REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° ConstanÈ›a Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
17.4° ConstanÈ›a Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Rafila: 1,3 la sută din totalul cazurilor internate în spital, raportate ca infecţii nosocomiale

Rafila: 1,3 la sută din totalul cazurilor internate în spital, raportate ca infecţii nosocomiale

A.F. 8 noiembrie 2022 | 00:00 214

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat că 1,3 la sută din totalul cazurilor internate în spital sunt raportate ca fiind infecÅ£ii nosocomiale, faţă de o medie europeană de 7 la sută. Rafila a explicat că România ocupă locuri fruntaÅŸe în Europa la unele bacterii multirezistente, aceasta din cauza consumului mare de antibiotice, informează news.ro.

”Se raportează, 1,3 la sută din totalul cazurilor internate în spital sunt raportate ca fiind infecÅ£ii, faţă de o medie europeană de 7 la sută. Este o problemă foarte serioasă, este o problemă de mentalitate, este o problemă de organizare sanitară în sensul că ani de zile managerii de spitale, medicii care raportau aceste infecÅ£ii erau imediat blamaÅ£i ÅŸi se încerca sancÅ£ionarea lor, într-un fel sau altul. Este în primul rând un blam din partea opiniei publice. GândiÅ£i-vă la nenumăratele articole care au apărut în presă. De curând a fost acea situaÅ£ie când s-au înregistrat astfel de cazuri la Târgu MureÅŸ. Am trimis imediat secretarul de stat, care este ÅŸi epidemiolog, este poate unul dintre cei mai calificaÅ£i epidemiologi din România, să vadă ce s-a întâmplat acolo. Din nefericire apar aceste situaÅ£ii, important este să le cunoaÅŸtem ÅŸi să luăm măsuri ca ele să fie limitate sau să nu se repete. Această abordare: de mâine să dispară infecÅ£iile sau de mâine să fie raportate toate infecÅ£iile, sau de mâine toÅ£i pacienÅ£ii din România pot să aibă acces la medicina personalizată, dacă au neoplazie... lucrurile astea nu sunt posibile pe loc. Trebuie să fie un proces. Procesul ăsta are câteva elemente. Dincolo de investiÅ£iile pe care le face statul român, se dezvoltă o anumită structură care se rezolve o anumită patologie. Avem nevoie de cel puÅ£in două lucruri, în primul rând avem nevoie de profesioniÅŸti care să poată să abordeze problema respectivă ÅŸi avem nevoie de ghiduri de bună practică, care trebuie diseminate la toÅ£i profesioniÅŸtii din Å£ară care se ocupă de acea problemă”, a declarat Alexandru Rafila, duminică seară, la Antena 3, referindu-se la infecÅ£iile nosocomiale.

Ministrul Sănătăţii a precizat că deja au fost făcute unele lucruri pentru a îndrepta situaÅ£ia.

”În ceea ce priveÅŸte infecÅ£iile, în acest an am reuÅŸit să facem extrem de multe lucruri, în ciuda criticilor care au fost adresate Ministerului Sănătăţii sau mie personal, începând cu strategia naÅ£ională, planul naÅ£ional de acÅ£iune, care sunt finalizate ÅŸi care trebuie doar aprobate prin hotărârea Guvernului României. Dar repet, ăsta e un proces, am reuÅŸit să facem ghidurile de bună practică, am stabilit că în interiorul spitalelor trebuie să funcÅ£ioneze laboratoare sau compartimente de microbiologie ÅŸi nu trebuie să facem doar controlul infecÅ£iilor, prin identificarea ÅŸi urmărirea lor, ci trebuie să facem lucrul ăsta ÅŸi pentru bacteriile multirezistente”, a arătat Rafila, scrie stiripesurse.ro.

Întrebat câÅ£i oameni mor anual din cauza acestor infecÅ£ii, Alexandru Rafila a explicat că decesele raportate sunt puÅ£ine.

”Foarte puÅ£ine cazuri raportate. Noi avem raportate circa 30.000-40.000 de infecÅ£ii anual ÅŸi dacă am aplica un proiect de 5% la anul 2019 când au fost circa 5 milioane de internări, luăm ca etalon anul prepandemic, ar fi trebuit să raportăm circa 200.000 de infecÅ£ii ÅŸi noi am raportat 30.000-40.000. La decese sunt extrem de puÅ£ine pentru că datorită acestui sistem de vinovăţire a personalului medical, lumea de multe ori evită să lege decesul unui pacient de infecÅ£ii”, a declarat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a precizat că în cazul de la Târgu MureÅŸ, unde mai mulÅ£i pacienÅ£i au murit în urma infecÅ£iilor din spital, pacienÅ£ii au fost intubaÅ£i de mai mult timp, în Terapie Intensivă, astfel că au dezvoltat bacterii multirezistente. În privinÅ£a acestor bacterii, Rafila a subliniat că România se află pe locuri fruntaÅŸe în Europa din cauza consumului mare de antibiotice.

”În cazul de la Târgu MureÅŸ, acei pacienÅ£i, îmi exprim toată compasiunea pentru familiile lor, ei erau intubaÅ£i de foarte mult timp ÅŸi lucrul ăsta favorizează infecÅ£ia. Pneumonia asociată ventilaÅ£iei apare aproape totdeauna, dacă pacientul stă foarte mult la Terapie intensivă, este intubat, apărarea lui oricum este foarte slabă, pentru că are foarte multe alte afecÅ£iuni, iar pneumonia care se declanÅŸează ca urmare a acestei intubări de multe ori este cu germeni multirezistenÅ£i. Noi, în România, avem multe bacterii multirezistente, suntem pe primul loc în Europa la vreo trei dintre ele, care sunt cele mai... De ce se întÅ£mplă lucrul ăsta, de ce e România pe primul loc sau locul doi câteodată, pentru că suntem pe locul doi la consumul de antibiotice în Uniunea Europeană. Au căpătat rezistenţă. Prescriem în ambulatoriu, dar prescriem ÅŸi în spital. Trebuie ca un număr de ani să scădem consumul de antibiotice ÅŸi atunci scădem ÅŸi aceste bacterii”, a subliniat Rafila.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212