REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Regulamentul din zona Peninsulară, pe masa judecătorilor! Agenţii economici au declarat RĂZBOI Primăriei Constanţa

Regulamentul din zona Peninsulară, pe masa judecătorilor! Agenţii economici au declarat RĂZBOI Primăriei Constanţa

Replica API 19 aprilie 2019 | 00:00 404

Se cere suspendarea şi anularea hotărârii de consiliu

Se cere suspendarea şi anularea hotărârii de consiliu

Consilierii locali muncipali din Constanța au votat, în septembrie 2018, aprobarea Regulamentului de acces în zona Peninsulară a municipiului Constanța. Proiectul a fost votat cu 17 voturi pentru, 7 împotrivă și o abținere.

Deși, în şedinţă, Andrei Dușu, reprezentant al Asociației Piața Ovidiu, a cerut consilierilor locali să nu voteze proiectul privind Regulamentul de acces, invocând faptul că localurile din zonă se vor închide, dacă clienții nu vor mai avea acces cu autoturismele.

Iată că agenţii economici care-şi desfăşoară activitatea în această zonă sunt decişi să meargă până-n pânzele albe pentru a anula regulamentul votat de aleşii locali, regulament ce le percilitează afacerile. Un prim pas este acţiunea din instanţă introdusă de avocata Maria Veriotti pe 10 aprilie, la Tribunalul Constanţa, prin intermediul căreia solicită anularea Hotararii Consiliului Local Constanta nr. 371/27.09.2018 privind aprobarea Regulamentului.

În întâmpinarea depusă la instanţă, Asociaţia Piaţa Ovidiu, prin avocat, a invocat mai multe texte incidente şi de referinţă din Constituţie, şi anume art. 25 (1) din Constitutie: „Dreptul la liberă circulaţie, în ţară şi în străinătate, este garantat. Legea stabileşte condiţiile exercitării acestui drept”; art. 44: „(1) Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate.

Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege”; art. 53: (1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav. (2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică.

Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii”.

Se cere suspendarea hotărârii, până la o decizie definitivă privind anularea acesteia

Agenţii economici cer suspendarea hotărârii, considerându-se grav prejudiaciaţi. Interesul legitim şi vătămarea produsă membrilor asociaţiei Piaţa Ovidiu constă în limitarea şi restrângerea, pănă la anihilare a obiectului de activitate, a vadului comercial, generând prejudicii certe majore în patrimoniul asociaţilor, cât şi efecte negative privind cetăţenii consumatori.

“Deși legea nu limitează dreptul de stabilire a sediului profesional și de desfășurare a activităților economice în Zona Peninsulară, Regulamentul, prin restricționarea accesului în zonă, în mod nelegal și abuziv, restrânge desfășurarea activităților economice, prin faptul că persoanele juridice rezidente nu pot exercita în mod absolut și perpetuu dreptul de proprietate sau de folosință asupra spațiilor cu destinație de sediu.

Raportat la aceste motive de fapt şi de drept şi constând că în cauză sunt ăndeplinite cumulativ toate condtiţiile pentru a se pronunţa suspendarea executării actului administrativ emis de Consiliul Local Constanţa vă solicităm admiterea cererii şi suspendarea Hotărârii Consiliului Local Constanţa nr. 371/27.09.2018 privind aprobarea Regulamentului de acces în zona Peninsulară a Municipiului Constanţa, până la soluţionarea definitivă a acţiunii în anulare”, spun reprezentanţii ascoaţiei, prin avocata Maria Veriotti, în întâpinarea depusă la instanţă.

„În dosar, s-au formulat mai multe intervenţii accesorii de către persoane care au sediul profesional şi îşi desfăşoară activitatea în zona Peninsulară”, a declarat, pentru Replica, avocata Maria Veriotti.

Ce spune unul dintre avocaţii care au formulat cereri de intervenţie în dosar:

Intervenienta spune că are sediul profesional și își desfășoară activitatea în Zona Peninsulară a municipiului Constanța. Activitatea constă, potrivit Legii și Statutului profesiei de avocat, printre altele, în consultații cu caracter juridic, activități de mediere etc., care, în scopul eficientizării activității, se desfășoară la sediul profesional al acesteia.

„Prin aprobarea Regulamentului de acces în Zona Peninsulară a municipiului Constanța, circulația rutieră este permisă ocazional în baza unui permis de acces pentru rezidenții persoane juridice, în actul administrativ atacat nefiind inclusă nicio categorie de permise pentru clienții sau colaboratorii persoanelor juridice rezidente.

Limitarea accesului clienților sau colaboratorilor, atât avocați, cât și specialiști în alte domenii, la sediul profesional al intervenientei determină imposibilitatea exercitării activităților specifice profesiei, generând pierderi economice majore, inclusiv iminenta pierdere a unor contracte de asistență, prejudicii aduse imaginii societății, care este pusă în situația de a pretinde clienților sau colaboratorilor să realizeze accesul pietonal până la sediu.

Motive de nelegalitate a Regulamentului de acces în zona Peninsulară, în viziunea intervenientului:

„Activitatea profesională a intervenientei include, fără limitare, întâlniri, consultații juridice, activități de mediere, redactare de acte juridice, atestarea identităţii părţilor, a conţinutului şi a datei actelor prezentate spre autentificare, activități pentru realizarea cărora este necesară prezența la sediul profesional al intervenientei a clienților și/sau colaboratorilor, persoane fizice sau persoane juridice.

Regulamentul de acces în Zona Peninsulara a municipiului Constanța enumeră la art.9 categoriile de permise ce pot fi solicitate, incluzând și categoria permiselor de acces pentru rezidenții persoane juridice. Nu a fost prevăzută nicio categorie care să cuprindă clienții sau colaboratorii rezidenților persoane juridice, determinând astfel o limitare/restrângere a activităților profesionale ce se desfășoară la sediul persoanelor juridice rezidente, limitare concretizată în interzicerea accesului la sediu a persoanelor menționate, ceea ce poate genera prejudicii însemnate de imagine și profesionale (pierderea clienților)”, a arătat avocatul intervenient în dosar.

„Este încălcat astfel dreptul fundamental de proprietate garantat de art. 44 din Constituția României, în sensul că, nedepunerea unei solicitări în vederea restituirii vehiculelor împotriva cărora a fost dispusă măsura ridicării nu reprezintă indiciu temeinic din care să rezulte intenția neechivocă a proprietarului sau a deținătorului legal al vehiculului de a renunța la exercitarea drepturilor sale, respectiv a dreptului de proprietate/posesie/utilizare a vehiculului respectiv.

Prin aplicarea Regulamentului, persoanele juridice rezidente sunt constrânse să aplice măsuri relocare a sediului profesional, cu implicarea unor costuri suplimentare, generându-se astfel grave prejudicii/pierderi economice, respectiv costuri pentru asigurarea altor spații, prejudicii rezultate din pierderea clienților și imposibilitatea exercitării activităților economice”, mai arată intervenientul.

De asemenea, acesta invocă şi încălcarea art. 555 din Codul Civil, art. 555 din Codul Civil care definește proprietatea privată ca fiind dreptul titularului de a poseda, folosi și dispune de un bun, în mod exclusiv, absolut și perpetuu, în limitele stabilite prin lege.

„Astfel, deși legea nu limitează dreptul de stabilire a sediului profesional și de desfășurare a activităților economice în Zona Peninsulară, Regulamentul, prin restricționarea accesului în zonă, în mod nelegal și abuziv, restrânge desfășurarea activităților economice, prin faptul că persoanele juridice rezidente nu pot exercita în mod absolut și perpetuu dreptul de proprietate sau de folosință asupra spațiilor cu destinație de sediu”, se mai arată în cerererea depusă la dosar.

Un prim termen în dosarul privind suspendarea hotărârii a fost stabilit pentru 24 mai a.c. În ceea ce priveşte dosarul ce are ca obiect anularea HCLM, magistraţii n-au stabilit un prim termen de judecată.

Ce prevede Regulamentul

Potrivit regulamentului, Zona Peninsulară (Z.P.) este separată în două părți: zone exclusiv pietonale (cu destinația pietonală cu excepția desfășurării unor evenimente sociale, cultural și/sau sportive, a executării unor lucrări de construire, amenajare și modernizare, în situații de urgență): Faleza promenadă Cazino; bd-ul Tomis (segmentul cuprins între str. Traian și str. Vasile Alecsandri, segmentul curpins între str. Vasile Alecsandri și str. Sulmona și segmentul cuprins între str. Sulmona și Piața Ovidiu); Piața Ovidiu și str. Vasile Canarache (segmentul cuprins între str. Petru Rareș și Piața Ovidiu). Intrarea și/sau ieșirea vehiculelor în/din aceste zone se realizează prin punctele stabilite în anexa 1 la regulament.

Zone ocazional carosabile (cu destinație preponderant pietonală și ocazional carosabilă) sunt: str. 9 Mai, str. Arhiepiscopiei, str. C.A.Rosetti, str. Callatis, str. Căpitan Vasile Țurcanu, str. Constantin Brâncoveanu, str. Crângului, str. Cristea Georgescu, str. Dianei, str. Dimitrie Cantemir, str. Doinei, str. Dr. Aristide Karatzali, str. Dr. Francisc Varga (segmentul cuprins între Vasile Alecsandri și str. Callatis), str. Grigore Tocilescu, str. Horia, str. Ion Theodorescu Valahu, str. Krikor H. Zambaccian, str. Maior Gheorghe Șonțu, str. Mircea cel Bătrân (segmentul cuprins între str. Vasile Alecsandri și Piața Ovidiu), str. Nicolae Titulescu, str. Orient, str. Ovidiu, str. Petrui Rareș, str. Poștei, str. Profesor Doctor Ion Cantacuzino, str. Remus Opreanu, str. Revoluției din 22 Decembrie, str. Sulmona, str. Traian (segmentul cuprins între str. Termele Romane și str. Petru Rareș), str. Vântului. Străzile din Zona Peninsulară devin astfel preponderant pietonale, delimitarea fizică între zona centrală a străzilor (ocazional carosabilă) fiind realizată prin utilizarea unor culori și tipuri diferite de pavaj sau prin bordure și trotuar.

Circulația rutieră prin zona pietonală este permisă ocazional pentru aprovizionare, pentru furnizorii serviciilor de utilități publice, pentru rezidenți, pentru instituții publice, pentru amenajări, pntru furnizorii servciilor de catering, poștă, curierat, transport valori, persoane și taxi, pentru organizarea unor evenimente sociale, culturale sau sportive și pentru situații excepționale sau situații de urgență Accesul vehiculelor și reglementări specifice în zona pietonală a municipiului Constanța se face în baza unui permis

În zona pietonală, pe căile de acces, sunt prevăzute elemente fixe/mobile, piese de mobilier urban și indicatoare de semnalizare rutieră pentru limitarea sau selecția accesului vehiculelor. Accesul și identificarea vehiculelor în interiorul zonei pietonale se face în baza unui permis de acces, emis de Direcția gestionare servicii publice din cadrul Primăriei Coinstanța și SPIT, după depunerea cererilor împreună cu documentele necesare și înregistrarea datelor în baza electronic.

Este admis accesul fără solicitarea permislui pentru următoarele categorii, dacă au greutatea de maxim 3500 kg: vehicule inscripționate aparținând M.A.I., D.G.P.L., M.Ap.N., S.M.U.R.D și Serviciul de Ambulanță, aflate în misiune; vehiculele aparșținând ambasadelor și consulatelor precum și ale coloanelor oficiale însoțite conform legislației în vigoare; vehicule autorizate în regim de taxi, care transportă persoane în/din zona pietonală fără staționarea în zonă. Deplasarea se face pe drumul cel mai scurt între punctual de intrare, amplasamentul destinație (unitate locativă, spațiu comercial) și punctual de ieșire. Viteza admisă este de maxim 30 km.

Nerespectarea de către posesorii de permise a programului de acces în zona pietonală, neafișarea permisului de acces cu fața, la loc vizibil din exteriorul autoturismului se sancționează contravențional cu amendă de la 500 lei la 1000 lei, pentru persoanele fizice, și de la 1000 și 15000 lei, persoane juridice.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dupa ce ca zona Peninsulara e tot rahatul, o spelunca ordinara,capatanile de fonta din primarie au blocat si traficul.
0
0
Ar fi ideal ca romanul sa poata sa-si faca cumparaturile mergand cu masini printre randuri la supermarket!Daca s-ar putea sa-si urce copilul cu masina pana in usa clasei la etajul doi al scolii,iarasi ar fi multumit!Daca citesti niste profiluri pe retelele de socializare,vezi ca unii iubesc plimbarile,drumetiile dar daca ar putea si strada ar traversa-o tot la volan!In orice oras civilizat din lume si din tara exista si zone pietonale!Ca unii vor sa mascheze lucrari prost executate sau mizeria ramasa pe pavaje dupa festivaluri de gatit,este altceva!In situatia data,ambele parti isi urmaresc in
3
0
Este discriminate fata de cei cu handicap locomotor, batrani care ar veni si ei sa mai vada o data portul si Cazinoul, bietii oameni. Nu toti met cu masina sa due fitosi, unii sunt nedeplasabili, merg greu. Asta e discriminare, practic acolo pot ajunge doar cei sanatosi. Mult uraste fagadau oamenii.
3
2
Toata Europa a are zone pietonale in special in centrul orasului in plus de asta turistii nu vin ca voi sa stea cu curul in masina pana la botul cafenelei . Pai trotuarele le ocupati voi cu mese si pe strada masini iar pietonii pe unde sa mearga . Atunci hai bagati va mesele voi inauntru trotuare mari si locurile de parcare cu plata . Da la melteni cu masina de fita dupaia sare ca ars ca el nu plateste parcarea ca asa e romanul . Oricum la ce preturi si servire aveti voi va autoinchideti . Jos curu din masina
7
5
Sa platiti, in Italia, Franta, Anglia nu te duci sa bei cafea si sa-ti vexi masina de pe scaun! Stai in zona, esti riveran, beneficiezi de acces, in caz contrar i-ati permis!
11
3
lasati turistii sa viziteze , pe acolo au trecut milioane de turisti si mii de autocare , cum vreti sa faceti turism si comert daca voi ne opriti intrarea in piata . Se poate cobora pe Traian-Arhiescopiei pana la poarta 1 , apoi urca pe Revolutiei-Mircea , ce va deranjeaza ? pe mijloc in piata pot fi zeci de locuri de parcare , in lateral pizza la fel . Daca s-au refacut unele cladiri , daca sunt atatea unitati de alimentatie , baruri si cafenele , de ce ne blocati accesul ?
9
8
De cand crezi tu ca poti sa interzici accessul intr-un cartier al Constantei, doar ca sa acoperi jaful pe care l-a facut cuplul mazare-fagadau impreuna cu abc val ? Cacaturile alea de placaje crapa in draci ca sunt de proasta calitate, ca daca erau conforme ar fi rezistat. Luav-ar procuratura de jigodii nenorocite.
15
7
Cocalareala ca la noi nu exista niciunde. Zone pietonale exista si in bucuresti, brasov, sibiu, bruxelles, paris, etc. Retardul mintal salasluieste in creierele multora. Incercati sa faceti un pic de miscare, nu strica nimanui.
13
11
Aia din primarie vor avea toti permise de trecere si libera parcare huuuuooo da-leas muie la toate alea din gasca lui fagabou
14
5
Dupa cum gandesc asa zisii investitori in restaurante baruri si alte acareturi cocalarul de oras face consumatie numai daca i se permite accesul cu autoturismul in centrul istoric al orasului. Pana unde poate duce ipocrizia si tembelismul unora care se pun de-a latul in calea civilizatiei?
11
9
Eu cred ca masura a avut la baza si un sambure de adevar ! Cladirile din zona peninsulara sunt din ce in ce mai degradate si necesita o protectie sporita impotriva factorilor externi - exemplu poluarea, trepidatiile, etc.
12
10
15000 de lei? sa isi ia fagabou lumanari la copii sa le pupa pe piept. ratatu vietii...de banii aia sa aprinzi lumanari la toata bastarda ta de familie de retardati care ati pus mana pe orasul asta. il flacari sa va aprindeti baaaaaaaa
13
7
De ce credeti ca au inventat Henry Coanda? Ca sa-i zboare pe ciorii si sa se inventeze mostenitori care sa retrocedeze cladirile din peninsula. Acum, ei incaseaza chiriile. Prin interzicerea accesului, ei vor sa acopere furaciunile pe care le-au facut cu amenajarea. Numai materiale de mana a treia. Oare cine era viceprimar?
18
4
accesul sal faka cu plata 100ron-ora . banii e libertate !
5
17
Acest regulament, impreuna cu interzicerea circulatiei, nu este altceva decat o incercare prosteasca de a menaja in ultima clipa trauma stradala de care si-a batut joc Mazare in toata zona. Bani Europeni dar si ai Constantenilor aruncati pe o lucrare care se face praf pe zi ce trece din cauza coruptiei criminale!
17
6
17 voturi PENTRU visul urit al Fagaboului care acum devine cosmarul constantenilor. Deci consilierii PNL au votat alaturi de PSD cum o fac de obicei ca niste catei ascultatori, apoi latra timid prin ziare ca ei sunt opozitia niste mincinosi. In frunte cu Hputuca
17
1
Vulturii oricum au acces! Poti sa pui tu si garduri, nu numai stalpi. Sictir!
13
2
de aia nu mai pot eu ca vi se inchid localurile. Auzi...dar cum ati obtinut voi spatii in buricul targului? legal le ati obtinut oare? si fara localuri e mai bine ne am saturat de zeci de mii de masini.
17
4
curva aia de Barbu Paraschiva nu poate sa-si aprovizioneze dugheana si a pornit jihadul
26
8
Sa se solicite si revenirea la circulatia prin piata ca nu se supara statuia lui Ovidius ,sa-si duca pavelele acasa sa toarne asfalt,asa mai pot si sifona niste bani!
16
5
bun poate asa mai coboara si ei preturile alea astronomice
14
6
S-a sculat invers si a dat el regulament, dupa capatana lui de oaie seaca. Laolalta cu Vanturake, Babu si alti penibili. 2016-2020 e o alta perioada neagra pentru Constanta. Una ieftin-sulfuroasa, de data asta.
22
5
Sezonul estival nu a inceput si in zona Peninsula se circula ciudat dupa ce au infipt stalpi pe mijlocul soselei. A fost o gresala PSD .
13
6

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212