REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.5° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
16.5° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

RĂPIREA unui copil a scos la lumină ”Operațiunea Azur”, lovitura de stat plănuită în FRANȚA

RĂPIREA unui copil a scos la lumină ”Operațiunea Azur”, lovitura de stat plănuită în FRANȚA

Replica API 7 ianuarie 2022 | 02:35 1452

Membrii grupării de extremă dreapta din Franţa numită Răsturnarea, care aveau ca obiectiv răsturnarea guvernului şi un atac asupra preşedintelui, au fost catalogaţi drept extrem de periculoşi de autorităţi. Serviciul de informaţii al Franţei, DGSI, susţine că persoana din spatele întregii operaţiuni a fost un fost consilier regional, pe nume Remy Daillet-Weidemann.

Lovitura de stat plănuită de aceştia, "Operaţiunea Azur", nu a mai avut loc, pentru că autorităţile franceze au reuşit să intervină înainte ca grupul să poată acţiona. Daillet-Weidemann a fost pus sub investigaţie oficială în octombrie 2021, alături de alte 13 persoane, pentru "asociere cu autori terorişi" şi "provocarea unui act terorist de către o terţă parte prin intermediul telecomunicaţiilor publice", scrie Digi24.ro.

Avocatul său a recunoscut intenţiile, dar exclude violenţa

Jean-Cristope Basson-Larbi, avocatul lui Daillet-Weidemann, a recunoscut intenţiile clientului său de răsturnarea a Guvernului, dar transmite că aceasta s-ar fi produs fără violenţă. "Nu a propus niciodată altceva decât o răsturnare pașnică, adică fără violență și susținută popular, cu sprijinul majorității populației franceze, a actualului regim politic", a declarat avocatul. Acesta spune că „Operațiunea Azur” a fost produsul unor „fantezii” care nu erau ale clientului său și despre care Daillet-Weidemann nu știa. Daillet-Weidemann este încă în arest.

Răpirea unei fete de 8 ani a dus la descoperirea rețelei

În vara lui 2021, Daillet-Weidemann a fost acuzat de răpirea unei fetiţe de 8 ani. În caz au fost implicate şi alte 10 persoane. Conform anchetei, reţeaua lui Daillet a răpit copilul la cererea mamei acesteia, înainte de a fugi în Elveţia. Fetiţa era îngrijită de bunică, după ce mama pierduse custodia.

Custodia copilului a fost un motiv ideologic pentru Daillet-Weidemann, care a promovat „ideea că ar trebui întreprinse acțiuni pentru a recupera copiii [în îngrijire] și ai aduce părinților lor”, potrivit procurorului francez François Perain.

Mia a fost găsită în siguranță în Elveția, împreună cu mama ei, la cinci zile după ce a fost luată. Lola Montemaggi este cercetată pentru presupusul său rol în complotul de răpire. Aceasta a stat în arest preventiv timp de câteva luni, fiind eliberată în octombrie.

„Era o mamă singură, care era pierdută, care avea încă o dată impresia că justiția nu o ascultă, nu o aude”, le-a spus jurnaliștilor avocatul femeii. „A căutat refugiu pe rețelele sociale, pe bloguri. Nu a făcut alegerea corectă, o știe, o înțelege”, a mai spus avocatul.

Doi dintre presupușii răpitori erau deja pe radarul serviciilor franceze, ca parte a unei investigații asupra grupului lui Daillet-Weidemann pentru terorism, iar o percheziție la una dintre casele lor a dus la descoperirea unor substanțe chimice despre care autoritățile cred că ar fi fost folosite la producerea de explozibili.

Corespondența găsită în casa acestui presupus producător de bombe indică influența lui Daillet-Weidemann asupra operațiunii planificate.

Prezența lui Daillet-Weidemann în centrul acestor două cazuri evidențiază influența teoriilor conspirației, citat de dcnews.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
si cautati mai la est.La est de UE adicatelea
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212