REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
15.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Punctul de întâlnire al constănţenilor, ‘LA LAC’, plin de GUNOAIE: 'Să se interzică accesul autoturismelor în zona aceea!'

Punctul de întâlnire al constănţenilor, ‘LA LAC’, plin de GUNOAIE: 'Să se interzică accesul autoturismelor în zona aceea!'

Replica API 1 octombrie 2018 | 01:08 319

Povestea continuă la malul mării! Au plecat turiştii, s-a terminat sezonul estival şi odată cu el s-a terminat şi distracţia în staţiunea Mamaia. Petrecerea continuă însă în Constanţa, iar acest lucru este vizibil deja. Weekendul acesta a lăsat peste oraşul Constanţa... gunoaie! Era să uităm să uităm de punctul de întâlnire şi restaurantul în maşini de “la lac”. Petrecerea s-a mutat pe malul lacului Tăbăcărie. Aici zeci de tineri au petrecut ca pe vremuri, în maşinile care mai de care. Deşi socializarea este binevenită, nu putem să nu observăm că sacrificiul este mare: zeci de gunoaie zac acum “la lac”, după ce tinerii au servit cina în zona aceasta. Ajunsă deja la cea de-a șaptea ediție, reamintim că acțiunea “Curăţăm Constanţa Noastră” se va desfășura pe tot parcursul lunii octombrie, iar în tot acest timp vor avea loc activități de înfrumusețare şi igienizare în oraşul nostru.

Distracţia s-a mutat din staţiunea Mamaia în municipiul Constanţa! Odată cu ea, tinerii constănţeni au revenit „pe baricade” în renumitul loc de întâlnire “la lac”. Zona este arhipopulată în sezonul rece, recunoscută fiind ca loc de socializare al tinerilor, dar şi ca locul unde o parte dintre ei servesc masa. Nu le-am fi sesizat prezenţa dacă nu ar fi lăsat în urma lor ambalajele meniurilor servite cu o seară înainte. Pe marginea lacului Tăbăcărie din Constanţa zac acum zeci de gunoaie, deşi la 10 metri distanţă se află o mare pubelă de gunoi, goală. Ironia din weekend vine înainte de o amplă acţiune de igienizare ce se organizează anual în Constanţa: “Cutăţăm Constanţa Noastră”. Putem spune că momentul este propice, iar voluntarii au după cine strânge. “Se întâmplă asta pentru că educația lasă foarte mult de dorit în orașul ăsta... de multe ori am văzut copii aruncând gunoaie pe jos fără ca părinții sa reacționeze în vreun fel. Să nu mai vb de adulți. Că dacă le atragi atenția mai să sară la gâtul tău.”, a declarat un constănţean.

Imaginile care au ajuns virale pe internet au adus cu sine reacţii din partea constănţenilor. Zona “la lac” este recunoscută ca fiind preferata tinerilor în weekend, şi nu numai. “Acolo vin mașini din zorile negre probabil direct de la club și servesc micul dejun majoritatea aruncă pe jos,dau vina că nu sunt coșuri sau care sunt dau pe afară, întreb cu bun simț... nu ai o pungă prin mașină pentru resturi? Să vină cine trebuie să-i amendeze, să le scoată din cap că pot face ce vor!”, a declarat un constănţean, indignat de ceea ce vede.

Alţii spun că atrag atenţia din când în când atunci când observă o faptă lipsită de bun simţ, însă reacţia violentă a celor care o săvârşesc ridică semne de întrebare. “Ieri i-am atras atenţia unui domn că şi-a lăsat coşul de cumpărături cu gunoaie în parcarea unui hipermarket şi că aceasta ar putea lovi o maşină, la care el mi-a spus că aşa se face: coşurile se lasă în parcări. Om la 40 de ani. Deci despre ce vorbim aici? Suntem cu mult în urmă la materia “civilizaţie”.”, a declarat o constănţeancă.

Constănţenii vin cu propuneri către autorităţile locale. Unii chiar doresc interzicerea accesului autoturismelor în zonă. “Să se interzică accesul autoturismelor în zona aceea! Mi se pare corect ca atunci când se face un Regulament pentru zona Peninsulară, să se aibă în vedere şi alte zone de genul acesta din oraş. Să se aplice normele şi aici. Cunosc zona “la lac” şi mereu se întâmplă la fel. În fiecare dimineaţă coada de la Mc Donald’s se reflectă în zona asta. Gămezi de ambalaje aruncate pe jos! Lipseşte bunul simţ şi tot ei strigă că oraşul este murdar! În cazul de faţă, ca în multe altele, nu este vina autorităţilor! Ci a noastră, a cetăţenilor!”, a declarat pentru “Replica” un constănţean.

Reamintim cu această ocazie că municipiul Constanţa intră într-un amplu proces de igienizare odată cu acţiunea anuală “Curăţăm Constanţa Noastră”. Astfel că acțiunea se va desfășura pe tot parcursul lunii octombrie, iar în tot acest timp vor avea loc activități de înfrumusețare în orașul nostru. Vor fi efectuate acțiuni de ecologizare şi igienizare a întregului municipiu, iar lucrările vor fi împărțite pe zone în care se va interveni conform unui program bine stabilit. Cositul spațiilor verzi, salubrizarea și igienizarea cartierelor și parcurilor, plantarea de pomi și flori sau reabilitarea de fațade deteriorate sunt doar câteva dintre acțiunile care vor fi efectuate în cadrul campaniei “Curățăm Constanța Noastră”.

“Sunt invitați să participe la curățenia de toamnă a orașului nostru toți locuitorii, fie că vorbim despre voluntari, agenți economici, instituții de stat sau private, asociații de proprietari și cluburi sportive. Toți voluntarii care se vor alătura campaniei vor primi echipamentele necesare pentru buna desfășurare a activității.”, au declarat autorităţile locale constănţene.

Constănţenii care fac mizerie, ‘ARŞI’ de poliţiştii locali! Iată ce spune primarul Constanţei!

De asemenea, primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a declarat în cursul zilei de joi, 27 septembrie a.c., că legea va fi mai aspră pentru cetăţenii oraşului, iar cei care vandalizează vor fi sancţionaţi de către poliţiştii locali constănţeni, aceştia din urmă punând accentul pe astfel de practici lipsite de bun simţ. Aşadar, edilul Constanţei susţine ferm poziţia Poliţiei Locale Constanţa şi doreşte să fie amendaţi în mod special cei care fac mizerie.

„Vom fi mult mai drastici în ceea ce privește obligațiile pe care le au proprietarii. Fie individuali, fie asociațiile de proprietari. Vreau să le spun că nu va veni primarul să șteargă grafitti-ul de pe bloc sau de pe casă, proprietatea privată a cuiva, ci va veni să-l amendeze. Susțin ferm Poliția Locală și va avea mandat de la mine să dea cât mai multe amenzi celor care fac mizerie”, a declarat Decebal Făgădău.

Totodată, primarul Constanţei a declarat că va pune un coş de gunoi la o mie de locuitori şi speră că situaţia nu se va repeta.

“Vor începe în această toamnă și plantările masive și montare de mobilier urban. Am terminat și licitația pentru coșurile de gunoi și băncuțe. Voi pune, doar până vara viitoare, un coș de gunoi la o mie de locuitori. Sper să le folosească, nu se se întâmpla ca în parcuri, unde avem coș de gunoi, iar gunoiul este lângă coș”, a conchis edilul.

Paula SOLOMON

Citeşte şi: Făgădău: ‘Nu va veni primarul să şteargă graffiti-ul de pe bloc, va veni să amendeze’

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai cineva a facut gunoaiele alea, cred ca tot gunoaiele care se duc pe acolo si lasa gunoaie.
0
0
Si daca se interzice accesul auto in zona aceea s-a rezolvat problema nesimtirii si prostiei la romani?
2
0
in toata europa se arunca chistoace pe jos si hartii. au firme de salubrizare care trec non stop pe strazi si curata tot. noi la ce platim polaris? sa ude florile cand ploua. dar cu primar de tot rahatul ce pretentii sa ai. asta e cel mai mare bou pe care l-a avut constanta de la evul mediu incoace. lakeule. iei apararea radet in loc sa tipi sa faca plata
3
1
acolo se duc saraciile care nu au bani sa si duca gagicile la un film , la un suc , am fost si eu de cateva ori dar acum m am ajuns .
2
2
Asa vedem si noi ce clienti are MC Don. Numai rapandule
1
1
Nu zic nu, se fac multe alte prostii in acea parcare, nu doar se mananca. La fel si peste strada, la Clubul Elevilor sau cum se mai numeste. Daca ar face politia o razie ar ridica bugetul local. Dar nici ghene nu sunt. E una singura, intotdeauna da pe afara. Dar exista si solutii. Trebuie doar sa vrei. Daca ar exista ghene cum ar trebui intr-un oras semi-civilizat, jumate din copiii aia tot le-ar folosi si tot ar fi mai putine gunoaie pe jos. Nu pui ghene dar vrei civilizatie.. trezeste-te la realitate!
5
0
acolo vin tzaranii care baga de 20 lei benzina duminica si isi iau o chiftea ce mai ieftina de la Mac sa impesioneze proastele
13
0
asta vara pe acolo se plimbau 2 politisti locali un el cu barba si o ea cu tigarea in gura in fiecare dimineata pe la9 acum le e frig de ce nu patruleza pe acolo
9
0
Tineri sant viitoru tari eu sant tanar ce pula mea am 27 de ani
5
1
lasa ma ca La Lac au si pubele dar le vine mai usor sa deschida usa si sa arunce resturule de la shaworma sub masina . Au pubela acolo si au 2 nu una . La fel daca mergeti pe digul de stabilopozi din Delfinariu de la caminele studentesti la fel peturi cat cuprinde resturi de pungi de la diverse fast fooduri din oras .Nu imi place Fagadau ca primar este o nulitate , dar si cu unii constanteni ce sa zic ,sunt persoane daca le pune pubele la nas tot pe jos arunca si crede ma ca sunt multi uite cum arata orasul si asta nu vb de ce tine de primar ci de noi ca si locuitori .
14
1
Sa puna pubele scarba asta de primar.Sa dus dracu orasul asta, ne-am intors in trecut fara apa calda.
14
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272