REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
16.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Regulamentul de funcționare al Școlii 8 din Constanța are paragrafe care sunt prevăzute în Codul Penal

Regulamentul de funcționare al Școlii 8 din Constanța are paragrafe care sunt prevăzute în Codul Penal

Georgiana BOGLEA 11 aprilie 2024 | 00:00 3309

Un nou regulament a fost postat pe site-ul unității de învățământ al Școlii gimnaziale nr. 8 din Constanța în data de 5 aprilie 2024. Dar acest nou regulament îi nedreptățea într-o mare măsură pe profesorii care sunt angajații acestei școli. În acesta era prevăzut că profesorii care au depus mai mult de două petiții care sunt considerate ca nefondate atrag asupra lor desfacerea contractului de muncă, ceea ce reprezintă un abuz în serviciu.

Regulamentul de functionare al scolii 8 din Constanta are paragrafe care sunt prevazute in Codul PenalȘcoala nr. 8 din Constanța

Noul regulament care a fost postat, dar retras de pe site-ul școlii nr. 8 nu vine în sprijinul profesorilor angajați, ci mai degrabă instigă teama de a-și face auzită vocea.

La Capitolul X – Procedura de soluționare a cererilor sau petițiilor individuale ale angajaților articolele 78 și 79 este prezentat faptul că petițiile considerate nefondate care care afectează imaginea instituției sau unul dintre membrii ai comunităţii instituţionale sunt văzute ca abuz de drept. De asemenea, este abuz de drept și dacă aceeași persoană depune petiții considerate ca nefondate mai mult de două ori, iar abuzul de drept este considerat în această unitate școlară abatere disciplinară și atrage asupra persoanei în cauză desfacerea disciplinară a contractului de muncă.

Am încercat să luăm legătura cu directorul școlii Cosmin Badea, în data de 9 aprilie, dar angajații acestuia ne-au transmis că și-a terminat tura și să revenim în următoarea zi.

Ce părere are inspectorul școlar general Sorin Mihai?

După ce am încercat să discutăm cu directorul școlii nr 8 din Constanța, am luat legătura și cu Sorin Mihai, Inspectorul școlar general pentru a afla și părerea acestuia legat de ce scrie în regulamentul Școlii nr 8, din Constanța, iar acesta a declarat că „Este un nonsens pentru că nu are nicio bază legală.

Regulamentul de functionare al scolii 8 din Constanta are paragrafe care sunt prevazute in Codul PenalSorin Mihai, inspectorul școlar general

Între timp, regulamentul abia postat în urmă cu doar câteva zile a fost dat jos de pe site-ul școlii, cel mai probabil în urma conversației pe care reporterul Replica a avut-o cu inspectorul școlar general Sorin Mihai, acesta din urmă dându-i ordin directorului să scoată de pe site regulamentul proaspăt postat.

Directorul a recunoscut greșeala

În data de 10 aprilie am revenit la Școala nr. 8 pentru a afla părerea directorului Cosmin Badea despre regulamentul postat, iar acesta a recunoscut că ceea ce scria în regulament la Capitolul X art. 78 (2) și art. 79 este o încălcare a drepturilor angajaților.

Regulamentul de functionare al scolii 8 din Constanta are paragrafe care sunt prevazute in Codul PenalCosmin Badea, directorul general al Școlii nr. 8 din Constanța

Utilizăm, așa cum o fac peste 1.500 de unități de învățământ, o platformă de management organizațional de unde ne inspirăm cu documente. După părerea mea, nu suntem perfecți. Am retras acel document și vom face modificările necesare“, a declarat Cosmin Badea, directorul Școlii generale nr. 8 din Constanța.

Pentru moment, situația pare să fie în curs de îndreptare, iar angajații acestei școli pot răsufla ușurați și să își arate nemulțumirile fără probleme către conducerea unității de învățământ.

Ce spune legea

În articolul 53 – Restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți din Constituția României este prevăzut că exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

În Ordonanţa nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor scrie următoarele:

Art. 1. - (1) Prezenta ordonanţă are ca obiect reglementarea modului de exercitare de către cetăţeni a dreptului de a adresa autorităţilor şi instituţiilor publice petiţii formulate în nume propriu, precum şi modul de soluţionare a acestora. (2) Dreptul de petiţionare este recunoscut şi organizaţiilor legal constituite, acestea putând formula petiţii în numele colectivelor pe care le reprezintă.

Art. 10. - (1) În cazul în care un petiţionar adresează aceleiaşi autorităţi sau instituţii publice mai multe petiţii, sesizând aceeaşi problemă, acestea se vor conexa, petentul urmând să primească un singur răspuns care trebuie să facă referire la toate petiţiile primite.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Demisia Karatistule...
1
1
Pentru ce demisie? A încălcat doar legea angajatilor, nu a făcut nimic grav în percepția ISJ:)
4
1
Petrișor ăsta în timpul programului se bate cu sacul de box în sala de sport. Încuie porțile exterioare să nu iasă copiii din școală în pauză. Urmărește copiii care sar gardul să-și ia de mâncare și le scade nota la purtare. Ai curajul să-ti dai demisia karatistu-le ?
8
0
ISJ-ul când l-a aprobat a semnat ca primarul! Doar în r*mânia Educata se poate întâmpla asa ceva!
6
1
LA o faza ca asta nu știu cum mai poate conduce institutia, domnule Inspector școlar sunteți de acord cu nerespectarea grava a legii?
8
1
Are dreptate Aneta o are mica, cercelus asta in ureche , libidinosul !
8
1
@Aneta , l-ai probat?
4
4
Are putza mica rau de tot !
7
2
Mai lasa bașinile alea si mersul de par țar, oricum esti degeaba...
10
2
Ce fatza de boschet are Coimin, bea până se pisha pe el la un bar infect pe lângă școală, un turnător la miliție și un ragaitor de mici...
9
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272