REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Rafila: Managerii de spitale au reticențe în a raporta infecțiile nosocomiale

Rafila: Managerii de spitale au reticențe în a raporta infecțiile nosocomiale

Replica API 8 august 2022 | 00:00 1101

Managerii de spitale au reticențe în a raporta infecțiile nosocomiale pentru că acest lucru ar duce la depunctarea sau penalizarea lor, spune ministrul Sănătății, care se gândește să stabilească o limită minimă de raportare, probabil de 3%.

Alexandru Rafila

Întrebat, luni, despre infecțiile asociate actului medical și ideea stabilirii unei limite minime de raportare de 3%, Alexandru Rafila a răspuns:

„A fost un exemplu pe care vi l-am dat, în sensul că a fost o discuție legată de faptul că unii manageri au reticențe în a raporta aceste infecții, pentru că lucrul acesta ar duce la depunctarea sau penalizarea lor. Deși când stabilesc contractul de management cu proprietarul spitalului, stabilesc împreună acest contract de management și nu există acolo o prevedere care să îi împiedice să stabilească o limită care să fie rațională, rezonabiă, pentru că nu cred că spitalele din România sunt atât de diferite față de spitalele din alte țări din Uniunea Europeană încât să raporteze zero sau aproape zero infecții nosocomiale. Deci ei trebuie să-și încheie contractele în așa fel încât să stabilească o limită rezonabilă”.

Rafila a adăugat că această limită rezonabilă nu poate fi îndeplinită decât dacă există capacitate de diagnostic în spitale.

„Dezvoltarea laboratoarelor sau a compartimentelor de microbiologie este condiția fără de care nu putem să știm care este situația acestor infecții cu adevărat în România. Dacă nu ai unde să faci diagnostic și dacă acest diagnostic nu este disponibil permanent, nu se poate face un diagnostic corect al infecțiilor asociate asistenței medicale și nici al infecțiilor produse de bacterii multirezistente la antibiotice”, a menționat ministrul, scrie stiripesurse.ro.

Întrebat dacă există o limită „acceptată” de infecții nosocomiale, Rafila a spus că discuțiile au loc într-un grup tehnic care să propună o astfel de limită:

„Eu am plecat de la o prezumție de incidență minimă la nivel național de 5%. Asta înseamnă 5 pacienți infectați din 100 și atunci sigur că o limită de 3 poate să fie considerată o limită rezonabilă, dar rămâne să mai discutăm cu colegii de la Institutul Național de Sănătate Publică încât să venim cu o propunere care să aibă o fundamentare științifică corectă”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Managerii din spitale nu sunt pusi pentru ca ar sti ceva medicina. Sunt scule politice. P***t sau nu,daca unul are sprijin politic este manager sau de ce nu,presedinte de tara. Nu ajungi politician pentru ca ai educatie inalta,patriotism,empatie fata de oameni,ci complet diferit,ori asta se vede din rezultatele activitatii conducerii tarii. Da,institutiile supuse conducerilor politice merg conform calitatii celor ce conduc. Restul sunt siliti sa execute ordinele,poruncile,altfel raman fara serviciu sau si mai rau.
0
0
Normal ca au reticente fiindca devin raspunzatori pentru lipsa de igienizare. Dar U.M. Hexifarma, unitatea SRI-SIE de produs bani negri cine a creat-o? De-aia sunt spitalele imputite fiindca spalau cu apa chioara cumparata pe bani grei de la Hexifarma. Plm.
2
0
Omul vrea doar sa se auda vorbind ca in rest nimic
0
0
Daca asistentele sefe beau cafele in sala de operatie si nimeni nu le spune nimic, ii doare-n pix de pacienti.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218