REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
11.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Recuperarea Vilei Regale din Mamaia, amânată din cauza virusului pandemic

Recuperarea Vilei Regale din Mamaia, amânată din cauza virusului pandemic

Replica API 18 martie 2020 | 00:00 2056

Un nou termen în procesul deschis de Ministerul Culturii pentru recuperarea Vilei Regale din Mamaia ar fi trebuit să aibă loc marți, 17 martie, la Tribunalul Constanța. Cu toate acestea, cazul nu se va judeca, întrucât termenul a fost schimbat, în contextul măsurilor adoptate în justiție pentru răspândirea epidemiei de coronavirus.

Vila regală

Ministerul Culturii și Identității Naționale desfășoară o acţiune în instanţă pentru recuperarea monumentului istoric din Mamaia, cunoscut sub numele de Castelul Regal. Marți, 17 martie, ar fi trebuit să aibă loc o nouă înfățișare la Tribunalul Constanța, însă termenul a fost schimbat, în contextul măsurilor adoptate în justiție pentru răspândirea epidemiei de coronavirus. Astfel, noua înfățișare a fost fixată pentru data de 19 mai, termen pentru care părțile din dosar vor primi citație și se vor emite din nou adrese către Prefectura Constanța și Direcția Națională Anticorupție, în cazul în care instituțiile nu vor fi transmis până atunci relațiile solicitate.

Trebuie să vă reamintim faptul că, la data de 17.09.2018, pe rolul Tribunalului Constanța a fost înregistrat dosarul nr. 5533/118/2018, având ca obiect constatarea nulității absolute a contractului de vânzare-cumpărare nr. 1755 din data de 25.06.2003 autentificat de Biroul Notarial “Notari Publici Grigore Păun și Elena Laura Ștefan”. Acest contract poartă asupra imobilului Club Castel, fosta Vilă Regală Mamaia, înscris în Lista Monumentelor Istorice, cod CT-II-m-A-02896. Conform site-urilor oficiale, Ministerul Culturii și Identității Naționale a promovat această acțiune în contradictoriu cu SC LIGHT SYSTEM SRL si SC MAMAIA SA și a solicitat anularea contractului sus-menționat, întrucât a fost încheiat cu încălcarea dreptului de preemțiune al statului român, prevăzut imperativ de art. 4 alin. 4 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare. “În acest moment, ca prim pas, este absolut necesară lămurirea aspectului juridic al fostei Vile Regale Mamaia și așteptăm un verdict al instanței. Constatarea nulității absolute a contractului de vânzare-cumpărare a unei bijuterii a patrimoniului național, reprezintă o acțiune responsabilă și legitimă a MCIN. Potrivit legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, dreptul de preemțiune poate fi exercitat de statul român prin Ministerul Culturii și Identității Naționale și autoritățile locale. Noi, ca minister, ne-am făcut datoria față de statul român, față de lege și patrimoniul cultural al acestei țări”, a explicat Ministrul Culturii și Identitățíi Națonale, Valer-Daniel Breaz.

De menționat mai este și faptul că la nivelul Ministerului Culturii și Identității Naționale au fost constituite grupuri de lucru și analiză pentru elaborarea, respectiv modificarea a două priorități legislative importante – Codul Patrimoniului și Legea 422/2001 privind protejarea tuturor monumentelor istorice, astfel încât statul să poată interveni cu lucrări de protejare și pentru monumentele istorice aflate în situații litigioase.

“Rolul Ministerului Culturii și Identității Naționale este de a asigura un viitor patrimoniului construit românesc prin elaborarea strategiilor și normelor specifice de protejare și vreau să cred că putem construi acest viitor alături de celelalte autorități publice centrale și locale”, a mai spus Valer-Daniel Breaz, Ministrul Culturii și Identității Naționale.

Orice constănțean cunoaște Castelul Regal din Stațiunea Mamaia. Acesta a fost construit în 1923, având o arhitectură specific mediteraneană, devenind reședința de vară a reginei Maria. Din păcate, acum castelul se află într-o stare avansată de degradare. Imobilul şi terenul au ajuns şi în atenţia procurorilor şi, ulterior, a magistraţilor, în dosarul lui Radu Mazăre, privind retrocedările.

Potrivit procurorilor, terenul și clădirea au fost vândute, în perioada 2013-2014, unei firme. DNA arată că, în octombrie 2004, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a vândut la un preţ derizoriu de 23,56 euro/m.p., a terenului în suprafaţă de 15.465,91 m.p., în condițiile în care un metru pătrat în acea zonă și în acel an se vindea cu 200 – 300 de euro. Mai exact, numai terenul, fără clădirea fostului castel regal, a fost vândut cu aproximativ 370.000 de euro. Paguba provocată în urma tranzacției a fost stabiliotă la 1.104.884,16 euro.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
actele e clare , de ce justitia nusi face treaba ?
0
1
V ati dilit in bass ,dupa ce l ati ruinat cu discotecile voastre acm vreti sa faceti monument istoric ,va pomeniti. Mai da va dracu de fomisti
1
1
in celula drogatului un bolnav de cov19!!
3
0
Multii tinjeau dupa castelul de la Balcik Asa ajungea si ala daca era la noi Mergeti sa l vedeti cum arata la bulgari!!!! Jegosul de mazare a diatrua tot in c ta El si sleatca de ordinari
9
0
O cladire care ar fi trebuit sa straluceasca in peisajul autohton a fost lasat in paragina. Putea sa fie inclus foarte frumos in obiectivele turistice cu program de vizitare pentru cei veniti pe litoral.
16
1
tragem in 2002,cand era Zanga Party la club castel.cu Moisescu,Vintila,Dalia,Cosmina Pasarin,Vlad Craioveanu.am fost singurul animator care,dupa ce ne batusem cu savarinele cu care jucam betminton,am sarit in piscina.voiau producatorii sa ma dea afara iar eu nu stiam de ce.dupa ce am sarit eu plin de frisca in piscina,trebuiau sa goleasca piscina si s-o curete pe banii pro tv.imi amintesc cum topaiam cu ardelencele de la cluj,venite prin agentie de modeling,pe melodia NAS NE DAGONIAT.TOT EU AM SARUTAT-O IN DIRECT,PE BUZE PE ANDREEA BALAN CARE SE ENERVASE CA O sarutasem in fata camerei si...
6
5
Mazare si fagadau au vandut terenu cu tot cu castel la o firma de hoti cunoscuti blacksea si au incasat bani multi .astia vor sa faca hotel acolo sa darame
13
2
@Mishu Bal Bal -1. Ce parere aveti de nepotelul nicolae al Romaniei care calareste fetele pe bicicleta pana le lasa bortoase? 2.Merita nepotelul nicolae al Romaniei sa fie rege dupa ce a facut o casatorie-troc cu o romanca? Adica, romanca l-a luat de sot pe nicolae in uk ca sa obtina cetatenia uk si nicolae a luat-o pe romanca pt cetatenie romana. La vreo nevoie o uschesc din Romania ca Bal Bal.
3
5
Eu m-am dat bine cu nemtii, apoi m-a decorat stalin cu pobeda, iar cand s-a imputit treaba am sters-o cu trenul regal si niste vagoane de bunuri adunate cinstit. Noroc cu revolutia, ca banii se terminasera si eram scapatat. L-am pupat pana la urma si pe iliescu-n bot, m-a decorat si el, dar mai important mi-a dat castele, palate si domenii inapoi, cat sa le ajunga si nepotilor nepotilor mei. Hai v-am pupat si va las cu margareta analfabeta si cu actorasu sri-ist duda, c-atat meritati. Semnat Misel du Rumanie, altfel cuniscut si ca soarecele de la versoix.
7
6
Autoritatile statului trebuie sa recupereze si castelul bran care a fost donat reginei maria fara dreptul de al transmite urmasilor ei. Insa fiica ei,ileana calica si l-a insusit fara drept ba chiar a furat bunurile de valoare din castel si le-a pierdut in strainatate in beneficiul strainilor. Ca doar asa a procedat regalitatea in Romania :ce a fost mai de pret in Romania s-a dat moca la straini. Pupati in cwr regalistele
8
4

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272