REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
16.9° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

REPORTAJ! PRIMĂRIA vrea piață URBANĂ la GARĂ; ce SPUN CONSTĂNȚENII

REPORTAJ! PRIMĂRIA vrea piață URBANĂ la GARĂ; ce SPUN CONSTĂNȚENII

Replica API 18 decembrie 2021 | 00:32 4394

Ideea amenajării unei piețe urbane în Gara Constanța pare tot mai aproape de realitate. În urma ședinței de consiliu local din zilei de 26 noiembrie a.c., în care consilierii locali au avut pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice, faza de studiu de prefezabilitate, pentru amenajarea unei piețe urbane în zona Gării, Primăria Constanța a lansat și procedura de achiziție privind elaborarea expertizei tehnice pentru cerința de rezistență și stabilitate și întocmirea studiului de trafic în vederea lucrărilor necesare realizării obiectivului de investiții. Conform proiectului, se dorește construirea unei parcări acoperite pentru autobuze și autocare, amenajarea străzilor, platforme pietonale și parcări la sol, dar și construirea unei parcări supraetajate, un centru comercial de tip strip mall, pasaj pietonal subteran. De asemenea, se are în vedere și amenajarea parțială a parcului de la gară. Cu toate că planurile sunt mărețe, locuitorii orașului nu îi văd necesitatea afirmând că există alte priorități de realizat în acest moment.

Amenajarea unei piețe urbane în zona Gării din Constanța pare tot mai aproape de realizare. Confort Urban prin Primăria Municipiului Constanța a lansat procedura de achiziție pentru elaborarea expertizei tehnice și întocmirea studiului de trafic pentru amenajarea pieței urbane.

Mai exact, este vorba despre elaborarea expertizei tehnice pentru cerința de rezistență și stabilitate și întocmirea studiului de trafic în vederea executării lucrărilor necesare realizării obiectivului de investiții ,, Amenajare piață urbană Gara Constanța – prin amenajare parcare acoperită autobuze și autocare cu stații de încărcare și peron călători, amenajare parcare autoturisme, amenajare zonă acces, amenajare zone de promenadă pietonală, reamenajare zonă pasaj pietonal subteran, amenajare peisagistică parțială parc Gară, construire parcare supraetajată și construire centru comercial de tip strip mall.

Valoarea totală estimată a contractului este de 50.000 de lei. Câștigătorul achiziției este Marin G. George Cătălin PFA, din București, înregistrat din data 1 ianuarie 2007.

Locuitorii sunt reticenți cu privire la posibilitatea implementării proiectului

Cu toate că proiectul este unul măreț și atât de necesar pentru Constanța, locuitorii de la malul mării nu văd necesitatea implementării acestui proiect. Mai mult decât atât, alții sunt de părere că această modificare nu se va întâmpla niciodată. ,,La timpul ăsta nu cred că este necesar, nevoie este, dar cred că sunt alte lucruri mai importante. Să facă, dar nu acum, nu este timpul potrivit”, a afirmat o femeie.

Alți doi bărbați sunt de părere că acest proiect nu se poate realiza.

,,Este un lucru care nu se poate realiza niciodată aici. Este o părere bună să reamenajeze zona și să fie frumos orașul Constanța. Trebuie mers în orașele mari și văzut ce înseamnă o autogară, ce avem noi aici nu seamănă cu nimic bun. Gara din Constanța arată jalnic.”, spun alți bărbați.

Faza studiului de prefezabilitate a trecut de votul consilierilor locali

În cadrul ședinței desfășurată în cursul zilei de vineri, 26 noiembrie a.c., studiul de prefezabilitate privind amenajarea pieței a fost supus votului consilierilor locali.

Astfel, proiectul “Amenajare Piaţă urbană Gara Constanţa prin amenajare Parcare acoperită Autobuze şi Autocare cu staţii de încărcare şi peron călători, amenajare parcare autoturisme, amenajare zonă acces, amenajare zone de promenadă pietonală, reamenajare zonă pasaj pietonal subteran, amenajare peisagistică parţială Parc Gară, Construire parcare Supraetajată şi Construire centru comercial de tip strip mall”, a trecut cu 25 de voturi pentru și a primit și avizele de la Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 3 și nr. 5.

Iată ce prevede cu exactitate această piață urbană

Trebuie menționat faptul că proiectul are 8 obiective principale. Primul obiectiv are în vedere construirea unei parcări pentru autobuze și autocare, cel de-al doilea obiectiv prevede amenajarea străzilor, platforme pietonale și parcări la sol. Un alt obiectiv prevede construire dotare urbană – sistem de umbrire fațadă clădire Gară Constanța. Se mai dorește construirea unei parcări publice supraetajată, cu sistem de taxare pe termen lung și cu facilități de încărcare pentru automobilele electrice. Obiectivul cu numărul 5 prevede construirea unui centru comercial de tip strip mall. Reamenajarea pasajului pietonal subteran cu amenajări peisagere și pietonale conexe, construirea unui pasaj pietonal subteran ce va face legătura cu parcul și amenajarea parțială a parcului sunt ultimele 3 obiective. Terenul pe care urmează să se intervină are o suprafață de aproximativ 44.330 de metri pătrați și este alcătuit din proprietăți ce aparțin domeniului public, dar și proprietăți private care sunt vizate spre expropriere.

Sursa de finanțare a proiectului

Un scenariu prevede ca proiectul să fie finanțat atât din bugetul local, cât și prin atragerea de fonduri ale programelor naționale sau europene de finanțare a lucrărilor publice. Accesarea programelor europene de finanțare nerambursabilă, precum și a celorlalte programe naționale și locale de finanțare poate reprezenta o sursă importantă în vederea aplicării acquis-ului comunitar în domeniul protecției mediului.

Video:

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cand face, de ce face. Cine sa mai inteleaga. Acasa daca renovezi cum arata casa pe timpul santierului ??? Vreti frumos ca in povesti, cu zana cea buna ???
1
1
vise taica,vise!!se vor realiza cand voi.fi eu primar! adica....niciodata suntem blestemati sa avem edili incompetenti mandat dupa mandat imi pare rau pt cei tineri.oricum eu am prins si orasul altfel!
3
1
Iar spune basme mos teaca ! Amirale , in 3 ani o sa distrugi orasul de tot.
5
1
La cateva sute de metri se afla Autogara -sud ,o mare mizerie gen Bangladesh ...Cine se face ca nu o vede ? Mai bine o reparati si igienizati sau desfiintata .
27
0
Va apucati de multe si nu terminati nimic domnilor din Primarie. Ati distrus toate strazile cu sapaturi care stau cu lunile. Se circula foarte rau.
26
2
Proiect bun a prezentat Mircea Dobre in campanie! Poate dati un ochi si va inspirati!
10
8
Bravo domnului care a vorbit..REALIST...Constanta este un oras depasit de vremuri,ponosit,nu arata deloc ca un oras portuar..
34
2
Labagiule de primar fa ti piata la Eforie
20
8
Poate ridica si vaporul ala
24
2
Gara arata jalnic , nu exista ceva kalumea acolo.
27
1
Petre primar, Bascula vice. S-a aprobat.
6
6

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468