Rămâne sau pleacă Diane Vancea? Se fac jocurile pentru alegerea noului Senat al Universității Ovidius
Rămâne sau pleacă Diane Vancea? Se fac jocurile pentru alegerea noului Senat al Universității Ovidius
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestA început numărătoarea inversă pentru Marcel Iliescu, È™i gaÈ™ca lui, în frunte cu Alexandru Bobe, la Universitatea Ovidius ConstanÈ›a! În iunie a.c. îi expiră mandatul, aÈ™a că mediul academic iese, din nou la vot, pentru alegerea noului rector. Pe 6 martie, vor decide dacă alegerile vor avea loc prin concurs sau prin vot secret. Iar la sfârÈ™itul acestei luni, se vor alege preÈ™edintele È™i vicepreÈ™edinÈ›ii Senatului Universității. AÈ™adar, È™i Diane Vancea, È™efa Senatului, îÈ™i pregăteÈ™te bagajele?!
Universitatea Ovidius decide, pe 6 martie a.c., modalitatea prin care va fi ales rectorul instituÅ£iei de învăţământ superior. Comunitatea academică va decide, prin vot secret, dacă rectorul va fi desemnat prin alegeri sau prin concurs.
Marcel Iliescu È™i Alexandru Bobe, prorector È™i mâna dreaptă a lui Iliescu
În prezent, rector este Marcel Iliescu, ales prin vot secret, în iunie 2020. Cel mai probabil, următoarele alegeri se vor desfășura tot prin vot secret. Referendumul din 6 martie va avea loc după o serie de dezbateri publice, două la număr, prima fiind organizată în data de 23 februarie, a doua pe data de 28 februarie.
calendarul privind desfășurarea Referendumului
Deocamdată, nu se cunosc toți candidații. Se știe că Iliescu va lupta să-și păstreze poziția, iar contracandidat va fi Dănuț Epure.
Reamintim că boÈ™ii universității au încercat să modifice Carta, întrucât un nou punct, care nu este destul de clar, È™i anume, obligativitatea persoanelor alese în funcÈ›ii de conducere (decan, rector) de a fi cadre didactice sau de cercetare titulare în Universitatea „Ovidius“ din ConstanÈ›a. De ce nu este clar? Păi, în proiectul care vizează modificarea Cartei, se specifică faptul că „în cazul în care modalitatea pentru desemnarea rectorului este cea pe baza unui concurs public, Senatul Universității elaborează metodologia de avizare...(...) „La Concursul de ocupare a funcÈ›iei de rector pot participa persoane cu prestigiu profesional din È›ară È™i din străinătate care, pe baza audierii în plenul Senatului, au obÈ›inut avizul de participare la concurs”. Numai că, alegerea rectorului nu a avut loc niciodată, È™i nici nu va avea la anul, prin concurs public, ci prin vot secret. Ori, în cazul acestei ultime variante, se specifică faptul că „alegerile se vor derula conform metodologiei specifice elaborată de Senatul Universității.
Urmare a acestui fapt, ÎPS Teodosie, dar È™i DănuÈ› Epure, au sesizat Ministerul EducaÈ›iei È™i i-au cerut să analizeze cu celeritate documentul È™i noile modificări, înainte să-È™i dea avizul pentru noua Cartă. Se pare că Ministerul EducaÈ›iei a luat taurul de coarne È™i a informat instituÈ›ia de învățământ superior, la mijlocul lunii decembrie, să adopte modificările Cartei în raport cu prevederile legale aplicabile inclusiv în privinÈ›a normelor referitoare la condiÈ›iile de ocupare a funcÈ›iilor de conducere de la nivelul instituÈ›iei.
Când se alege noul Senat al Universității!
Revenind la alegeri, Senatul Universității a aprobat È™i calendarul desfășurării alegerilor pentru noul Senat. Pe 19 februarie, se depun dosarele de candidatură, pe data de 20 februarie va avea loc validarea candidaturilor, pe 21 februarie - alegerea cadrelor didactice È™i de cercetare în Senatul Universității, pe 22 februarie - alegerea studenÈ›ilor în Senat. Pe 23 februarie va avea loc al doilea tur de scrutin pentru alegerea cadrelor didactice în Senat, în situaÈ›ia în care primul tur a fost invalidat sau există balotaj.
calendarul privind desfășurarea alegerilor la nivelul Senatului
În perioada 23-26 februarie-alegerile vor fi validate, iar pe 27 februarie se depun candidaturi la BEC pentru preÈ™edintele/vicepreÈ™edinÈ›ilor al/ai Senatului.
Pe 29 februarie, va avea loc È™edinÈ›a de constituire a Senatului È™i tot atunci alegerea preÈ™edintelui/ vicepreÈ™edinÈ›ilor. În prezent, Diane Vancea este preÈ™edintele Senatului Universității Ovidius È™i este cunoscută ca făcând parte din „gaÈ™ca” lui Marcel Iliescu. Potrivit informaÈ›iilor noastre, È™ansele ca Vancea să rămână pe funcÈ›ie sunt destul de mari. Jocurile au fost făcute cu mult timp în urmă È™i a reuÈ™it să atragă de partea ei mediul academic care să-i dea girul pentru încă un mandat. Însă, rămâne de văzut. ViaÈ›a îÈ›i oferă, deseori, surprize!
CITEȘTE ȘI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News