REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
13.3° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Raport stufos al Curții de Conturi. Primăria Ciobanu a făcut praf banii publici

Raport stufos al Curții de Conturi. Primăria Ciobanu a făcut praf banii publici

Replica API 5 martie 2019 | 00:00 416

Raport stufos al Curții de Conturi în ceea ce privește evidența contabilă a administrației locale din Ciobanu! Conform raportului, evidența contabilă nu s-a condus și organizat conform normelor metodologice, a Planului de conturi și instrucțiunilor de aplicare a acestora. Primarul Tudorel Gurgu a avut multe explicații de dat reprezentanților Curții de Conturi referitoare la modul în care au fost făcute cheltuielile din banii publici.

Sala de Sport, bună pentru nunta fiicei primarului și pentru ore de fitness, numai pentru elevi nu!

În toată perioada, sala de sport nu a fost dată în administrare Liceului Teoretic Ciobanu în vederea efectuării orelor de sport, în special în sezonul rece. ”Nu a existat preocupare pentru realizarea unei instalații de încălzire, ceea ce nu poate face posibilă desfășurarea de activități sportive în perioada sezonului rece”, spun auditorii. Echipa de audit a mai constatat că împrejmuirea gardului nu mai există, în condițiile în care acesta era confecționat din fier forjat.

A fost demolat recent pentru organizarea unui eveniment în familia primarului, respectiv nunta fiicei primarului. Având în vedere HG 818/2003 privind aprobarea Normelor metodologice pentru derularea Programului ”Săli de Sport” prin compania de investiții CNI, destinația clădirii nu poate fi schimbată, singura destinație era adresată copiilor.

Primarul a dotat sala de sport cu aparate fitness în vederea înființării unui club de fitness, urmând ca primăria să dea în folosință ilegal sala unei societăți. În răspunsul dat auditorilor, primarul a precizat că ”din anul 2004, sala nu a fost dată în administrarea școlii, în anul 2017 s-a implementat programul ”Un viitor sănătos și propser copiilor și tinerilor din comuna Ciobanu” în cuprinsul căruia era prevăzută și măsura eficientizării sălii de sport”. Gurgu spune că”nu a fost încălcată legea cu nimic”.

La rândul ei, Marioara Mihai, directorul școlii, a precizat ”deși nu a fost dată în adminsitrarea școlii în toată această perioadă elevii au efectuat ore de sport în sală, mai ales pe perioada rece. A existat și o perioadă în care, din cauza degradării instalației de încălzire și chiar a grupurilor saniatre, orele nu s-au mai putut efecta în sală, acestea desfășurându-se în clase, uneori”

Auditorii au stabilit că s-au efectuat plăți pentru achiziția apartelor de fitness în valoare de 167.530 lei, fără aprobarea Consiliului Local

Utilaje pe fonduri APIA nefolosite, dar s-au plătit bani pentru reparații

Mai multe utilaje sau alte bunuri achiziționate de Primărie nu au fost identificate de auditori în contabilitate. Din cele 10 utilaje, patru au fost date în folosință la societatea Ciobănașul, celelalte 6 nu au fost date în folosință societății, deși primăria nu avea angajate persoane pentru a deservi aceste utilaje. Societatea în cauză, potrivit devizelor de lucrări, a folosit doar două utilaje. Auditorii au stabilit că un număr de 4 utilaje nu au fost identificate fizic.

De asemenea, auditorii au constat at că mai multe utilaje, deși nu sunt documente care să ateste că au fost folosite, erau defecte. De exemplu, pentru Cap tractor a fost emisă o proformă pentru cheltuieli de reparații în valoare de 41.015,55 lei. În concluzie, auditorii au apreciat că au fost achiziționate din fonduri guvernamentale, respectiv subvențe APIA, utilaje pentru care primăria nu a prezentat documente justificative a folosirii lor, însă pentru care se efectuează cheltuieli de reparații

Organizarea Zilelor comunei a fost și ea în atenția auditorilor. Pentru toate sponsorizările primite în cursul anilor 2016-2017, Primăria nu a întocmit contul de execuție și nici situația privind sumele primite și utilizate cu titlu de sponsorizări, chestie total contrară provederilor legale. Curtea de Conturi a mai constatat că Primăria nu a calculat redevențe și taxe pe terenuri pentru o suprafață de 816,39 de hectare, pentru pășuni și terenuri intravilane și extravilane, ceea ce este total ilegal.

Nu au fost înregistrate și nici urmărite creanțele din amenzi sau din redevențe și nici nu au fost luate nici un fel de măsuri în vederea recuperării acestora.

Primăria a angajat nelegal cheltuieli prin încheierea contratului de perstări servicii administrație publică, deoarece contractantul nu era autoriazat la ORC pentru desfășurarea acestei activități.

Plăți nelegale pentru salarii-spor de confidențialitate pentru secretarul comunei

Primăria a plătit, în baza dispoziției primarului, un spor de 15 % reprezentând spor de confidențialitate secretarului comunei, Victor Gheorghe Luchian, spor ce nu este prevăzut de Legea 284/2010, stabilinându-se un prejudiciu de 23.029 lei; de asemenera, s-a plătit spor de 25 % de dispozitiv-se acordă personalului doar dacă desfășoară activitatea în cadrul Poliției Locale, însă în apartul de specialitate nu este constituită.

16 persoane au beneficiat de acest spor în 2017, în valoare de 41.132 lei. Tot în baza dispoziției primaruilui, a fost plătit spor de condiții de muncă, reprezentând 15 % din salariul de bază, având la bază un buletin de expertizare a locurilor de muncă emis pentru toate posturile din aparatul de specialitate. Plățile au fost peste 174.000 lei

În perioana noiembrie 2017-august 2018 primăria a achiziționat lemene de foc pentru încălzirea instituției pe timp de riană, în condițiile în care aceasta funcționează din august 2017 într-o locație încălzită cu centrală electrică.

Tabeblete, laptopuri și biciclete pentru copii fără realizarea unei anchete sociale

În martie 2016, primăria a dat în folosință gratuiut laptopuri și tablete (356) fără derularea vreunei anchete sociale care să stabilească cazuri sociale eligibile. Pentru 24 de tablete nu există documente justificative din care să rezulte că există în stoc. De asemenea, au fost achiziționate 194 de biciclete, pentru 46 nu sunt documente justificative privind existența acestor. Primarul a recunoscut că nu s-au stabilit criteri de eligibilitate pentru distribuirea tabletelor, ci au fost acordate conform cataloagelor clasei.

Așa cum am precizat și mai sus, raportul Curții de Conturi este destul de stufos, acesta conținând 118 pagini. Primarul are posibilitatea să conteste în instanță aspectele constate de auditori, în procesul verbal întocmit pe 23 octombbie 2018.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai avem si 40 tone motorina nejustificate,sensurile giratorii construite si demolate ilegal,tablete ,biciclete toate achizitionate ilegal s.a.m.d.pana la pagina 43.Rusine celor ce voteaza astfel de specimene.
1
0
Puteti sa va opriti si la Poarta Alba veti avea mari surprize.
0
1
Curtea de Conturi cand va deplasati spre Ciobanu opritiva si in Crucea unde ve-ti constata mai multe neregului la primarie fata de Ciobaqnu . Va astewpt cu nerabdare.
3
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272