REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Remus Negoi: Legea Offshore a fost ţinută la sertar pentru a nu face concurenţă livrării gazului rusesc spre Europa! Video

Remus Negoi: Legea Offshore a fost ţinută la sertar pentru a nu face concurenţă livrării gazului rusesc spre Europa! Video

Replica API 27 mai 2022 | 00:00 1963

Senatorul USR, Remus Negoi, s-a aflat în studioul Replica de Constanţa, joi, 26 mai, unde a vorbit despre politică, atât la nivel local cât și național, despre problemele locale, despre cum e administrat orașul, despre proiectul șoselei de coastă, despre city managerul Felicia Ovanesian, cât și altele. De asemenea, senatorul a criticat faptul că primarul Vergil Chițac nu este transparent, sfătuindu-l să coboare din turnul de fildeș. Discuţia a atins şi fosta administraţie de la malul mării, însă au fost dezbătute şi alte subiecte de actualitate, precum legea Offshore.

Amânarea ratelor şi ajutorul de 700 de lei pentru pensionari

„Măsurile adoptate în sprijinul cetățenilor cu împrumuturi bancare, nu sunt măsuri sociale. Nu e măsură socială pentru că statul nu îi protejează de nimic. E doar o amânare de 6 luni, 9 luni. Nu o pot încadra la măsură socială… măsură socială e când statul îți suportă ceva în așa fel încât poţi trece mai departe. Banca având cheltuieli, ea trebuie să și le recupereze. Și le va recupera după ce trece perioada de 6 luni de amânare a ratelor și trebuie să suplimenteze cu ceva ca să poată să-și recupereze. Există ceva acolo care va fi tot pe umerii cetățeanului, și nu pe umerii Guvernului. Guvernul vine doar comunicațional. La fel şi cu pensionarii... li se dă o singură dată...”, a spus senatorul.

Legea privind facilitarea accesului pe plajă al persoanelor cu dizabilități

„Încă nu știu de ce legea privind facilitarea accesului pe plajă al persoanelor cu dizabilități a fost blocată, ar fi trebuit să fi intrat deja la Plen și să fie promulgată. Din păcate, din motive necunoscute, a rămas blocată. Sunt un tip mai insistent, o să stau pe capul celor din staff-ul comisiei de sănătate la Camera Deputaților”, potrivit lui Remus Negoi.

Florin Cîţu nu exclude o reluare a colaborării cu USR

„Florin Cîțu este marginalizat așa cum noi anticipam de anul trecut, atunci când am fost scoși de la guvernare. În foarte scurt timp, el nu va mai fi nici președinte al Senatului. Pur și simplu era clar că acesta a fost folosit pe post de instrument ca să dea în noi. Nu au avut loc negocieri și nici în perioada următoare nu se va întâmpla ca Florin Cîțu să renegocieze o posibilă colaborare cu USR”, a spus Remus Negoi.

Despre Şoseaua de Coastă

„În privința şoselei de coastă, nu se aud lucruri prea bune și sper că sunt doar zvonuri. Aceasta trebuie să fie o promenadă, unde te poți plimba, așa cum e în orașele turistice celebre. Pe când la noi, nu avem suficient spatiu pentru ambele… și pentru șosea de coastă și pentru alee pietonală. Am înțeles că Vergil Chițac își dorește foarte tare această șosea de coastă și cred că Radu Mazăre chiar zâmbește satisfăcut de acolo de unde este pentru că e cineva care îi continuă visul. Şi n-ar fi o problemă faptul că Vergil Chițac vrea să preia ideea lui Radu Mazăre cu șoseaua de coastă, dar trebuie pusă problema astfel: Ce e mai bine? O șosea de coastă pe unde să treacă mașini, motociclete, fum, gaze de eșapament pe lângă nisip, şezglonguri sau alee pietonală unde să te plimbi?”, a spus Negoi.

Legea Offshore, ţinută la sertar?

„Legea offshore a fost, este și va fi de actualitate. Istoric vorbind, a apărut pe circuitul parlamentar undeva prin 2018, numai că cei de atunci au ținut-o la sertar. Din păcate, și actualul ministru al energiei a ținut-o tot la sertar. În momentul acesta nu am mai fi ajuns în situația de a fi parțial dependenți de gazul rusesc. Ar trebui să răspundă cei care au ținut-o în sertar, de ce au făcut acest lucru. Pare o înțelegere cu Rusia și au ținut-o probabil pentru a nu face concurență livrării gazelor rusești spre Europa. Acum că a explodat ”mămăliga” și a apărut conflictul din Ucraina, au fost nevoiți să o pună pe circuit. Amendamentul pe care noi de la USR îl propusesem, acela ca parte din beneficiile care intră în conturile statului român din exploatarea gazelor, să se redirecționeze în buzunarele românilor. Acest amendament, din păcate, nu a trecut. Ne e teamă că banii aceștia se vor direcționa tot către firme de partid, investiții păguboase”, a spus senatorul Remus Negoi.

„Consider că Vergil Chițac nu știe să administreze problemele, probabil că nici nu vrea”

„Sunt probleme peste tot în acest moment, nu găsești forță de muncă. Asta ține de administrație și de asta ai candidat, ca să deții frâiele orașului. Însă, pentru treaba asta trebuie să ieși din turnul ăla de fildeș. Spre exemplu, ședințele de consiliu. Mâine ședința de consiliu local va fi tot online. Mie asta mi se pare o încălcare a legii. Ai voie să faci ședințe online, doar în situații excepționale. Nu a motivat nimeni în nici un fel această acțiune. Faptul că Vergil Chițac nu comunică și are aroganța asta, stă în fotoliul său din turnul de fildeș din Primărie și nu spune oamenilor de fapt ce se întâmplă, nu este un lucru normal. Vergil Chițac este primar ales din partea PNL, lăsăm la o parte modul în care pe ultima sută de metri s-au direcționat voturile prin tot felul de manipulări… trebuia să fie tras de mânecă. E trist că noi cu toții asistăm la un meci aproape invizibil și nu se întâmplă nimic din punct de vedere al bunăstării orașului. În ultimele 3 ore din ziua alegerilor din 2020, asociația condusă de actualul primar, ieșea cu niște postări total manipulatoare și chiar mincinoase prin care se spunea că în conformitate cu sondajele și cu exit-polurile, primarul Chițac și fostul primar Făgădău, sunt umăr la umăr. Iar candidatul USR Stelian Ion era mult în spate. Nu era așa nici pe departe… Stelian Ion era cu Vergil Chițac umăr la umăr. Consider că Vergil Chițac nu știe să administreze problemele, probabil că nici nu vrea. Mi-e greu să cred că nu poți merge undeva, să vadă oamenii că te preocupă. Când stai pe fotoliu, din fața calculatorului nu poți vedea toate problemele astea. Nu se vede nimic palpabil”, a mai spus Remus Negoi.

„Pare că city managerul ar conduce Primăria”

"City managerul, dacă ar fi activă și în realitate cum e pe Facebook, ar fi un lucru bun. N-o spun cu răutate, dar ceea ce spune dânsa, am înțeles că asta se întâmplă. E bine, e rău, nu contează. Pare că ar conduce Primăria”, a mai spus Negoi.

„Dacă viceprimarul USR nu postează de 3 ori pe zi pe Facebook, nu înseamnă că nu munceşte”

„Faptul că viceprimarul USR nu postează de 3 ori pe zi, nu înseamnă că nu muncește. De fiecare dată când îl sun, e ocupat cu munca. El e la birou, înconjurat de 1 milion de hârtii. El e viceprimar, are atribuții delegate de către primar, pe o feliuță foarte îngustă. Dacă era în postura primarului, era altceva. Încă de când am câștigat alegerile, constănțenii ne-au trimis să facem ceea ce am promis că facem. Puteam renunța, dar am mers și am luptat mai departe. Noi de dorim să facem treabă. Din postura aceasta în care avem câteva pârghii, trebuie să arătăm că se poate face ceva în beneficiul cetățenilor. Din prezentările pe care le avem atât la CL, cât și CJ Constanța acolo unde avem în administrare direcția de proiecte prin vicepreședintele nostru, acolo arătăm că se mișcă lucrurile. Spre exemplu, un proiect pe care l-am propus încă din campania electorală, este cel de continuare a pistei ciclabile care traversează toate țările Europei și care se oprea la granița de sud a Dobrogei, la noi. Am obținut și posibilitatea de a finanța studiul de fezabilitate pentru continuarea acestei piste”, a mai spus Remus Negoi.

„Dintre Făgădău şi Chiţac nu aş pune pe nici unul la conducere”

"Dintre Făgădău și Chițac, nu aș pune pe nici unul la conducere. Nu mă întrebați de Radu Mazăre… el stă liniștit, doarme. Sper să nu zâmbească auzind că cineva își dorește șoseaua de coastă. Radu Mazăre a distrus efectiv pe mulți ani de zile Constanța. Decebal Făgădău a avut mult timp la dispoziție, dar l-a găsit hărnicia în ultimele 10 luni de mandat. Poate că dacă îl găsea hărnicia aceasta de la început, câștiga și alegerile din 2020. Dar el a făcut doar o spoială pe banii noștri, și a crezut că prin spoiala asta pe ultimele 10 luni o să ia ochii constănțenilor. N-a fost să fie”, a explicat senatorul.

„Chițac a venit la Primărie, așa, pe un cal alb, care era mai mult catâr spre ponei”

„A venit Vergil Chițac așa pe un cal alb, care era mai mult catâr spre ponei… Nu se poate spune că e un cal alb cel pe care a venit. E clar că cel pe care a venit e un căluț chiar de jucărie. Nu poți să mai spui despre cineva că se schimbă radical viziunea asupra orașului și în câteva luni să arăți că ești cel puțin la fel cu cel de dinainte. Ni s-a furat practic pe ultima sută de metri funcția de Primar prin manipulările de la momentul respectiv… dar chiar și așa, dacă se întâmplau lucruri bune din 2020 încoace, poate că nu am fi fost atât de vehemenți. Am vrut să punem umărul fără actualul primar. Aveam primarul nostru și puneam umărul la treabă. Nu e vorba de sentimente personale, ceea ce vrem noi să facem e să atragem atenția că lucrurile se îndreaptă spre o direcție greșită. Nu e vorba de numele primarului, ci despre ce face… sau mai degrabă, despre ce nu face. Noi aveam o înțelegere prin care puteam să dezvoltăm orașul acesta, împreună cu colegii consilieri locali USR și PNL, împreună cu primarul că nu puteam fără el… dar când aproape printre primele lucruri pe care un primar le face e să pună piedici, să te împingă pe scări sau să îți bage bățul între spițele de la bicicletă, atunci cum poți avea încredere că un primar ca acesta poate să facă treabă în continuare… că poți colabora cu un astfel de om. Sper ca timpul să nu-mi dea dreptate și să se întâmple lucruri bune”, potrivit senatorului Remus Negoi.

„Vom avea un candidat potrivit la Primăria Constanţa”

"Atunci când vom lua decizia de a avea un candidat la Primăria Constanța, va fi candidatul potrivit. Nu ne interesează cine ca persoană, ne interesează profilul candidatului sau omul potrivit pentru funcția de primar la momentul acela. Nu ne-am abătut până acum, știm ce este de făcut și cum vom face. Primarul de la momentul actual ar putea să rezolve ceva fundamental. I-aș propune primarului să iasă din turnul acela de fildeș, să organizeze ședințele, în mod legal, fizic și nu să nu fugă de presă. Presa trebuie să pună întrebări, consilierii care nici nu știu dacă s-au întâlnit vreodată între ei, dacă se cunosc, trebuie să discute între ei, iar cetățenii trebuie să aibă acces la ședințele acestea. Nu numai la televizor. Nu înțeleg de ce ascunderea asta, poate să îl întrebe lumea toate lucrurile din lume și el ar trebui să aibă răspunsul pentru orice. De asemenea, poate să demonstreze faptic că ceea ce îl întreabă cineva ar putea realiza”, a mai spus Negoi.

Mai multe detalii despre cele discutate puteţi urmări în materialul video de mai jos.

VIDEO:

Liliana IONIŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614