REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
15.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Răzvan Pantelimon: Bătălia la Primăria Constanța se va da între Chițac și Stelian Ion, iar la CJ Florin Mitroi va câștiga... Video

Răzvan Pantelimon: Bătălia la Primăria Constanța se va da între Chițac și Stelian Ion, iar la CJ Florin Mitroi va câștiga... Video

Mirela PASCAL 23 aprilie 2024 | 00:00 3089

Lectorul universitar și analistul politic Răzvan Pantelimon s-a aflat luni, 22 aprilie, în studioul Replica, unde a acordat un interviu în cadrul căruia a vorbit despre șansele pe care le are fiecare candidat în parte la Consiliul Județean, respectiv Primăria Constanța. Legat de cum va arăta tabloul politic, la Constanța, după alegerile din 9 iunie, analistul politic crede că va fi... galben. Adică PNL va câștiga și Primăria și Consiliul Județean Constanța.

Razvan Pantelimon: Batalia la Primaria Constanta se va da intre Chitac si Stelian Ion, iar la CJ Florin Mitroi va castiga... Video

În debutul interviului, Răzvan Pantelimon a vorbit despre sondajele de opinie și modul în care acestea sunt realizate sau, mai bine spus, cum ar trebui realizate. „Este o diferență între sondajul propriu-zis, care poate să fie făcut profesionist, să dea rezultate reprezentative, și ceea ce iese în media, ceea ce scot cei care le-au comandat. Este foarte posibil ca sondajele să arate ceva, iar ceea ce apare în media să fie cosmetizat. Sondajele au acest rol, până la urmă, de a influența, într-o anumită măsură, intenția de vot, mai ales în zona nehotărâților. Pot schimba, destul de puțin însă, dar pot schimba inclusiv la cei care sunt hotărâți, Dacă vedem un candidat care este prezentat drept câștigător, chiar dacă în realitate nu este, există această tendință, este o teorie în zona alegerilor, în campanii electorale, aceea de a sprijini acela care pare să fie câștigător și sunt oameni care merg și aleg varianta câștigătoare. Poate fi făcut acest lucru. Avem exemplu din campania anterioară când în 2020, sondajele îi dădeau foarte apropiați pe Chițac și Făgădău și a fost un întreg discurs construit în spațiul public, singurul care poate să îl bată pe Făgădău este Chițac. Cunosc votanți ai lui Stelian Ion, la acel moment, care au spus «să nu irosim votul, îl votăm pe Chițac ca să nu iasă cumva Făgădău». Și când au văzut că diferența rezultatului real, că până la urmă alegerile dau rezultatul real, au văzut că Stelian Ion a fost foarte aproape de Chițac, că era pe locul 2, mulți și-au spus «ce-ar fi fost dacă votam atunci?». Poate să existe și cealaltă variantă, în condiția în care vedem un candidat care este prezentat drept câștigător și își spun că nu mai are sens să meargă la vot că oricum câștigă cu mult. Și atunci, din comoditate stau acasă și există posibilitatea inclusiv să piardă niște voturi. Se pot face foarte multe lucruri, se poate manipula cu aceste sondaje, însă cred că deja oamenii au început să nu mai aibă foarte mare încredere. Adică cred că toți au început să ia aceste sondaje cu o anumită doză de neîncredere pentru că am și văzut rezultate reale diferite de ale sondajelor și atunci mulți se mai gândesc”, a declarat Răzvan Pantelimon.

Razvan Pantelimon: Batalia la Primaria Constanta se va da intre Chitac si Stelian Ion, iar la CJ Florin Mitroi va castiga... VideoRăzvan Pantelimon, Mirela Pascal

VIDEO 1:

Pantelimon: Bătălia se dă între Chițac și Stelian Ion

Legat de candidații la Primăria Constanța, Răzvan Pantelimon consideră că bătălia se dă între Vergil Chițac și Stelian Ion, apoi între Horia Constantinescu și Ovidiu Cupșa. „Cert este că în acest moment, din punctul meu de vedere, bătălia se dă în 2 și jumătate, să spunem așa. Vorbim de primarul Vergil Chițac, Stelian Ion și avem apoi, undeva mai departe, cred eu, pe Horia Constantinescu și Cupșa. Depinde foarte mult cât dintre votul USR-ist de acum 4 ani le-a mai rămas pentru că, să nu uităm, la acel moment USR-ul era pe un val de nemulțumire și nu fusese la guvernare, nici local, nici național. Și atunci oamenii aveau această încredere. Odată ajunși la guvernare, știm că rezultatele nu au fost spectaculoase nici la național. Inclusiv Stelian Ion nu a performat foarte vizibil ca Ministru al Justiției. Dacă vorbim despre electoratul care l-a votat acum 4 ani pe Decebal Făgădău, el nu se duce automat la Horia Constantinescu pentru că se mai împarte inclusiv cu Ovidiu Cupșa. Au oarecum același discurs. Horia Constantinescu a luat discursul aceasta, oarecum al AUR până la urmă, un discurs mai agresiv. Asta prinde, de ani de zile și-a construit această imagine. A creat și anumite animozități, mai ales în zona HoReCa, în zona micilor întreprinzători și cred că o parte din voturi se duce către Cupșa sau către alți candidați”, spune analistul politic.

„Chițac are câteva probleme, dacă ne referim la votul de acum 4 ani...“

Chițac are câteva probleme, dacă ne referim la votul de acum 4 ani. Există și în cazul dânsului nemulțumiți, vedem cu toții situația din Constanța. Sunt foarte multe persoane nemulțumite, care l-au votat acum 4 ani sperând că va fi altceva decât administrația Mazăre, cu care toată lumea identifică Constanța. Problema este că aceștia nu prea au unde să se ducă decât către Stelian Ion sau să stea acasă. Cei care au votat nu neapărat PNL, ci pe Chițac, ca să iasă altceva decât PSD, este clar că nu o să se ducă la Horia Constantinescu. Cei care au votat, poate, pe considerente politice, ideologice, au votat PNL pentru că totuși e un partid puternic în Constanța. O parte dintre dânșii vor merge către Forța Dreptei, câteva sute se vor duce acolo, deci către Stelian Ion, că este candidatul alianței. Avem și vechii liberali care merg către Cupșa. Să nu uităm că și Cupșa vine din rândul liberalilor și mai are un oarecare sprijin în zona aceasta și o parte dintre voturile pe care PNL, nu Chițac, ci PNL le-a luat în 2020, se vor mai duce și în aceste 2 zone. Nu sunt foarte multe dar câteva sute, câteva mii se mai împrăștie„, a subliniat Pantelimon.

Constantinescu împarte electoratul cu Ovidiu Cupșa

Problema ar fi fost dacă PSD venea cu un alt candidat, mai spune Răzvan Pantelimon, inclusiv Făgădău. „Este posibil ca aceste voturi să fi mers către respectivul candidat. Sunt mulți dintre cei care au votat Chițac, care sunt nemulțumiți dar nu votează niciun candidat asemănat prin discurs cu AUR. Dacă ar fi fost Răsăuțeanu cealaltă variantă, poate ar fi avut șanse să mai atragă și electoratul nemulțumit al PNL. Eu cred că dacă partidul ar fi stat în spatele său ar fi avut mai multe șanse pentru că nu era tipicul candidat al PSD, ideea PSD = Mazăre, încă a rămas această idee în Constanța. Era un candidat oarecum diferit și ar fi putut atrage niște voturi. Atunci am fi avut într-adevăr o luptă în 3, Vergil Chițac, Costin Răsăuțeanu și Stelian Ion. În acest moment, Horia Constantinescu are electoratul său, dar și-l împarte și cu Ovidiu Cupșa. E mai greu de câștigat, mai ales că după cum am văzut după declarațiile dânsului, nu are sprijinul partidului. Oamenii au început să se sature, în sensul în care 4 ani nu prea ai fost prezent. Vergil Chițac a făcut prima conferință de presă acum vreun an, dacă nu mă înșel. Stelian Ion, cam acum jumătate de an și-a adus aminte de Constanța, până atunci a fost bine mersi la București. Horia Constantinescu era prezent, însă pe zona națională mai mult. Cupșa a fost pe ceea ce înseamnă CERONAV și acum au început și ei. Regula campaniei electorale este „ai pierdut, ai câștigat, a doua zi după alegeri începi campania electorală următoare. Noi vedem de ceva timp că toată lumea uită și de promisiuni și de critici, iar în momentul când se apropie campania, toți își aduc aminte cât ne iubesc, cât țin la noi, ce proiecte mirobolante au”.

Video 2:


Cât despre candidații la Consiliul Județean, Răzvan Pantelimon este de părere că Florin Mitroi are cele mai multe șanse și se va duela cu Mihai Lupu. „Cred că Florin Mitroi va câștiga, nu știu neapărat cât de detașat. Cert este că la nivelul Consiliului Județean trebuie să ai o persoană cu notorietate în administrație, o persoană cunoscută, care să aibă și sprijinul primarilor. Este clar că sunt destul de mulți primari care îl vor sprijini pe Mitroi. Cred că bătălia este cu unul și jumătate. În sensul că îl avem pe Mitroi, cunoscut cu o notorietate și sprijinit de primarii PNL. Îl avem pe Mihai Lupu, care are o notorietate, este cunoscut, însă din păcate nu cred că va avea sprijin în zona aceasta, a primarilor. Or fi probabil primari care o să-l sprijine pentru că i-a ajutat, a lucrat cu dânșii 4 ani de mandat, însă mulți vor răspunde comandamentelor politice. Cred că Mihai Lupu, candidat PSD, ar fi avut o oarecare șansă. (...) În acest moment, doctorul Grasa este un candidat foarte bun, din punct de vedere profesional, dar nu are notorietate. Dincolo de spațiul orașului Constanța, nu are foarte mare notorietate. Nu poți să creezi o notorietate într-o lună jumătate. Existau discuții și cu Felix Stroe. Felix Stroe i-ar fi bătut pe oricare dintre contracandidații de la PNL, inclusiv Mitroi. Pe toate scenariile, Felix Stroe ar fi putut câștiga. În 2020, a intrat în ultimul moment. (...) L-ați văzut pe Murad să facă campanie? E clar că nu există nicio șansă a lui Murad pentru că AUR nu are primari.”

Video 3:

Interviul integral îl puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272