu noi ...ce drepturi pentru popor ...traiasca statul de pomana si mocangiu !!
16
1
PSD ul, din gafa in gafa . Observam ca insista sa zboare la urmatoarele alegeri.Cum poti propune aceste aberatii. Daca respectivii ar fi ingerii dreptatii si corectitudinii as fi de acord. Viata ne arata contrariul
15
3
cu oua si rosii avem voie sa-i altoim?!
11
3
Nu mai au voie sa se certe cu pulitistii trebuie sa-i plezneasca direct!
12
7
Vedem cam ce abuzuri au facut magistratii si a fost mare presiune mafiota ca acesti magistrati sa nu raspunda,ba chiar au si pensii speciale enorme,platite de toti contribuabilii,inclusiv de cei abuzati .Facem si politia imuna la raspundere,pai atunci interlopii frati cu politia se vor bucura,vor conduce tara cu mana de fier,populatia va fi complet fara aparare si va dati seama,politistii cinstiti vor fi usor usor eliminati din system. Dictatura se face cu institutii tip Gestapo,prin instituirea fricii la nivel de popor,nu de infractori. Romanii oricum se feresc de politisti si de interlopi.
13
2
din partea politistilor... se va spune ca "nu exista padure fara uscaturi".. dar cand exista politisti care sunt nasi sau fini de interlopi...... prea multe "uscaturi" in aceasta institutie de opresiune-represiune... politicul este de vina, ei sunt scursurile societatii care plamadesc legi pt protejarea infractorului si lasarea politistilor in bataia vantului... Atunci de ce au mai dat arme la politisti daca nu pot trage cu ele si daca trag tb sa scrie o gramada de rapoarte si dari de seama...? Imi pare rau ca nu au facut astia in laborator Covid-19 care sa omoare toti politicenii!!!
17
4
Tot practic, nu vom vedea vreodata o asemenea lege!
5
1
Peste strada.
1
1
ne civilizam ?
2
3
ma abtin sa comentez ca incep sa insir, cu argumente, numere unice de dosare in care sunt persoana vatamata. iar faptuitorii sunt...? ghiciti voi. ca sa fii audiat in calitate de martor, intr un dosar penal, trebuie sa existe indicii, probe, ca ai savarsit faptele. te cheama procurorul ca martor din doua motive; ori spui adevarul si te legi singur, ori minti si comiti o alta infractiune. martori...cu calitatea de faptasi
4
0
Politaii e legal ...nici parlamentari nu au multa materie cenusie in scafirlie...nu sa schimbat nimic in Romania lui ceasca atunci era cultu personalitatii acum exista o democratie mimata plus ca omul de rind cetateanul Roman nu mai are nici un drept este futut de stat prin reprezentantii lui legali politisti Politicieni si ziaristi si in serie si in parallel .
13
2
Cine putea sa initieze astfel de proiect? Doar cei ce au nevoie de butoane. Insa, sunt de acord cu acest proiect, dar sa se aplice tuturor, indiferent de statut. Daca e vreun smekeras si se umfla la politist ca il face si ii desface contractul de munca, se pune? Sau de unde stim ca politistul nu face abuz in serviciu? Mai nou se practica de toate uniformele, inclusiv fosti gardieni publici.
16
2
Nu sunt de acord.Ei pot considera ca te certi cu ei.Iar eu ca cetatean caruia i-au fost incalcate drepturile in fata apartamentului,incercam sa ii explic ca vecinul a facut foc in spatele blocului si nu putem respira de la fum in iulie erau peste 33 de grade afara.El imi vorbea pe un ton arogant si zeflemist ca nu pot sa-i dau amenda lui x ca nu miroase a fum,si nu este gratar,ca isi coace vinetele.Ba mai mult politistul ma acuza pe mine ca am ceva personal cu el, doamna de la et 3 a confirmat martora.Era mama celui care a facut focul.Eu am ramas la politie cu un proces verbal scris de el.
17
2
din punct de vedere al meleteanului e sa ai alta parere ca a lui,... vorba aia -cum alegi din zece politai pe cel mai prost? Alegi unul la intamplare
14
3
sa nu se certe sa-i impuste futule muma-n cur de sticleti asa cum afacut ala din oltenia anul trecut,initiatori au fost niste muiepenelei desigur cu muie iohanis,personal nu inteleg de ce miuiepesedeu si udemereu nu-i dau jos si pe unii si pe pe kkt cel mare,sluga lui bibiloi jidanul,poate ca sunt si astia slugile jidanului
3
8
Comunismul era minciuna, asta le depasesc pe toate, sclavie si zero drepturi
24
5
Bun atunci sa le puna la toti o camera in piept si nu se mai cearta nimeni cu ei ca fac abuzuri. Dar sa imi interzica mie prin lege sa filmez un bugetar in timpul serviciului care poate sa comita orice abuz vrea si e cuvantul lui impotriva mea e un abuz.
32
2
Foarte bine!dar inainte sa se aduca la cunostinta cadrelor-asta daca nu stiu,miram-as ,ca ar trebui sa stie- sa respecte intocmai legea si procedurile si sa nu mai faca abuzuri!sa nu se mai creada zei,sa nu mai fie aroganti,sa nu mai faca muile alea de importanti,sa fie politicosi si dupa aia restul!succes!
18
6

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272