REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Recenzarea populației din ușă în ușă, o nouă metodă de înșelătorie

Recenzarea populației din ușă în ușă, o nouă metodă de înșelătorie

Replica API 2 iunie 2022 | 00:00 2768

Vineri, 27 mai a.c., a fost ultima zi în care persoanele s-au mai putut autorecenza, după ce termenul de completare a formularelor online a fost prelungit. În următoarea perioadă, mai exact începând cu 31 mai și până pe 17 iulie a.c., recenzorii de teren vor merge în gospodării pentru a colecta datele prin interviuri față-n față. Dar mare grijă aveți cui deschideți ușa, pentru că recensământul pare să fie un motiv bun de acțiune și pentru infractori. În acest sens, avocatul Cuculis Adrian Călin transmite un semnal de alarmă către populație ,,Atenție cui dați buletinul pentru recensământ”.

Perioada de autorecenzare s-a terminat în cursul zilei de vineri, 27 mai a.c.,după ce termenul pentru completarea formularelor online, ce ar fi trebuit să se încheie la 15 mai, a fost prelungit. În perioada cuprinsă între 31 mai și 17 iulie urmează colectarea datelor prin interviuri față în față de către recenzorii de teren. Și cum infractorii se specializează în orice domeniu și palier și acționează ori de câte ori au ocazia, nu mare ar fi mirarea să ia naștere o nouă metodă numită ,,Recensământul”.

Cuculis Adrian Călin

Avocatul Cuculis Adrian Călin este de părere că în scurt timp vor apărea și fraudele, astfel că atrage atenția oamenilor. ,,Atenție cui dați buletinul pentru “recensământ”. Începe recenzarea din ușă în ușă, iar eu cred sincer că vor începe și niște fraude incredibile. Destul de simplu, deși nu este obligatoriu, este posibil să vă treziți la ușă cu “recenzori falși”. Poate vă întrebați ce să facă practic cu datele dumneavoastră, răspunsul este împrumuturi rapide cu dobânzi halucinante. Recenzorul închipuit vă poate cere CI-ul, îi face poza și în cel mult o săptămână sunteți bun de plată așa că mare atenție pe cine primiți la ușă și cui îi dați buletinul. Datele personale pot fi folosite spre a fi făcute credite online fără măcar ca să stiți. Încă un aspect important. S-au întețit talhăriile și furturile așa că, atenție pe cine primiți la ușă. Conform legii, recenzorul are obligația să aibă și să prezinte în acest sens, legitimație de muncă. Identificarea persoanelor se realizează pe baza CNP, asșa că mai ușor cu buletinul.”, a transmis Cuculis.

Infractorii nu duc lipsă de inventivitate astfel că de-a lungul timpului au găsit pârghii pentru a inventa noi metode de înșelăciune. Să ne aducem aminte de metodele ,,Accidentul”, ,,Omul de la cablu”, ,,Șmen”, ,,Produse gratuire” sau ,,Deratizarea”.

Metoda ,,Angajatul de la Primărie”

Metoda ,,Angajatul de la Primărie”, care se bazează pe inducerea în eroare, pe moment, a victimei. Un astfel de caz s-a petrecut nu demult când o constănțeancă a fost vizitată de un individ, galant, cu un dosar în mână, care s-a recomandat a fi de la Primăria Constanța. Acesta i-a solicitat actul de identitate pentru a-l fotografia, pe motiv că acesta lipsește de la „dosarul pentru tichete sociale”. Băiatul femeii, fiind în acel moment cu ea, a luat buletinul și i l-a dat „omului de la Primărie” să-l fotografieze. După ce și-a văzut misiunea îndeplinită, bărbatul le-ar fi mulțumit celor doi, după care s-ar fi îndepărtat în pas alert de locuință, ceea ce le-a dat de bănuit celor doi.

Polițiștii atrag atenția cu privie la metoda ,,Acidentul”

Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității avertizează cetățenii să își ia măsuri de prevenire astfel încât să nu devină victime ale infracțiunii de înșelăciune prin metoda accidentul.

Specific acestui mod de operare este faptul că persoanele sunt contactate telefonic, de regulă pe postul telefonic fix, de către persoane necunoscute care, prin atribuirea unor calități false și relatând diferite pretexte, încearcă să le inducă în eroare, solicitându-le diferite sume de bani.

Concret, modului de operare denumit „accidentul”, îi este caracteristic faptul că, prin intermediul unor apeluri telefonice, persoanelor contactate li se solicită diferite sume de bani în scopul de a achita o intervenție chirurgicală care urmează a fi suferită de către membri apropiați de familie sau al plății unor despăgubiri ca urmare a unui accident suferit de aceștia. În acest context, sub pretextul costului tratamentului medical, al intervenției chirurgicale, al achiziționării de aparatură medicală necesară vindecării - în cazul variantei „covid” a acestui mod de operare - cum ar fi aparate de ventilație sau al transportului către unitățile medicale, sunt solicitate sume importante de bani, chiar și de mii de euro.

Metoda ,,Covid”, două cazuri la Constanța

Metoda ,,Covid” a apărut și la Constanța, fiind înregistrate 2 cazuri și la Constanța. Vă reamintim și faptul că la începutul lunii aprilie, polițiștii constănțeni din cadrul Secției 5 au fost sesizați de către o femeie, de 44 de ani, cu privire la faptul că ar fi fost victima unei tentative la infracțiunea de înșelăciune. În urma cercetărilor a reieșit faptul că femeia a fost contactată pe telefonul fix de către o persoană care s-a recomandat a fi fratele acesteia și care i-a comunicat faptul că, în timp ce se afla la locul de muncă, i s-ar fi făcut rău și ar fi ajuns la spital, fiind diagnosticat cu COVID-19. În acest context, bărbatului i s-ar fi solicitat suma de 20.000 de lei pentru a achiziționa un aparat de ventilație.

Femeia i-a spus apelantului că nu are suma de bani cerută, iar acesta ar fi insistat, spunând că va reveni mai târziu cu un telefon. Între timp, femeia a luat legătura cu fratele său, dându-și seama ca a fost victima unei tentative la infracțiunea de înșelăciune. Deși, în acest caz, nu a fost creat niciun prejudiciu material, această metodă are un impact emoțional foarte mare asupra victimelor. În afara acestui caz ar mai fi fost înregistrat cel puțin unul, din informațiile noastre.

Metoda ,,Șmen” face ravagii pe litoral

Metoda denumită "șmen" este una dintre cele mai vechi modalități prin care escrocii încearcă să-și păcălească victimele, fără a prezenta mari riscuri pentru infractori. Înşelăciunea prin această metodă presupune solicitarea schimbării unor sume mari de bani de către suspecți la diverse instituții, magazine sau chiar pe stradă. În momentul în care banii sunt predați, escrocul sustrage o parte din bani și îi ascunde, continuând să țină victima de vorbă, pentru ca aceasta să nu descopere că suma de bani nu mai este aceeași ca la început.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pai cati au complectat formularele astea online? foarte putini, restul de unde sa aibe internet si sa stie sa foloseasca internetul
0
0
serios e din constanta sau ce are de il promovati pe copilu a**a ?
1
1
Stat esuat, ne trebuie politie de import.
2
0
Politia nani pe strada huliganii
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272