REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.9° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13.9° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Proiecții de filme documentare la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

Proiecții de filme documentare la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

Replica API 1 august 2019 | 03:16 419

Din 17 iulie până la sfârșitul anului, constănțenii, dar și turiștii aflați pe litoral, vor putea urmări gratuit, în aer liber sau în interior, în funcție de condițiile meteorologice, filme documentare. Proiecțiile vor avea loc la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii.

Ele sunt incluse în proiectul „Proiecții filme documentare“, inițiat de Consiliul Județean Constanța prin Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“, în parteneriat cu instituția gazdă.

„Documentarele vor atinge subiecte despre știință, natură, antropologie, evoluția universului (și altele), toate la un loc, sau tratate individual. Deși subiectele pot părea complicate, vom alege o abordare pe înțelesul tuturor, filmele documentare fiind menite să ne înveţe ceva nou sau să ne prezinte anumite informaţii din perspective inedite, captivante şi intrigante. Documentarele vor oferi o perspectivă asupra diferitelor moduri de a trăi viabil într-o lume care se confruntă, de exemplu, cu provocările încălzirii globale. Ne propunem o călătorie fascinantă prin istorie, știință și filosofie despre amprenta lăsată de omenire asupra pământului şi despre soluţiile menite să stabilească un echilibru între activitatea oamenilor şi planetă când vine vorba de resursele naturale“, spun organizatorii.

„Află totul despre urși“

„Află totul despre urși“ este primul film din cadrul proiectului, care va fi proiectat pe un ecran gonflabil, pe 17 iulie, dar și pe 28 august, de la ora 21.30. Documentarul va fi dublat în limba română.

Iată și o scurtă descriere a filmului: „Hibernarea este necesară în viața urșilor. Este zăpadă și pe tărâmul ursului brun, iar somnul este activitatea favorită a acestui urs. Când ursul brun decide că trebuie să hiberneze ori își sapă o vizuină drăguță în zăpadă, ori se adăpostește într-o peșteră sau într-un buștean gol, dacă e vreunul la îndemână. Dacă cineva va dormi luni întregi, confortul este pe primul loc!“.

„Pământul. 100 cele mai mari descoperiri“

Cel de-al doilea documentar se numește „Pământul. 100 cele mai mari descoperiri“ și va avea proiecția pe 31 iulie, de la ora 21.30 și pe 11 septembrie, de la 20.30.

Iată și o descriere a acestui film: „Pământul. A treia planeta de la Soare, a cincea ca mărime din Sistemul Solar, cea mai mare planetă telurică și singura din Univers care adăpostește viața. Casa noastră. Planeta Albastră este de fapt un sistem extrem de complex care se schimbă și se transformă, iar noi ne schimbăm cu ea și încercăm să ne adaptăm. În istoria Terrei, noi nu suntem mai mult decât o secundă pe un ceas, acest gigant abia a început să ne dezvăluie secretele sale, este o carte deschisă care așteaptă să fie citită. Aceste descoperiri cruciale ne permit să privim dincolo de restricțiile noastre privind înțelegerea planetei pe care trăim.

Cât de fascinant a fost oare când seismologii au aflat că pământul nu este gol, că are un centru solid de fier care suportă o gravitatie imensă și o căldură spectaculoasă.

A existat oare Pangeea? Este o certitudine mișcarea continentală azi, ne îndreptăm oare spre unirea continentelor din nou? Ce secrete țin oceanele în adâncimea lor măreață? În antichitate s-a crezut că fundul oceanelor este plat, azi știm că nu este așa, apele adăpostesc adevărate lanțuri muntoase, au activități vulcanice și ca urmare se schimbă constant. Se mișcă plăcile tectonice? Seismele tot mai dese ne reamintesc că pământul nostru trece prin modificări importante. Auzim peste tot cum că se schimbă orbita Pământului și simțim un fior, noi suntem un punct lângă măreția imensă a acestei planete, trebuie să ne adaptăm la schimbările ei. Va fi oare o nouă eră glaciară sau încălzirea globală ne va schimba total ecosistemul ? Planeta noastră a suferit schimbări geologice dealungul a milioane de ani, ca urmare a acestor modificări este Pământul o pată de culoare în imensitatea întunecată a cosmosului. Faceți o călătorie incredibilă în istoria Planetei Albastre alături de Bill Nye, aflați trecutul ei și încotro se îndreaptă“.

„Coliziuni Cosmice: Galaxii“

Cel de-al treilea film documentar din cadrul proiectului se numește „Coliziuni Cosmice: Galaxii“ și va fi proiectat pe 14 august, de la ora 21.30, precum și pe 11 septembrie, de la 20.30.

Iată și descrierea acestui film: „Galaxiile se ciocnesc unele de altele, stelele izbindu-se între ele cu o forță egală cu cea generată de mai multe bombe atomice luate la un loc, iar găurile negre se contopesc într-un mortal joc de artificii. Chiar și Galaxia noastră se îndreaptă către un impact cu vecinul cel mai apropiat, galaxia Andromeda. Episodul de față va propune o calatorie în spațiu pentru a examina “bătaliile cosmice” purtate de corpurile cerești. Universul are multe secrete să ne arate, dar oare vrem să aflăm? oare ne va fi benefică această schimbare“.

„Programul pentru lunile octombrie, noiembrie, decembrie va fi surpriza proiectului și va putea fi vizualizat atât pe pagina de socializare facebook a Centrului Cultural Județean Constanța cât și pe site-ul Centrului Cultural „Teodor T Burada“, au menționat organizatorii.

#MicrorezervatieConstanta #microrezervatie #Delfinariu

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272