REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Vin., 17 Mai 2024
Anul XX Nr. 6732
8.4° Constanța Vineri, 17 Mai 2024 Anul XX Nr. 6732
 

Proiectul pentru ”Autostrada Litoralului”, întocmit de o firmă de pe ”lista rușinii” a Min. Transporturilor

Proiectul pentru ”Autostrada Litoralului”, întocmit de o firmă de pe ”lista rușinii” a Min. Transporturilor

Mirela PASCAL 27 decembrie 2023 | 00:00 10261

Proiectul pentru ”Autostrada Litoralului”, șoseaua de 1,1 miliarde de euro care ar trebui să descongestioneze traficul din Constanța, a fost oferit de Ministerul Transporturilor unei firme pe care tot el a introdus-o pe ”lista rușinii”, a proiectanților care și-au abandonat lucrările pentru care au fost plătiți deja. În ciuda prostului renume, firma a primit în ultimii ani nu mai puțin de 45 de contracte, cu o valoare totală de 320 milioane de lei, fără TVA.

Proiectul pentru ”Autostrada Litoralului”, intocmit de o firma de pe ”lista rusinii” a Min. Transporturilor

Studiul de fezabilitate pentru ”Alternativa Techirghiol” sau ”Autostrada Litoralului”, după cum i se mai spune, a fost întocmit de către o firmă inclusă de Ministerul Transporturilor în 2022 pe ”lista rușinii”, a constructorilor și proiectanților care nu își onorează contractele pentru care au fost plătiți.

Este vorba despre controversata Consitrans SRL, deținută de Eduard Hanganu, care a primit contractul pentru ”Elaborare Studiu de Fezabilitate, Elaborare Proiect Tehnic si DTAC pentru obiectivul ,,Alternativa Techirghiol” încă din data de 26 iulie 2019, pe baza unei licitații lansate în decembrie 2016. Consitrans SRL primea la acea dată suma de 5.372.889,4 lei, fără TVA, iar informațiile au fost făcute publice de SEAP abia pe 21 octombrie 2023.

Proiectul pentru ”Autostrada Litoralului”, intocmit de o firma de pe ”lista rusinii” a Min. TransporturilorEduard Hanganu

La această dată, proiectul Autostrăzii Litoralului a primit și ultimul aviz care îi mai lipsea pentru a ajunge pe masa guvernului, unde vor trebui apoi aprobați indicatorii tehnic-economic, prin hotărâre de guvern.

Acest nou drum cu regim de autostradă va avea 30,59 kilometri lungime, 2 benzi de circulație pe sens, 31 de structuri (poduri, pasaje, viaducte) și presupune inclusiv construirea unui nou pod peste Canalul Dunăre-Marea Neagră. Noua autostradă va asigura o legătură rapidă între Autostrada de Centură a Constanței și sudul litoralului și are costuri totale estimate de 1,15 miliarde de euro.

7 ani a durat atribuirea contractului pentru studiul de fezabilitate al Autostrăzii Litoralului

Revenind la firma care a realizat studiul de fezabilitate, trebuie remarcată și durata extrem de lungă scursă de la declanșarea procedurilor de achiziție până la finalizarea acestora: fix 7 ani. Este interesant de văzut dacă, între timp, nu au existat evenimente sau elemente care să ducă, mai târziu, la concluzia că studiul trebuie refăcut sau completat, ceea ce presupune, desigur, mai mulți bani și mai mult timp până la construirea autostrăzii.

Proiectul pentru ”Autostrada Litoralului”, intocmit de o firma de pe ”lista rusinii” a Min. TransporturilorAlternativa Techirghiol

Cât despre Consitrans SRL, este de notorietate faptul că Ministerul Transporturilor a inclus-o în 2022 pe ”lista rușinii”, a constructorilor și proiectanților care nu își onorează contractele. Asta nu i-a oprit pe aceiași profesioniști de la Ministerul Transporturilor să-i dea în continuare contracte cu nemiluita. O simplă interogare a datelor publice de pe SEAP arată în dreptul firmei Consitrans SRL nu mai puțin de 45 de contracte primite în intervalul iunie 2018-decembrie 2023, cu o valoare totală de 320 de milioane de lei, fără TVA.

Firma din București a raportat pentru anul 2022 afaceri de 61 milioane lei și un profit net de aproape 631.000 lei, cu 176 angajați, dar și datorii totale de peste 26 milioane lei.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La toate contractele cat o fi para îndărătul? Cine a aprobat licitația să suporte contravaloarea sarcinilor neîndeplinite.
0
0
Presa noastră cea vitează!!! Are-n viaţă mare rost. Este câinele de pază! Care latră... Contra Cost!!!!
2
2
Reparatii strada Amsterdam și mai faceți macat 2 legături între A4 și oraș și beți avea trafic descongestionat! A, acolo nu merg făcute linii și așa zise parcări sa ia primăria bani daca oprești mașină și nu-intereseaza!
1
0
Cu Hanganu o sa dureze mult si bine. E la misto, ca e an electoral. Doar daca ne obliga Europa...
2
0
suteti nebuni??cine va crede ca faceti voi un pod nou si Autostrada .minciuni de campanie si niste pparandarat la aia care fac o data la 2 ani studii de fezabilitate
3
0
Mangalia-vama veche nu are transport în comun. Naveta se face cu taxi 60 lei sau pe jos 10 km
1
0
Reparati strada Nehoiului. Are zeci de gropi iar aseara un copil erea sa cada in santul facut de RAJA, care are cca 2m adancime!
3
1
conteaza, ai nostrii sa traiasca! Din banii prostilor de ii voteaza!
5
0
cu psd grindeanu la concerea transporturilor, merge din rau in mai rau... distruge si ceronav, ca de, trebuie sa acopere gaurile din buget cu banii altora! e mai simplu sa furi din buzunarul celor care se autofinanteaza, decat sa reformezi niste societati care de ani de zile stau doar cu mana intinsa la bugetul statului! si culemea, au salarii astronomice! F destept grindeanu asta, ma mir ca nu e deja la conducerea bancii mondiale!
6
1
contract din iulie 2019, licitație din decembrie 2016, informații făcute publice de SEAP abia in octombrie 2023, durata extrem de lungă scursă de la declanșarea procedurilor de achiziție până la finalizarea lor: 7 ani fara nici o explicatie justificativa; e adevarat ca firmele de proiectare existente sunt prea putine, suprasolicitate de prea multe contracte dar in mod sigur selectia se face functie de relatii si spagi ptr ca suntem in romanica si nu ii verifica si sanctioneza nimeni de 34 de ani; in constructii e jungla, haos si se dau spagi imense de 34 de ani; cate anchete si sentinte definitive ati auzit in constructii in 34 de ani ? ptr ca eu nu am auzit nici una
10
0
ca sa faci proiectare trebue experienta ,ca sa faci executie dupa proiect e si mai si ,astazi specialistii in proiectari stau mai mult in birou la cafele tigari si susanele ,constructorii cand fac executie dau in ...gropi,situri arhiologice, conducte ,retele si cate alte ...neprevazute!
7
0
Degeaba se face autostrada daca nu avem transport in comun pe ruta mangalia-vama veche. De craciun nu au fost efectuate curse, la ora 8 erau oameni care au plecat pe jos spre mangalia(10 km). In data de 26 ora 18 nu a fost efectuata cursa, stateau oamenii in statie degeaba. Bataie de joc, mai bine desfiintati aceste contracte cu firmele de transport
11
0
in atentia primariei constanta: in zona km5 piata agroalimentara, in spatiul fostei poste , respectiv langa farmacia minifarm se intentioneaza deschiderea unei sali de jocuri de noroc pe 1 ianuarie 2024, cu incalcarea prevederilor OUG 77/2009 privind distanta minima de 300 de metri fata de institutiile de invatamant ! distanta e de 130 de metri, fata de scoala nr.33 !!! inceperea urmaririi penale pentru cei ce au dat autorizatie de functionare acestei societati !!!
9
1
Cât parandărăt (20% ?) pentru PSD și lui Grindi ?
9
2
O natiune de hoti
13
2
ar mai fi ceva de adaugat in afara de faptul ca acesti caraghiosi care administreaza tara trebuie sa dispara complet ; problema este ca profilul asta de caraghios este prezent la tot pasul in Romania si este imposibil de scapat de el. Nu vad ceva sau pe cineva care ar putea sa schimbe ceva acum dar nici in viitorul apropiat . Este grav , dezamagitor si de neiertat pentru noi cei care nu reactionam corespunzator . Ca si mine acum - scriem si vorbim..
13
0
nu se dezmint. Fura cu tupeu in continuare. Pana cand ???
22
3
Au ramas foarte putine firme de proiectare in domeniu si din cele ramase multe nu isi pot onora contractele fiindca proiectantii cu experienta, ingineri, arhitecti, structuristi, topometristi, etc erau din garda veche si stiau meserie iar de pe bancile facultatilor vin tineri fara multa stiinta si fara chef de munca. Asta e adevarul, o sa ajungem ca si proiectele simple sa le faca strainii poate chiar din Asia.
33
2

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468