REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
16.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Protecţia Copilului spune că NU POATE FORŢA minorul care s-a adăpostit într-o clădire a RAEDPP să se întoarcă în familie!

Protecţia Copilului spune că NU POATE FORŢA minorul care s-a adăpostit într-o clădire a RAEDPP să se întoarcă în familie!

Replica API 30 august 2019 | 13:00 317

Iar cu asta... s-au spălat pe mâini de situaţie!

Iar cu asta... s-au spălat pe mâini de situaţie!

Autorităţile compentete s-au mobilizat de îndată în cazul minorului care locuieşte ilegal în casa dărăpănată de pe strada Revoluţia din 22 Decembrie 1989. Reprezentanţi ai DGASPC au făcut un control în imobil, pentru a verifica situaţia minorului în vârstă de 14 ani care se adăposteşte sub acoperişul clădirii dărăpănate împreună cu amicul său major, într-un mediu obscur, mizerabil şi foarte periculos. Când minorul a fost abordat de către reprezentanţi ai cotidianului Replica, a dat de înţeles că a a fugit de acasă şi că nu vrea să se mai întoarcă, dar după ce a discutat cu asistenţii sociali, nu a spus că a fugit de acasă, ci că îşi vizitează familia zilnic şi doar că nu vrea să plece din acea clădire, nu vrea să stea cu ei.

Alex, minorul în vârstă de 14 ani, adăpostit în camera unei clădiri dărăpanate din centrul vechi al Constanţei, refuză ajutorul din partea Directiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC). Alex a spus că nu are nevoie de sprijin şi a negat faptul că ar fi fugit de acasă. Reprezentanţii DGASPC continuă să monitorizeze situaţia în cauză, chiar dacă puştiul pretinde că totul este în regulă şi că nu are nevoie de ajutor.

"Am luat la cunoştinţă situaţia minorului din casa naţionalizată de pe Strada Revoluţiei din 22 Decembrie 1989 şi în această cauză am discutat cu tânărul pentru a-i oferi sprijinul necesar. A refuzat orice măsură de protecţie şi a spus că nu vrea să locuiască cu familia domiciliată într-o locuinţă sociala din cadrul complexului Henri Coandă. Am luat legătura şi cu mama acestuia şi ne-a confirmat că nu este fugit de acasă. Acesta îi vizitează zilnic, merge la ei ca să mănânce, să se spele şi apoi se întoarce în clădirea naţionalizată. Noi continuăm să monitorizăm situaţia chiar dacă ne-a refuzat sprijinul. Nu-l putem forţa în acest sens, dar îl putem verifica", a declarat, pentru Replica, Oana Manoilă, purtător de cuvânt al DGASPC.

Conform punctelor unu, doi şi trei ale articolului 14 din cadrul Convenţiei cu privire la drepturile copilului, acestuia îi sunt respectate drepturile la libertate de gândire, de conştiinţă şi relige. Libertatea de a-şi manifesta propriile convingeri religioase sau alte convingeri nu poate fi îngrădită decât de restricţiile prevăzute în mod expres de lege şi care sunt necesare pentru protecţia securităţii publice, a ordinii publice, a sănătăţii publice şi a bunelor moravuri sau a libertăţilor şi drepturilor fundamentale ale altora. Au fost făcute controale de două ori, iar minorul nu a mai fost găsit în zonă.

Iniţial aceştia puteau fi găsiţi în zonă aproape zilnic, şi au mai fost avertizaţi anterior că pot fi evacuaţi oricând, însă nu au putut fi găsiţi de agenţii Poliţiei.

"Reprezentanţi din cadrul DGASPC au mers pe teren pentru a verifica minorul şi ulterior s-a solicitat şi sprijinul colegilor de la secţia 3 de Poliţie, dar nu au găsit pe nimeni în clădire. Pentru minor, cei de la DGASPC vor face anchetă şi vor lua măsuri, iar pentru cel major, daca ulterior va fi găsit în clădire, va fi evacuat", conform informaţiilor oferite de către reprezentanţii Secţiei de Poliţie 3.

Clădirea urmează să fie izolată, pentru a evita ocuparea spaţiului abuziv

Clădirea în care aceştia locuiesc abuziv face parte din clădirile administrate de către Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat Constanţa, iar reprezentanţii acesteia sunt la curent cu situaţia prezentă şi declară că acea clădire urmează să fie izolată complet şi acoperită pentru a evita cazurile de genul celui descris mai sus.

"Ne-am deplasat la clădirea care stă să cadă, dar nu am găsit pe nimeni înăuntru, nici un minor, nici un major, iar Directorul tehnic a declarat că o să zidească intrările clădirii şi ca va fi acoperită în curând" , au declarat, pentru Replica, reprezentanţii RAEDPP Constanţa.

După ce clădirea va fi sigiliată, probabil că aceştia vor căuta alt loc în care să stea fără griji. Deşi unul dintre ei are o familie şi condiţii decente de trai ,faţă de starea clădirii în care alege să doarmă, unde pot cădea oricând bucăţi din construcţie şi pot crea accidente grave, alege să nu fie în siguranţă.

Iulian RUSU

Mai multe detalii:

https://www.replicaonline.ro/cladirile-din-piata-ovidiu-adapost-pentru-copii-fugiti-de-acasa-401214/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272