REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Răzvan Filipescu: ”Seceta din 2022 nu se compară cu cea din 2020”

Răzvan Filipescu: ”Seceta din 2022 nu se compară cu cea din 2020”

Replica API 6 septembrie 2022 | 00:00 1891

S-a tot spus anul acesta, mai cu seamă în această vară, că Europa a resimțit cea mai puternică secetă din ultimii 500 de ani, Dunărea ajungând la cote alarmat de mici. Cu toate aceste, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, a declarat pentru Replica de Constanța, că la nivelul județului, seceta din anul 2020 a fost mult mai gravă față de cea din 2022.

Seceta din ultimii ani este resimțită de toată lumea, atât de fermieri, care cu greu îți recuperează investițiile, dar și de populație, mai ales când ne uităm la prețurile de pe rafturile magazinelor, care par să crească pe zi ce trece. Se pare că nici rugăciunile lui IPS Teodosie nu au ajutat la ameliorarea fenomenului de secetă, secetă ce a afectat între 20-30% din culturile agricole de anul acesta.

Contactat telefonic, Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, a detaliat pentru Replica de Constanța, pagubele lăsate de seceta de anul acesta, acesta declarând: ”Seceta care s-a manifestat în 2022, nu se compară cu cea care s-a manifestat în județul Constanța în 2020. Dacă în 2020 a fost afectat 80% din suprafața agricolă a județului Constanța, fiind constatate calamități în proporție de 90%, anul acesta, situația nu este atât de gravă. În 2020, suprafața calamitată, doar în județul constanța reprezintă aproape egalul suprafeței care este calamitat anul acesta la nivel de țară, anul 2020 a fost un dezastru. În 2022 a existat o secetă în perioada primăverii, continuată și în perioada verii, care s-a manifestat cu preponderență în centrul și nordul județului. Randamentele la producția culturilor de toamnă, adică, orz, orzoică, grâu, chiar și rapiță, există o scădere cuprinsă între 20 și 30%, în funcție de zona din județul Constanța, situația mai critică a fost la floarea soarelui, și va continua și la porumb, acolo unde nivelul de producție va scădea sub 50-60%, față de un an obișnuit. Singurul lucru bun, îl reprezintă ploile din ultima vreme, care au ajutat la pregătirea solului pentru însămânțare, și care au ajutat foarte mult la însămânțarea culturii de rapiță.”, a declarat Răzvan Filipescu.

”Prețurile au crescut chiar și cu 250-300%”

Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, a explicat și cum afectează creșterea prețurilor, atât a materiei prime folosite de către agricultori, cât și a prețurilor de la raft, declarând: ”Agricultura este singura industrie care s-a confruntat cu creșterea prețurilor la materiile prime, de la semințe până la îngrășăminte, pesticide, între 250-300%. Ce luai anul trecut cu 1400 de lei, acum iei cu 4300, ce luai cu 2000 de lei, acum iei cu 6000 de lei. La aceste prețuri se adaugă și prețul motorinei, și automat, o parte din aceste creșteri, s-au translatat și într-un preț de comercializare mai mare față de anul trecut, și automat cred că s-a transferat și în prețul produselor de consum. Creșterile de prețuri, din industria alimentară, nu au fost în aceeași măsură cu creșterile cu care s-au confruntat fermierii din punct de vedere al materiei prime. Sunt mare parte din produsele de materie primă, care efectiv s-au triplat.”, a declarat vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea.

”Agricultorii stau la mâna Domnului”

Răzvan Filipescu a mai transmis, că în momentul de față, agricultura reprezintă mai mult o loterie, agricultorii, cel puțin cei din județul Constanța, stau la mâna Domnului, județul primind chiar și de 70 de ori mai puțini bani față de alte județe pentru reabilitarea sistemului de irigații, acesta declarând: ”Fermierii au fost obișnuiți să se ajute ei între ei. Nu au fost ajutați în ultimii ani de zile. Mai sunt și niște promisiuni cu despăgubiri, sunt 20 care s-au făcut pentru culturile de primăvară. Anul acesta vedem că nu mai vorbește nimeni pentru acordarea de despăgubiri pentru zonele calamitate. Se vorbește de niște facilități, facilități financiare, fiecare fermier găsește înțelegere la nivelul băncii sau finanțatorului pe care îl are. Așa cum a găsit și în 2020, este foarte clar că agricultura este la mâna Domnului, începe să fie mai mult o loterie, și noi ce am cerut, în mod constant, cel puțin la nivelul județului Constanța, este alocarea de bani pentru sistemul de irigații, alocare de bani consistenți, așa cum s-au acordat și în alte județe, pentru că sunt județe care au primit chiar de 70 de ori mai mulți bani anual, față de județul Constanța, pentru reabilitarea sistemului de irigații. Ne dorim să se aloce bani și să se realizeze perdele forestiere și împăduriri în județul nostru, pentru că este județul cel mai arid la nivel național, pentru că noi avem o secetă pedologică de 7-8 ani de zile. Este un fenomen de secetă care se manifestă de mai mulți ani de zile. Ne dormi foarte mult, ca societățile de asigurare, să asigure și fermierii constănțeni împotriva riscurilor inclusiv a secetei, cum se întâmplă în alte județe, pentru că noi suntem lipsiți de această posibilitate de a încheia asigurări pentru secetă, pentru că asiguratorii nu vor să încheie asigurări în această zonă a țării. vrem o abordare echitabilă, pentru că altfel, agricultura rămâne la mâna Domnului, o loterie. Toată această secetă afectează calitatea solului, și din cauza creșterii prețurilor materiei prime, sunt mulți fermieri care nu vor mai putea face tehnologia așa cum este la carte, să facă rabat din cauza costurilor mari cu care se confruntă, și automat înseamnă și o creștere a produselor pe un termen mediu.”, a declarat Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea.

Victor ROTARU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tatal fomnului a avut ochii albastri
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212